Κόσμος

Στόλτενμπεργκ: Ιστορικής σημασίας η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Την «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε, διεύρυνση του ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. 

Στην ερώτηση για την έγκριση της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας, μετά την άρση του βέτο από την Τουρκία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι εκείνο που δίνει μια ιστορική διάσταση στη συμφωνία είναι η ξεκάθαρη θετική απάντηση από τον Ταγίπ Ερντογάν.  

Στις δηλώσεις του ο Στόλτενμπεργκ, καλωσόρισε και την είσοδο της Φινλάνδίας στη Συμμαχία, τον Απρίλιο. 

Πρόσθεσε, δε, ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει το συντομότερο δυνατό τη Σουηδία ως νέο μέλος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εστίασε στην ανάγκη να γίνει πιο ασφαλής η περιοχή της Βαλτικής όσο η ρωσική εισβολή συνεχίζεται.

«Δεν μπορεί η Μόσχα να αμφισβητεί την εδαφική κυριαρχία κρατών» συμπλήρωσε. 

Ιστορική στιγμή η επέκταση με Φινλανδία και Σουηδία, είπε ο Μπάιντεν

Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε, νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος την επικείμενη επέκταση του ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας την ένταξη της Φινάνδίας και της Σουηδίας, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Αυτή η ιστορική στιγμή της προσθήκης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο συνεχάρη για την ανανέωση της θητείας του στη Συμμαχία.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Σύμμαχοι, αναφορικά με τη μελλοντική δυνατότητα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συγκαταλέγεται στα κορυφαία θέματα της ημερήσιας διάταξης των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

«Συμφωνούμε στη γλώσσα που προτείναμε - και προτείνατε κι εσείς - σε σχέση με το μέλλον της Ουκρανίας και τη δυνατότητά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Επιδιώκουμε ένα ενωμένο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...