Ο επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, και ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν είναι σύμμαχοι και θα μπορούσαν να προδώσουν ο ένας τον άλλον ανά πάσα στιγμή, δηλώνει η Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, ηγέτης της εξόριστης λευκορωσικής αντιπολίτευσης.
«Ανά πάσα στιγμή, ο Λουκασένκο μπορεί να προδώσει τον Πριγκόζιν και ο Πριγκόζιν μπορεί να προδώσει τον Λουκασένκο. Δεν είναι σύμμαχοι. Δεν μπορούν να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον», είπε η Τιχανόφσκαγια σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη, σύμφωνα με το Agerpres.
Ο Πριγκόζιν έφτασε στη Λευκορωσία την Τρίτη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Λουκασένκο. Ο επικεφαλής της ομάδας Wagner πήγε σε αυτή τη χώρα μετά από μια συμφωνία κατόπιν διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της εξέγερσής του στη Ρωσία. Όμως η Τιχάνοφσκαγια, η οποία διεκδίκησε τη νίκη εναντίον του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές του 2020, πιστεύει ότι πολλά πράγματα παραμένουν ασαφή σε αυτήν την υποτιθέμενη συμφωνία.
Σύμφωνα με αυτήν, η απόφαση του Λουκασένκο να βοηθήσει τον Πρόεδρο Πούτιν είναι μια πράξη προσωπικής συνεννόησης για να σώσει το δικό του καθεστώς. «Δεν ενήργησε για να σώσει το πρόσωπο του Πούτιν, ούτε για να σώσει τον Πριγκόζιν, ούτε για να αποφύγει να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη Ρωσία», ισχυρίζεται. «Νοιαζόταν μόνο για την προσωπική του επιβίωση, γιατί ο Λουκασένκο γνωρίζει ότι αν συγκρουστούν οι φατρίες στη Ρωσία, θα πληρώσει το τίμημα», προσθέτει η Τιχανόφσκαγια.
«Απειλή για τον λαό της Λευκορωσίας»
Εάν ο Πριγκόζιν και οι μαχητές Wagner επανεγκατασταθούν σε μεγάλους αριθμούς στη Λευκορωσία, θα μπορούσε να απειλήσει την Ευρώπη, πιστεύει. «Η παρουσία του ίδιου του Πριγκόζιν ή της ομάδας Βάγκνερ στην επικράτειά μας είναι πρωτίστως απειλή για τον Λευκορωσικό λαό και για την ανεξαρτησία μας», λέει η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. «Αυτή η παρουσία αποτελεί απειλή για την Ουκρανία και τους δυτικούς γείτονές μας»
Πρώην σύμμαχος του Κρεμλίνου και επικεφαλής μιας εταιρείας τροφοδοσίας, ο Πριγκόζιν ήταν η διεπαφή του πιο ισχυρού ιδιωτικού στρατού της Ρωσίας και στρατολόγησε -με την έγκριση του Κρεμλίνου- χιλιάδες κρατούμενους για να πολεμήσει στην Ουκρανία.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, πυροδότησε μια εξέγερση που φαινόταν να κλονίζει το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία. Η Τιχάνοφσκαγια κατήγγειλε ότι ο Λουκασένκο παρουσιάζεται ως «ειρηνοποιός» αφού ισχυρίστηκε ότι βοήθησε στην επίλυση της κρίσης, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις Βάγκνερ για να καταστείλει περαιτέρω οποιαδήποτε διαφωνία.
«Αυτός ο Λουκασένκο είναι το πρόσωπο που έφερε βιαστές και δολοφόνους στη γη μας», κατήγγειλε. «Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα μας; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Πώς θα συμπεριφερθούν;» αναρωτιέται. «Οι δικτάτορες το αντιλαμβάνονται ως αδυναμία»
Η Τιχανόφσκαγια κατήγγειλε επίσης την «έλλειψη προσοχής» από την Δύση στην κατάστασηπου επικρατεί στη χώρα της, όλο και περισσότερο υπό την επιρροή της Μόσχας από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε τον Λουκασένκο.
Η απουσία σθεναρής αντίδρασης από τη διεθνή κοινότητα στη μεταφορά πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία ενθάρρυνε τη Μόσχα και το Μινσκ, πιστεύει η ίδια. «Ακόμα περιμένουμε μια απάντηση για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφός μας. Όταν ο κόσμος παραμένει σιωπηλός σε μια τόσο σημαντική στιγμή, οι δικτάτορες το αντιλαμβάνονται ως αδυναμία». Οι τελευταίες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας για τον ρόλο του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία χρονολογούνται πάνω από ένα χρόνο.
Οι Ευρωπαίοι είχαν εφαρμόσει στο παρελθόν αρκετές σειρές κυρώσεων στο Μινσκ για τη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Λουκασένκο. Η άφιξη μισθοφόρων από την ομάδα Wagner στη Λευκορωσία θα μπορούσε να ευνοήσει την υιοθέτηση νέων σωφρονιστικών μέτρων «όπως, για παράδειγμα, εναντίον εκείνων που επέτρεψαν να συμβεί αυτό», εκτιμά η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Εδώ και αρκετούς μήνες, τα κράτη μέλη της ΕΕ διαπραγματεύονται νέες κυρώσεις κατά του Μινσκ, χωρίς να μπορούν να συμφωνήσουν, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.