Κόσμος

Λουκασένκο: Πώς έπεισε τον έξαλλο Πριγκόζιν να... υποχωρήσει

Γνωρίζουμε ότι πολλές φορές το διπλωματικό ύφος και οι ευγένειες πάνε περίπατο πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαπραγματεύσεων. Μέχρι να φτάσουν οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν το ύφος γίνεται αγοραίο και οι ανταλλάσσονται βαριές κουβέντες.

Άλλη μια απόδειξη μας έδωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο που περιέγραψε γλαφυρά πώς έπεισε τον αρχηγό της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν να σταματήσει την προέλαση των μισθοφόρων του προς τη Μόσχα και να τους δώσει εντολή να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Το αντάλλαγμα για τον Πριγκόζιν θα ήταν η ασφαλής μεταφορά στη Λευκορωσία, πράγμα που συνέβη σήμερα Τρίτη (27/6).

Ήταν μια τηλεφωνική συνομιλία, φορτισμένη, γεμάτη βρισιές, αφηγήθηκε ο Λουκασένκο σε Λευκορώσους αξιωματικούς και αξιωματούχους, μιλώντας για τον ρόλο του στις δραματικές συνομιλίες του Σαββάτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρακτήρισε τον παλιό του φίλο Πριγκόζιν «ηρωικό τύπο» που είχε ταραχθεί από τους θανάτους πολλών ανδρών του στην Ουκρανία. «Πιέστηκε και επηρεάστηκε από εκείνους που ηγήθηκαν των ομάδων εφόδου (στην Ουκρανία) και αντίκρισαν αυτούς τους θανάτους», είπε ο Λουκασένκο, για να προσθέσει ότι ο Πριγκόζιν έφτασε στο Ροστόφ από την Ουκρανία, σε «ημίτρελη κατάσταση».

Με τους άνδρες του Πριγκόζιν να έχουν καταλάβει το Ροστόφ και άλλους να κατευθύνονται προς τη Μόσχα, ο Λουκασένκο ανέφερε ότι προσπαθούσε επί ώρες μέσω τηλεφώνου να λογικέψει τον αρχηγό της Wagner, ο οποίος ήταν έξαλλος με τη διαφθορά και την ανικανότητα της στρατιωτικής ηγεσίας και ήθελε να εκδικηθεί την επίθεση κατά των μισθοφόρων του.

Ο Λουκασένκο είπε ότι στα τηλεφωνήματά τους ακούστηκαν «δεκαπλάσιες βρισιές» από ό,τι σε μια συνηθισμένη εποικοινωνία μεταξύ τους.

«"Θέλουμε δικαιοσύνη, αυτοί θέλουν να μας καταπνίξουν! Θα πάμε στη Μόσχα!", είπε ο Πριγκόζιν και «λέω "στα μισά του δρόμου απλά θα σε συνθλίψουν σαν έντομο"», είπαν οι δύο άνδρες σύμφωνα με τον Λευκορώσο πρόεδρο.

Ο Λουκασένκο είπε επίσης ότι, νωρίτερα το Σάββατο, ο Πούτιν ζήτησε τη βοήθειά του, λέγοντας ότι ο Πριγκόζιν δεν απαντούσε σε καμία τηλεφωνική κλήση. Ο Λουκασένκο τόνισε ότι συμβούλεψε τον Πούτιν να μην «βιαστεί» για να συντρίψει τους στασιαστές και να μην δολοφονήσει τον Πριγκόζιν, κατά τη διάρκεια της ανταρσίας. «Είπα στον Πούτιν: μπορούμε να τον σκοτώσουμε, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είτε με την πρώτη προσπάθεια είτε με τη δεύτερη. Αλλά του είπα: μην το κάνεις», είπε ο Λουκασένκο.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Πούτιν, αλλά επιζητούσε την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ – αίτημα που (προφανώς) δεν πρόκειται να υλοποιηθεί από τον πρόεδρο Πούτιν.

Αυτό, βέβαια, αντιλαμβανόταν και ο Λουκασένο: «Κανείς δεν θα σου δώσει ούτε τον Σοϊγκού ούτε τον Γκερασίμοφ», είπε στον Πριγκόζιν, πείθοντάς τον τελικά ότι η Μόσχα θα αμυνόταν και ότι η συνέχιση της ανταρσίας θα βύθιζε τη Ρωσία σε αναταραχή και πόνο.

Πού είναι ο Προγκόζιν

Εν τω μεταξύ ο Λουκασένκο αποκάλυψε ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν προσγειώθηκε στη Λευκορωσία και διαμένει σε ένα από τα λίγα ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα Μινσκ που δεν έχει παράθυρα. Τελευταία φορά εθεάθη δημόσια να φεύγει από το Ροστόφ αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Έκτοτε υπήρξαν εικασίες σχετικά με την τύχη του, αλλά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας, Μαρκ Γουόρνερ δήλωσε στο NBC News ότι ο Πριγκόζιν βρίσκεται στο Μινσκ. Αυτό θα μπορούσε να γίνει για να τον προστατεύσει από απόπειρες δολοφονίας, πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε πάντως ότι δεν έχει καμία γνώση για τον Πριγκόζιν.

Οι όροι της συμφωνίας περιλάμβαναν τη μετεγκατάσταση του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία. Ο ίδιος και οι μισθοφόροι μαχητές του θα απέφευγαν τις ποινικές διώξεις, με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) να εγκαταλείπει την έρευνά της. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ