Τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, ιδίως μετά την αανδίπλωση της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, σχολίασε ο Δημοσθένης Δημόπουλος διεθνολόγος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο στις 6».
Συγκεκριμένα δήλωσε πως: «Είναι προφανές ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι και ο Γιέλτσιν και Πούτιν και οι υπόλοιποι πάντων Ρώσοι απολυταρχικοί ηγέτες που έχουν περάσει ανά τους αιώνες έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο διοίκησης τέλος πάντων του κράτους. Δημιουργούν ένα ένα ένα μια δομή αυλικών οι οποίοι κάνουν φατρίες μεταξύ τους, συνασπισμούς και προσπαθούν να προωθήσουν τις δικές τους θέσεις, να κερδίσουν λεφτά εις βάρος του ρωσικού λαού και του ρωσικού πλούτου και να κερδίσουν την εύνοια του του σουλτάνου στην περίπτωση της Τουρκίας, του Τσάρου στην περίπτωση της Ρωσίας.
Και είναι λογικό αυτοί οι άνθρωποι να έχουν μεταξύ τους έριδες, να έχουν κόντρα που συνήθως είναι υπόγεια. Αυτή τη στιγμή είδαμε μια κόντρα που έχει γίνει δημόσια, η οποία διήρκησε πάρα πολλούς μήνες να κλιμακώνεται με αυτόν τον τρόπο και να μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια ευθεία θα έλεγα εγώ, αμφισβήτηση του Ρώσου προέδρου».
Συνεχίζοντας ο κ. Δημόπουλος επισήμανε ότι: «Για όλη αυτή την εξέλιξη, αποκλειστικός, μοναδικός υπεύθυνος είναι ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος τον συνέφερε μέχρι τώρα όλη αυτή η διαδικασία να υπάρχει μια πιο σκληροπυρηνική πτέρυγα που να ζητάει να γίνουν πιο πολλά πράγματα στην Ουκρανία, να ζητάει μια πιο πολύ ας το πούμε αυστηρότητα και αποφασιστικότητα στο όλο πολεμικό εγχείρημα και την άλλη πλευρά που ήθελε με πιο ήπιους τρόπους να επιτευχθούν οι στόχοι. Αυτές οι δυο πλευρές συγκρούστηκαν με τα αποτελέσματα που βιώσαμε».
Αναφερόμενος στο πολεμικό πεδίο σχολίασε πως: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία εδώ και αρκετό καιρό έχει γίνει αυτό που λέμε μια σύρραξη στα πλαίσια, στα πρότυπα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι μάχη σπιθαμή προς σπιθαμή με πάρα πολλούς νεκρούς. Είναι μια τακτική, μια στρατηγική πολέμου που συνάδει με τη ρωσική αντίληψη και τον τρόπο που λειτουργούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Όχι με σύγχρονο τρόπο, με μια στρατηγική, μια τακτική και ένα επιχειρησιακό σχέδιο που μπορεί να είναι και ενός αιώνα, να χρονολογείται ενός αιώνα.
Αυτή τη στιγμή στο μέτωπο υπάρχει η λεγόμενη ουκρανική αντεπίθεση, η οποία δεν έχει τα αποτελέσματα που θέλουν οι Ουκρανοί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Δεν ξέρω αν έχουμε δει το κύριο, την κύρια επίθεση των Ουκρανών να συμβαίνει ακόμη, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχουν τα αποτελέσματα που θέλουν και οι Ρώσοι να αμύνονται καλά.
Σίγουρα τα προβλήματα που υπάρχουν στη Ρωσία, γιατί υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα, υπάρχει μέρος του λαού ο οποίος δεν θέλει τον πόλεμο, αλλά υπάρχει και μια μεγάλη πλειοψηφία που είτε εμπιστεύεται την κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, ό, τι και αν αποφασίζει, κυριολεκτικά ό, τι και αν αποφασίζει. Και μια άλλη μερίδα του πληθυσμού το οποίο είναι απαθές, το είδαμε νομίζω και χθες στα πλάνα τα διάφορα και τα βίντεο που βγήκαν από το Ροστόφ, ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που απλά βγάζανε βίντεο και λέγανε τι γίνεται εδώ».