Κόσμος

Πούτιν: Σχεδιάζουμε να αποχωρίσουμε από τη συμφωνία της Μ. Θάλασσας για τα σιτηρά

Η Ρωσία σχεδιάζει να μην παρατείνει τη συμφωνία που επέτρεψε στην Ουκρανία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, αφού ο ρωσικός στρατός εμπόδισε τη χρήση τους, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022.

Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν τηρήθηκε το στοιχείο της συμφωνίας σύμφωνα με το οποίο τα δυτικά κράτη υποσχέθηκαν να άρουν τους περιορισμούς που δυσκολεύουν τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, αναφέρουν τα πρακτορεία Reuters και AFP.

«Σκεφτόμαστε τώρα να αποχωρήσουμε από αυτή τη συμφωνία σιτηρών (…) Πολλοί όροι που έπρεπε να εφαρμοστούν δεν τηρήθηκαν» και τα δυτικά κράτη «μας κορόιδεψαν», είπε ο Πούτιν σε συνάντηση με Ρώσους πολεμικούς ανταποκριτές.

Επιπλέον, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, η Ουκρανία χρησιμοποίησε τις ασφαλείς θαλάσσιες οδούς για να επιτεθεί σε πλοία του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα με drones. Ένα ρωσικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα «δέχτηκε επίθεση με drone χθες ή προχτές», εξήγησε, αναφερόμενος πιθανώς σε μια θαλάσσια επίθεση με drone που η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απέτρεψε την Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο στόχος της συμφωνίας, υπενθύμισε ο Πούτιν, ήταν να βοηθήσει τις φτωχές χώρες που χρειάζονται σιτηρά. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, συνέχισε, οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ουκρανικών σιτηρών παραμένουν οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες παρέχουν έτσι στο Κίεβο σημαντικούς οικονομικούς πόρους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία πρόκειται να συζητήσει το μέλλον αυτής της συμφωνίας με ηγέτες αφρικανικών χωρών που θα επισκεφθούν τη Μόσχα σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσουν στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει σιτηρά στις φτωχότερες χώρες δωρεάν, Πούτιν είπε.

Η Ρωσία κατηγόρησε επανειλημμένα ότι, στη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, το στοιχείο της συμφωνίας που προβλέπει τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων, που παρεμποδίζεται έμμεσα από τις επιπτώσεις των δυτικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας, δεν ήταν σεβαστός.

Η συμφωνία, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, παρατάθηκε τελευταία για άλλους δύο μήνες στα τέλη Μαΐου, πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, που κέρδισε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια, η Μόσχα αρνήθηκε ότι υπήρχε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ αυτών των εκλογών και της επέκτασης της συμφωνίας, με την έννοια ότι θα ήθελε να βοηθήσει τον Ερντογάν, ο οποίος είχε αντίπαλό του στις εκλογές έναν φιλοδυτικό πολιτικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ