Η εικόνα που έχουν πολλοί για τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως πρώην σοβιετικού υπερκατασκόπου, που αναλάμβανε απόρρητες, επικίνδυνες αποστολές, μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού σύμφωνα με έρευνα του Der Spiegel, ο νυν πρόεδρος της Ρωσίας δεν ήταν παρά ένα «παιδί για τα θελήματα» της KGB, που διεκπεραίωνε «χαρτούρα».
Για πολύ καιρό, οι προσεκτικά δημιουργημένες ιστορίες για τη μαχητικότητα και την ανδρεία του Ρώσου «πατριάρχη» Βλαντιμίρ Πούτιν, διαμορφώνουν την αφήγηση για την εικόνα της χώρας.
O ίδιος έχει πει ότι η θητεία του στη σοβιετική μυστική υπηρεσία τον προετοίμασε για τα προεδρικά του καθήκοντα, ενώ στη Ρωσία έχουν κυκλοφορήσει ιστορίες για μυστικές συναντήσεις του με τρομοκράτες της Φράξιας Κόκκινος Στρατός στη Δυτική Γερμανία, ή για το πώς υπερασπίστηκε μόνος του τα γραφεία της KGB.
Ο Πούτιν ήταν μεσαίος αξιωματικός της KGB το 1985 όταν αποσπάστηκε στη Δρέσδη. Η Ανατολική Γερμανία βρισκόταν στα πρόθυρα της έκρηξης, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης και της αυξανόμενης βαρβαρότητας των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
Τα περισσότερα από αυτά που έκανε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια του χρόνου του στη Δρέσδη, καλύπτονται από μυστήριο καθώς η KGB κατέστρεψε και μετέφερε σχετικά έγγραφα πριν από την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας. Κάποιοι μελετητές που ερευνούσαν τα έγγραφα της Στάζι είπαν ότι ο φάκελος του ήταν «λεπτός».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής βοηθό του τελευταίου αρχηγού της Στάζι της Δρέσδης, Χορστ Τζέμλιχ, ο Πούτιν έπαιξε δευτερεύοντα ρόλο στο γειτονικό σταθμό της KGB και ήταν περισσότερο «παιδί της παραγγελίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, μερικές φορές ο Πούτιν υπέγραφε σημαντικά αιτήματα στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας (MfS), αλλά πάντα διευκρινίζονταν προσωπικά από τον σοβιετικό επικεφαλής του σταθμού της KGB.
Υπήρξαν ιστορίες που περιγράφουν ότι, το κύριο καθήκον του Πούτιν ήταν να κλέψει τη δυτική τεχνολογία ή τα μυστικά του ΝΑΤΟ με κάθε δυνατό μέσο. Ένα άλλο έγγραφο αποκάλυψε ότι, ο απόφοιτος της Νομικής που έγινε Ρώσος πράκτορας πληροφοριών, προσπαθούσε να στρατολογήσει πράκτορες για να εκπαιδευτούν στις «ασύρματες επικοινωνίες».
Η βιβλιογραφία είναι γεμάτη με αποστολές σαν του Χόλιγουντ που αποδίδονται στον Πούτιν, όπως η ανατροπή της κυβέρνησης της Ανατολικής Γερμανίας, η ίδρυση ενός δικτύου πρακτόρων αποστατών υπαλλήλων της Στάζι ή ο εκβιασμός ενός ερευνητή τοξικών υλικών.
Οι μύθοι του Πούτιν που γεννήθηκαν από έναν «διαβόητο παραμυθά»
Μια έκθεση του Spiegel επισημαίνει ότι, υπάρχει ένα λεπτό υλικό που υποστηρίζει αυτόν τον ρόλο. Τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία της Στάζι, σπάνια αναφέρουν το όνομα του Πούτιν και εκεί που αναφέρεται είναι για «κοινές εκδηλώσεις», όπως χαιρετισμούς γενεθλίων και βραδιές γερμανοσοβιετικής φιλίας.
Το Spiegel εντόπισε την πηγή αυτών των ηρωικών κατορθωμάτων που αναφέρονται στο μπεστ σέλερ της Βρετανίδας δημοσιογράφου Κάθριν Μπέλτον, «Οι άνθρωποι του Πούτιν» σε έναν 71χρονο υποτιθέμενο ριζοσπάστη της Φατρίας του Κόκκινου Στρατού, στον οποίο έχει παραχωρηθεί η ανωνυμία.
Το γερμανικό περιοδικό διαπίστωσε ότι, η εν λόγω πηγή είναι ο71χρονος Ντίτμαρ από την πόλη Dillingen στο δυτικό κρατίδιο του Saarland, ο οποίος υπήρξε πηγή πολλών «αμφισβητήσιμων αποκαλύψεων» στο παρελθόν και έχει θεωρηθεί «διαβόητος μυθιστοριογράφος» με αρκετές καταδίκες στο παρελθόν για ψευδείς δηλώσεις.
Αυτό που καταδικάζει την εξωραϊσμένη περιγραφή του Ντίτμαρ για τη συμμετοχή του Πούτιν, είναι ότι η γερμανική αρχή δεν γνωρίζει τη σύνδεσή του με τη RAF, την KGB ή τη Στάζι. Το Der Spiegel εξέτασε το θέμα και διαπίστωσε ότι ούτε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, η οποία είναι υπεύθυνη για τις τρομοκρατικές έρευνες, ούτε η μονάδα αντικατασκοπείας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος, ούτε τα αρχεία της Στάζι έχουν πληροφορίες για αυτόν.
Το αρχείο αντικατοπτρίζει ότι ο Ντίτμαρ δεν πολέμησε για τη RAF, αλλά υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας, την Bundeswehr. Εκπαιδευμένος ως γιατρός, έφυγε με εξοπλισμό και εγκατέλειψε. Το Επαρχιακό Δικαστήριο στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας τον καταδίκασε για λιποταξία τον Δεκέμβριο του 1972.
Το 1973 πάλι, καταδικάστηκε επειδή σχεδίαζε να ληστέψει τράπεζες για να συγκεντρώσει χρήματα για να μεταναστεύσει στον Καναδά και ίδρυσε μια αγροτική κοινότητα ως μέρος της ομάδας των χίπις.
Δημιουργώντας το πρόσωπο ενός σκληρού ηγέτη
Ο Ρώσος Πρόεδρος, έχει συχνά κινηματογραφηθεί να ασχολείται με πολεμικές τέχνες και έχει φωτογραφηθεί «χωρίς πουκάμισο» ενώ καβαλάει άλογα και κρατά ένα όπλο στα χέρια του. Αν και αυτό έχει προκαλέσει γελοιοποίηση από τους παγκόσμιους ηγέτες, είναι όλα μέρος μιας προσεκτικά σχεδιασμένης στρατηγικής μάρκετινγκ για να τον προβάλουν ως σκληρό ηγέτη.
Οι φωτογραφίες μιας εμφανώς άβολης Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, με τον Πούτιν να κάθεται με τα πόδια του ανοιχτά έχουν εκτοξευθεί στα μέσα ενημέρωσης, κυρίως προς όφελος του εγχώριου κοινού.
Αργότερα η Μέρκελ ερμήνευσε εύστοχα τη συμπεριφορά του Πούτιν: «Καταλαβαίνω γιατί πρέπει να το κάνει αυτό, για να αποδείξει ότι είναι άντρας. Φοβάται τη δική του αδυναμία. Η Ρωσία δεν έχει τίποτα, καμία επιτυχημένη πολιτική ή οικονομία. Το μόνο που έχουν είναι αυτό».
Οι ιστορίες της KGB, επίσης, φάνηκαν να έχουν δημιουργηθεί, έχοντας στο μυαλό τους το εγχώριο κοινό.