Ερντογάν
Κόσμος

Ερντογάν: Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είναι δύο κράτη, ένα έθνος... και θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαίνεσε την Τρίτη τη συμμαχία μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία στον Καύκασο, μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του τουρκικού κράτους.

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είναι «δύο κράτη, ένα έθνος», είπε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ένα σύνθημα που απεικονίζει την ιστορική εγγύτητα μεταξύ των δύο χωρών. «Και θα συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι αποφασιστικά», πρόσθεσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Ερντογάν και ο Αλίεφ είπαν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες για να ανοίξουν έναν χερσαίο διάδρομο που θα συνδέει την Τουρκία με την κύρια επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν μέσω Αρμενίας, ένα παλιό και πολύπλοκο έργο.

"Το άνοιγμα του διαδρόμου του Zangezur είναι αναπόφευκτο. Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο. Θα αυξήσουμε τις προσπάθειές μας από αυτή την άποψη", δήλωσε ο Αλίεφ. Αυτός ο διάδρομος «θα είναι σημαντικός για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν», τόνισε με τη σειρά του ο Ερντογάν.

Ως ένδειξη της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών, η Τουρκία προμηθεύει drones στο Αζερμπαϊτζάν που του επέτρεψαν να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Αρμενίας το 2020 για τον έλεγχο της αμφισβητούμενης περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Προκαλώντας αυτόν τον πόλεμο, ο Αλίεφ δήλωσε ότι δεκαετίες "διαπραγματεύσεις απέτυχαν να φέρουν αποτελέσματα, αλλά η δύναμή μας πέτυχε". Το Μπακού και η Άγκυρα "θα ενισχύσουν τη δύναμή τους στον κόσμο και στην περιοχή", είπε. Ο πόλεμος μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν έληξε το φθινόπωρο του 2020 με ανακωχή που υπογράφηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, με το Μπακού να ανακαταλαμβάνει σημαντικά εδάφη υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών. Έκτοτε, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν διαπραγματεύονται μια συνθήκη ειρήνης, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τακτικές συγκρούσεις στα σύνορα.

Μετά από αυτόν τον πόλεμο, η Τουρκία προσπαθεί επίσης να μειώσει τις εντάσεις με το Ερεβάν. Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν παρευρέθηκε έτσι στην τελετή ηγεσίας του Ερντογάν, που επανεξελέγη στα τέλη Μαΐου.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας παραμένουν κάπως τεταμένες λόγω των σφαγών κατά των Αρμενίων που διαπράχθηκαν κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, σφαγές που το Ερεβάν και πολλές χώρες θεωρούν γενοκτονία, όρος που η Άγκυρα απορρίπτει. Η Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από περίπου 30 χώρες και την κοινότητα των ιστορικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως και 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της οποίας διάδοχος είναι η Τουρκία.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ