Οι πυρκαγιές είναι συχνές στον Καναδά ο οποίος φιλοξενεί μερικά από τα πυκνότερα δάση στον κόσμο. Ωστόσο φέτος έχουν αυξηθεί και επεκταθεί καίγοντας εκατομμύρια στρέμματα, σύμφωνα με την ερτ.
Όπως αναφέρει η Washington Post, περίπου 200 πυρκαγιές καίνε αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη τη χώρα και περισσότερες από τις μισές είναι εκτός ελέγχου. Μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονταν σε εξέλιξη σε περισσότερες από τις μισές επαρχίες της χώρας από την Παρασκευή (2/6). Από τον Μάιο, οι πυρκαγιές έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους, ενώ ολόκληρες περιοχές στις βορειοανατολικές ΗΠΑ έχουν καλυφθεί από πυκνό καπνό τα τελευταία 24ωρα.
Αρχές από τη Νέα Υόρκη έως τη Μινεσότα εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία και παρότρυναν τους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να φορούν μάσκες για να προστατευτούν από τα δυνητικά τοξικά μικροσωματίδια που βρίσκονται στον αέρα.
«Το σημερινό συμβάν καπνού στη Νέα Υόρκη ξεπερνά οτιδήποτε έχει συμβεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι δύο τελευταίες ημέρες είναι αξιοσημείωτες», δήλωσε στην Guardian ο Μάρσαλ Μπερκ, αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης του Συστήματος της Γης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Ποια είναι η σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των πυρκαγιών;
Η αύξηση των πυρκαγιών που εντείνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές, αποτελεί δυσοίωνο σημάδι των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιούν οι ειδικοί. Αν και οι επιστήμονες δεν συνδέουν τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού με την κλιματική αλλαγή, οι ειδικοί και οι αξιωματούχοι λένε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επιδεινώσει τις πυρκαγιές στον Καναδά.
Μέχρι το τέλος του αιώνα, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να διπλασιάσει την έκταση των καμένων περιοχών, σύμφωνα με την υπηρεσία φυσικών πόρων του Καναδά. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την ανθρώπινη ασφάλεια, τα οικοσυστήματα και την ποιότητα του αέρα, ενώ παράλληλα θα απειλούσε την προμήθεια ξυλείας. Τα νεκρά δέντρα, οι ξεροί θάμνοι ή τα χωροκατακτητικά έντομα μπορούν επίσης να αυξήσουν την ποσότητα της δασικής καύσιμης ύλης.
Τι γνωρίζουμε για την κλιματική αλλαγή και την ατμοσφαιρική ρύπανση;
Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιδεινώσει τις συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω των αλλαγών στις βροχοπτώσεις και τα καιρικά πρότυπα που μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα ρύπων ή τα σωματίδια που παραμένουν κοντά στο έδαφος.
Η τέταρτη Εθνική Αξιολόγηση του Κλίματος που δημοσιεύθηκε το 2018, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ ζουν σε κοινότητες όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση υπερβαίνει τα ανώτατα συνιστώμενα όρια και ότι η κλιματική αλλαγή και οι πιο συχνές, σοβαρές πυρκαγιές θα επιδεινώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Τα μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως ο περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μπορούν να μετριάσουν αυτές τις επιπτώσεις τόσο με τον περιορισμό της μελλοντικής υπερθέρμανσης όσο και με την απελευθέρωση λιγότερων ρύπων στον αέρα.
Τι λένε οι επιστήμονες
Οι πυρκαγιές αποτελούν ένα «σαφές σημάδι της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε στην Guardian ο Mohammadreza Alizadeh, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.
Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επιδεινώσει δραματικά τις πυρκαγιές. Μελέτη του 2021 που υποστηρίχθηκε από την Εθνική Ένωση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή ήταν ο κύριος παράγοντας αύξησης των ζεστών, ξηρών καιρικών συνθηκών που ευνόησαν τις πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ. Μέχρι το 2090, οι πυρκαγιές αναμένεται να αυξηθούν σε ένταση έως και 57% εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε πέρυσι έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Τόσο η ένταση όσο και η έκταση των φετινών πυρκαγιών έχουν προκαλέσει έκπληξη στους αξιωματούχους καθώς πυρκαγιές καίνε σχεδόν σε κάθε επαρχία του Καναδά.
«Η κατανομή των πυρκαγιών από ακτή σε ακτή φέτος είναι ασυνήθιστη. Αυτή την εποχή του έτους, οι πυρκαγιές συνήθως εκδηλώνονται μόνο στη μία πλευρά της χώρας κάθε φορά, και πιο συχνά αυτή είναι στα δυτικά», δήλωσε στο Reuters ο Μάικλ Νόρτον, αξιωματούχος του υπουργείου Φυσικών Πόρων του Καναδά.