Κόσμος

Ουκρανία: Οι "αδέσποτες" νάρκες πιθανός κίνδυνος για τα επόμενα χρόνια

Οι νάρκες που βγήκαν από τις θέσεις τους και διασκορπίστηκαν από τα νερά της πλημμύρας που ξεχύθηκαν ως απότοκο της έκρηξης και καταστροφής του φράγματος Καχόβκα στην Ουκρανία θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τους αμάχους για τις επόμενες δεκαετίες, δήλωσε ο Ερυθρός Σταυρός.

Το τεράστιο φράγμα Καχόβκα της σοβιετικής εποχής, υπό ρωσικό έλεγχο, καταστράφηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, εξαπολύοντας πλημμύρες σε μια έκταση της εμπόλεμης ζώνης και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ευημερία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για την ανατίναξή του. Η Ρωσία είπε ότι η Ουκρανία σαμποτάρισε το φράγμα κατόπιν εντολής της Δύσης για να περιορίσει την παροχή νερού στην Κριμαία και να αποσπάσει την προσοχή από μια παραπαίουσα επίθεση. Ορισμένοι αξιωματούχοι που υποστηρίζονται από τη Ρωσία είπαν ότι το φράγμα μπορεί να έχει καταρρεύσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα νερά έχουν επίσης ξεβράσει αμέτρητες νάρκες ξηράς που σπάρθηκαν κατά τη διάρκεια του 15μηνου πολέμου και κανείς δεν ξέρει τώρα πού βρίσκονται: θα μπορούσαν να είναι ακόμα στα ναρκοπέδια ή θα μπορούσαν να κολλήσουν στη λάσπη του ποταμού ή σε χωράφια, κήπους και δρόμους σε μια τεράστιας έκτασης περιοχή.

"Στο παρελθόν γνωρίζαμε πού ήταν οι κίνδυνοι. Τώρα δεν ξέρουμε. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι βρίσκονται κάπου στη ροή του χειμάρρου", δήλωσε ο Έρικ Τόλεφσεν, επικεφαλής της Μονάδας Μόλυνσης Όπλων στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

"Με τρόμο βλέπουμε τις ειδήσεις που βγαίνουν", είπε ο Τόλεφσεν σε ένα ηχητικό κλιπ, προσθέτοντας ότι οι νάρκες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκαν υποβρύχια στη Δανία το 2015 εξακολουθούσαν να είναι ενεργές.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει αφήσει μια τεράστια ποσότητα ναρκών και μη ενεργοποιημένων πυρομαχικών σε περιοχές της χώρας - έναν κίνδυνο για τον οποίο προειδοποιούν οι αγωνιστές από τότε που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Εκτός από τις νάρκες κατά προσωπικού, και οι δύο πλευρές έχουν χρησιμοποιήσει τεράστιες ποσότητες βλημάτων πυροβολικού και αντιαρματικών ναρκών. Ο ακριβής αριθμός των ναρκών στην Ουκρανία δεν είναι σαφής, είπε ο Τόλεφσεν.

"Ξέρουμε απλώς ότι οι αριθμοί είναι τεράστιοι", είπε ο Τόλεφσεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τόλεφσεν είπε ότι το ζήτημα με τις νάρκες δεν ήταν απαραίτητα ο ονομαστικός αριθμός των ναρκών αλλά το πού τοποθετήθηκαν - ειδικά σε μια σε μεγάλο ποσοστό γεωργική χώρα όπως η Ουκρανία.

Είπε ότι οι περιοχές στη ροή του χειμάρρου περιείχαν ναρκοπέδια από νάρκες κατά προσωπικού και κατά οχημάτων που τοποθετήθηκαν από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης την Τετάρτη στη Χερσώνα, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από την καταστροφή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους που ενέχουν τα πλωτά ορυχεία και επίσης για την εξάπλωση ασθενειών και επικίνδυνων χημικών ουσιών στα νερά της πλημμύρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ