Για την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την επιλογή νέων ατόμων που στελεχώνουν το υπουργικό του συμβούλιο μίλησαν στην εκπόμπή «Συνδέσεις» ο Χρήστος Τεάζης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Άγκυρας και οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Γιάννης Μανδαλίδης και Πιέρρος Τζανετάκος.
«Έχουμε εποχή Χακάν Φιντάν στο Υπουργείο Εξωτερικών» δήλωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη μιλώντας για τον νέο εκπρόσωπο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος όπως είπε ήταν «επί 13 χρόνια αρχηγός στις υπηρεσίες πληροφοριών και διαχειριζόταν θέματα εξωτερικής πολιτικής»».
Μιλώντας ο Γιάννης Μανδαλίδης για τον Χακάν Φιντάν και τη γραμμή που αναμένεται να ακολουθήσει στα ελληνοτουρκικά θέματα αποκάλυψε ότι είχε διαχειριστεί την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που είχαν διαφύγει μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία στην Ελλάδα.
Για την επιλογή της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκαν που προαλείφεται για τη θέση της νέας επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας μίλησε στην εκπομπή ο Χρήστος Τεάζης διευκρινίζοντας ότι οι περισσότεροι υπουργοί που διορίστηκαν από τον Ερντογάν ήταν αναπληρωτές υπουργοί με τους προηγούμενους υπουργούς, οπότε δεν θεωρώ ότι θα ακολουθηθεί μία καινούργια πολιτική και εφόσον φυσικά ο Ερντογάν ηγείτο αυτού του υπουργικού συμβουλίου».
Αναφερόμενος στο Χακάν Φιντάν ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Άγκυρας, σχολίασε ότι όταν ο Νταβούτογλου ήταν πρωθυπουργός τον είχε προτείνει να είναι υποψήφιος βουλευτής και τότε ο Ερντογάν είχε πει όχι στην υποψηφιότητά του νέου υπουργού εξωτερικών.
«Ο κάθε υπουργός είναι πολύ “υπάκουος” στον Ερντογάν. Δεν θα θεωρήσω ότι θα κάνει μια πολιτική ανεξάρτητη από το από το Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί που θεωρώ ότι θα υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή θα είναι στο θέμα της οικονομίας γιατί ο νυν υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι”θα βάλουμε την οικονομία σε ένα ορθολογικό πλαίσιο”» είπε ο κ. Τεάζης εκτιμώντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να ακολουθήσει ένα άλλο οικονομικό μοντέλο, αλλιώς θα έχει μεγάλο πρόβλημα.
Σχολιάζοντας ότι από το νέο υπουργικό συμβούλιο απουσιάζουν ονόματα όπως οι Τσαβούσογλου, Ακάρ ενώ ο Καλίν έχει πλέον αναλάβει τη θέση διοικητή της ΜΙΤ ο κ. Τεάζης αναφέρθηκε στην τακτική Ερντογάν να αποκακρύνει από κοντά του στελέχη αναβαθμίζοντάς τα.
«Συνήθως ο Ερντογάν, τα τελευταία είκοσι χρόνια, όταν θέλει να διώξει κάποιον από το Προεδρικό Μέγαρο του δίνει μια… κλωτσιά προς τα πάνω» είπε και πρόσθεσε ότι συνήθως τους κάνει υπουργούς και μετά τους «στέλνει» σπίτι τους.
«Δεν ξέρω εάν αυτό θα ισχύσει με τον Φιντάν και τον Καλίν γιατί η θέση του διοικητή της ΜΙΤ είναι θέση μεγάλη οπότε μάλλον έγινε αναβάθμισή του. Για τον Χακάν Φιντάν κρατάω μία επιφύλαξη. Ο καιρός θα δείξει» σημείωσε ο καθηγητής.
Ποιοτική αναβάθμιση
Από την πλευρά του ο Πιέρρος Τζανετάκος έκανε λόγο για μια ποιοτική αναβάθμιση με την επιλογή αυτών των δυο στελεχών, δηλαδή του Χακάν Φιντάν και του Ιμπραήμ Καλίν στις συγκεκριμένες θέσεις.
«Ενδεχομένως να είναι οι μόνοι δύο άνθρωποι αυτή τη στιγμή στο υπουργικό συμβούλιο που έχουν ένα αξιοσημείωτο μέγεθος επιρροής στον Ταγίπ Ερντογάν, που μπορούν να του προτείνουν πράγματα που μπορεί να τον φρενάρουν από άλλες επιλογές. Είναι δύο άνθρωποι πάρα πολύ καταρτισμένοι ο καθένας στο κομμάτι του, ειδικά ο Φιντάν όταν όλα αυτά τα χρόνια έχει αναλάβει και θα το δούμε να γίνεται και τις επόμενες μέρες την προσπάθεια γεφυροποίησης της Τουρκίας με τον μουσουλμανικό κόσμο» σημείωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ ο οποίος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό στον Έβρο,
«Δεν είμαστε στο κλίμα της πορείας προς μια κλιμάκωση παρότι η Τουρκία δεν έχει κάνει και δεν φαίνεται να κάνει κανένα βήμα πίσω σε όλα αυτά που συζητάμε τα τελευταία χρόνια περί αναθεωρητικής ατζέντας» πρόσθεσε εκτιμώντας ότι τις επόμενες ημέρες δεν αναμένεται να δούμε πολύ μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών και αντίστοιχη πίεση.