Μήπως ο πόλεμος στην Ουκρανία παρείχε στην Δύση μία νέα ευκαιρία να συνειδητοποιήσει τον «πραγματικό στόχο» της, την «διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ή την «απομόνωση της Ρωσίας από τον παγκόσμιο χάρτη»;
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, όλο και περισσότερες φωνές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ζητούν την διάσπαση της Ρωσίας.
Πολλοί στρατηγικοί επίσημοι της Δύσης ανοιχτά υποστηρίζουν την διάλυση της Ρωσίας, βλέποντας αυτό το ενδεχόμενο ως μία λύση στην συμπεριφορά της Μόσχας στην διεθνή σκηνή.
Το ανησυχητικό είναι πως αυτές οι φωνές υποστηρίζονται ή προωθούνται από τις ίδιες τις δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ. Μπορεί να μην γίνεται πάντα ξεκάθαρα και άμεσα, όμως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δείχνουν την συμφωνία τους.
Αυτές οι φωνές φυσικά γίνονται ισχυρότερες όταν δυτικά έθνη και οι σύμμαχοί τους επιβάλουν νέα πακέτα κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, τα οποία είναι όλο και αυστηρότερα.
Την περασμένη εβδομάδα για παράδειγμα η Ιαπωνία ανακοίνωσε ολοκαίνουργιες κυρώσεις έναντι της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στοχεύοντας τον στρατιωτικό, τον οικοδομικό και τον μηχανικό τομέα. Όπως ήδη ξέρουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει τώρα το 11ο πακέτο κυρώσεων μόλις σε ένα χρόνο.
Τα νεότερα πακέτα στοχεύουν τον περιορισμό χωρών εκτός της Ρωσίας, που βοηθούν όμως την Μόσχα να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις.
Η απόφαση της πρόσφατης συνάντησης της Ομάδας των Επτά στην Χιροσίμα κατέληξε στον «αποκλεισμό της Ρωσίας από τεχνολογία της Ομάδας των Επτά, από βιομηχανικό εξοπλισμό και υπηρεσίες που υποστηρίζουν τον πόλεμό της».
Οι Βρετανοί Ήθελαν Πάντα την Πτώση της Μόσχας
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε πως η επιρροή της Μόσχας, τώρα μέσω της Ρωσίας και παλαιότερα μέσω της Σοβιετικής Ένωσης, πάντα ενοχλούσε την Δύση.
Όπως αναφέρει η Eurasian Times, η «Δύση την φθονούσε».
Το διάσημο περιοδικό Executive Intelligence Review (EIR) με έδρα την Ουάσιγκτον έγραψε πρόσφατα πως η διάλυση της Ρωσίας έχει αποτελέσει ιμπεριαλιστική πολιτική των Βρετανών για ολόκληρες δεκαετίες.
Ωστόσο η σημερινή επιχείρηση «χρησιμοποιεί την Πολωνία, την Ουκρανία και τα βαλτικά κράτη ως εξωτερικά έμβολα έναντι της Μόσχας (παλαιότερα της Τσαρικής και της Σοβιετικής και σήμερα της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Σύμφωνα με το περιοδικό, αυτή η βρετανική πολιτική γεννήθηκε και συντηρείται από την άποψη πως η Ρωσική Ομοσπονδία, όπως και η Σοβιετική Ένωση, δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά μία επεκτατική αυτοκρατορία που καταπιέζει τον πληθυσμό της και απειλεί τις γειτονικές χώρες. Οι Βρετανοί και όλη η Δύση φαίνεται πως αποκλείουν τελείως το ενδεχόμενο ένα τεράστιο και πολυεθνικό κράτος όπως η Ρωσία να μπορεί να υπάρχει και να εξελίσσεται ειρηνικά, διατηρώντας φιλικές σχέσεις με τους γείτονές του.
Και αυτό είναι το κύριο πρόβλημα, το οποίο οδηγεί καιρό τώρα τις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας στο χείλος του γκρεμού.