Κιλιτσντάρογλου
Κόσμος

Ποιες είναι οι πιθανότητες νίκης του Κιλιτσντάρογλου απέναντι στον Ερντογάν; Πέντε τρόποι που η τουρκική αντιπολίτευση προσπαθεί να νικήσει τον «Σουλτάνο»

Αυτό που έμοιαζε να είναι μια μάχη πολιτικής επιβίωσης για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία πλησιάζει σε αίσιο τέλος για αυτόν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο σημερινός πρόεδρος πιστώνεται με 51% πιθανότητες να κερδίσει μια νέα θητεία μετά τις εκλογές της Κυριακής 28 Μαΐου. Στον πρώτο γύρο πριν από δύο εβδομάδες, ο Ρετζέπ Ερντογάν πήρε περισσότερες ψήφους από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση με 49,51%, σε σύγκριση με το 44,88% που συγκέντρωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που υποστηρίζεται από έναν συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Ο εθνικιστής Σινάν Ογάν κατέλαβε την τρίτη θέση, με 5,1% των ψήφων. Μεταξύ των δύο περιοδειών, ανακοίνωσε την υποστήριξή του στον Ερντογάν, αλλά ο τουρκικός Τύπος γράφει ότι οι υποστηρικτές του δεν θα σεβαστούν προσωπικά την ανακοίνωση του αρχηγού. 

Περισσότεροι από 64,1 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων 1,76 εκατομμυρίων Τούρκων που ψηφίζουν στο εξωτερικό και 4,9 εκατομμυρίων νέων που ψήφισαν για πρώτη φορά στον 1ο γύρο των γενικών και προεδρικών εκλογών. Οι γενικές εκλογές της 14ης Μαΐου κέρδισε το κόμμα του Ερντογάν AKP.

Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο ήταν σχεδόν 89% μεταξύ των Τούρκων ψηφοφόρων. Εάν ο Κιλιτσντάρογλου θέλει να συγκεντρώσει τα 2,5 εκατομμύρια ψήφους ανάμεσα σε αυτόν και τον Πρόεδρο Ερντογάν, θα πρέπει να κερδίσει τους ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον υπερεθνικιστή υποψήφιο Σινάν Ογάν, ο οποίος ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο με 2,8 εκατομμύρια ψήφους. Όμως αυτό το έργο έγινε ακόμη πιο δύσκολο αφού ο Ογάν ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τον Τούρκο πρόεδρο .

Σύμφωνα με το BBC News , οι Τούρκοι βρίσκονται σε μια ιστορική καμπή: είτε διατηρούν τον πολιτικό τους ηγέτη που τους κυβερνά για περισσότερα από 20 χρόνια, είτε επιλέγουν να τον αντικαταστήσουν με έναν πολιτικό που έχει μεγαλύτερη τάση στις δυτικές αξίες από τον Ερντογάν και που θέλει να ακυρώσει ορισμένες από τις εξουσίες του προεδρικού κράτους. 

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι το φαβορί για να κερδίσει την ψηφοφορία αυτής της Κυριακής και υπόσχεται μια ισχυρή Τουρκία . Ο ηγέτης της Άγκυρας λέει επίσης ότι οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης ότι η Τουρκία είναι " δικτατορία " δεν είναι τίποτα άλλο από " εκστρατείες συκοφαντίας και ανοησίες ". 

Ο αντίπαλος του Τούρκου προέδρου, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστηριζόμενος από ευρεία αντιπολίτευση, είπε ότι η ψηφοφορία της Κυριακής ήταν « ένα δημοψήφισμα για τη μελλοντική κατεύθυνση της Τουρκίας ». Ζήτησε την υποστήριξη των εθνικιστών ψηφοφόρων για να αυξήσει τις πιθανότητες νίκης του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.  
 

Σημαντική στιγμή για τους Τούρκους 

 

Από το 2018 έως σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κυβερνά τη χώρα με εκτεταμένη προεδρική εξουσία. Ως εκτελεστικός πρόεδρος, μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εκλέξει ή να απολύσει δημόσιους λειτουργούς.  Επιπλέον, ο Ερντογάν κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι είναι «φιλο-ΛΟΑΤ», ενώ το ισλαμιστικό κόμμα του τάσσεται στο πλευρό της οικογένειας και υπογραμμίζει την επιτυχία του στον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας. 

Ο Ερντογάν και το κόμμα του έχουν γίνει εκλογική δύναμη, κερδίζοντας διαδοχικές δημοσκοπήσεις και προωθώντας δημοψηφίσματα που επέτρεψαν στον Τούρκο πρόεδρο να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερη εξουσία, κυρίως με την υποστήριξη φτωχότερων ή θρησκευτικά συντηρητικών ψηφοφόρων.  

Ο Ερντογάν έχει κερδίσει τη φήμη ότι περιθωριοποιεί όποιον τον αμφισβητεί. Μετά από μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, η κυβέρνησή του φυλάκισε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κατηγορούνται ότι ανήκουν στο θρησκευτικό κίνημα που κατηγορούνται για την οργάνωση της συνωμοσίας για την ανατροπή του προέδρου. Περισσότεροι από 100.000 άλλοι οικονομικοί υπάλληλοι απολύθηκαν.

Σήμερα, η Τουρκία είναι μια από τις χώρες στον κόσμο όπου οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι. Οι επικριτές κατηγόρησαν τον Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί τη δημοκρατική διαδικασία για να αυξήσει τις εξουσίες του, ωθώντας τη χώρα προς την απολυταρχία.

Οι φετινές εκλογές έρχονται εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης και αυτό που λένε οι αναλυτές είναι μια δημοκρατική διάβρωση υπό την κυβέρνηση του Ερντογάν.  

Εάν ο Τούρκος πρόεδρος κερδίσει τις εκλογές αυτή την Κυριακή, δεν θα αλλάξουν πολλά, λένε πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι λένε ότι οι εξουσίες του Ερντογάν είναι ήδη τόσο μεγάλες που δεν θα επιδιώξει να τις επεκτείνει περαιτέρω. 

Ο Alp Yenen, λέκτορας Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία, πιστεύει ότι εάν ο πληθωρισμός της Τουρκίας άνω του 43% συνεχιστεί για πολύ περισσότερο, το κόμμα του προέδρου AKP θα μπορούσε να επιταχύνει τον «αργό ρυθμό του αυταρχισμού » .  Ο Kemal Kılıçdaroğlu, που θέλει να αντικαταστήσει τον Ερντογάν, θέλει να ανατρέψει το προεδρικό σύστημα που δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια και να επιστρέψει σε ένα κοινοβούλιο και έναν πρωθυπουργό που κυβερνά υπεύθυνα.  

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Ο πρόεδρος θα γίνει απολιτικός και τα άλλα πέντε κόμματα της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας που υποστηρίζουν τον Κιλιτσντάρογλου θα έχουν αντιπρόεδρο το καθένα, μαζί με τους δύο κεντροαριστερούς δημάρχους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. 

Αλλά το κόμμα του Ερντογάν και οι εθνικιστές και συντηρητικοί σύμμαχοί του έχουν εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και εάν η συμμαχία της αντιπολίτευσης κερδίσει την προεδρία, θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη μάχη για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της. 
 

Ένα θεμελιώδες ερώτημα: οι Τούρκοι κοιτάζουν Ανατολή ή Δύση; 

 

Η Τουρκία είναι μέρος του ΝΑΤΟ, αλλά ο Ερντογάν επιδίωξε επίσης στενότερους δεσμούς με την Κίνα και τη Ρωσία, αγοράζοντας ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 και εγκαινιάζοντας ένα ρωσικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας - το πρώτο της Τουρκίας - πριν από τις εκλογές. 

Ο Ερντογάν υποστηρίζει μια πολυμερή θέση, θεωρώντας την Τουρκία ως «κράτος ειρήνης και ασφάλειας». Επιπλέον, ο Τούρκος ηγέτης προσπαθεί να καλλιεργήσει την ιδέα ότι η πολιτική εξουσία στην Άγκυρα είναι ο « μεσολαβητής » στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία. 

Ο αντίπαλός του και οι σύμμαχοί του, εν τω μεταξύ, θέλουν να επιστρέψουν στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποκαταστήσουν τους στρατιωτικούς δεσμούς της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, διατηρώντας παράλληλα σχέσεις με τη Ρωσία. 

Ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει τις αποτυχημένες προσπάθειες για την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ενώ φιλοξενεί τουλάχιστον 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που γίνονται όλο και πιο ανεπιθύμητοι σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας στην Τουρκία.

Η αντιπολίτευση έχει υιοθετήσει τα σχέδια του Ερντογάν να απελάσει ορισμένους από τους πρόσφυγες στη Συρία, αλλά κανένας από αυτούς δεν έχει εξηγήσει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό με ασφάλεια.  Εάν ο Ερντογάν παραμείνει στην εξουσία, θα συνεχίσει να σπρώχνει την Τουρκία όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη Δύση χωρίς να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, πιστεύουν οι αναλυτές. «Μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, θέλει να οδηγήσει την Τουρκία σε ένα σημείο όπου η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι άσχετη», λέει ο Σελίμ Κορού, ερευνητής στο τουρκικό think tank Tepav.  

 

Μια χωρισμένη χώρα 

 

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης της κοσμικής αντιπολίτευσης, κέρδισε το 44,9% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών. Ως εκ τούτου, το τουρκικό εκλογικό σώμα είναι πολύ πολωμένο και το χωρίζει μόνο το 4% των ψήφων.  Ο υπερεθνικιστής υποψήφιος, Σινάν Ογάν, συγκέντρωσε απροσδόκητα 5,2%, ωθώντας την εκλογική κούρσα στον δεύτερο γύρο. Τώρα ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Ερντογάν . 

Ο Ερντογάν είπε ότι η ψήφος του στον δεύτερο γύρο είναι ψήφος υπέρ της σταθερότητας. Σε συνέντευξη που δόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TRT, ο Ερντογάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη του Ογάν. " Πιστεύω ότι αυτή η ένωση δυνάμεων θα είναι επωφελής για τη χώρα και το έθνος μας", είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι αυτός και ο Ογάν συμφώνησαν σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και των σχέσεων με κράτη με τουρκικούς πληθυσμούς

Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί οι περισσότεροι ψηφοφόροι εξακολουθούν και ψήφισαν τον Ερντογάν, παρά την οικονομική κρίση και την αργή αντίδραση της κυβέρνησης στους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου, που σκότωσαν τουλάχιστον 50.000 ανθρώπους.

Ο καθηγητής Soli Ozel, ο οποίος διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, λέει ότι ο Τούρκος πρόεδρος «είναι ένας πολιτικός που αποπνέει δύναμη και αυτό είναι κάτι που ο Κιλιτσντάρογλου δεν έχει». 

Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποστηρίζεται από μια συμμαχία της αντιπολίτευσης έξι κομμάτων, συνήθιζε να αποπνέει ελπίδα και να υπόσχεται ελευθερία και δημοκρατία. Όμως μετά την αποτυχία στον πρώτο γύρο έκανε μια ξαφνική στροφή προς την πολιτική δεξιά. Τώρα δείχνει λιγότερο ως παππούς και περισσότερο ως σκληροπυρηνικός εθνικιστής, σύμφωνα με έναν Τούρκο δημοσιογράφο. «Ανακοινώνω εδώ ότι θα στείλω όλους τους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα μου μόλις εκλεγώ πρόεδρος», είπε ο Κιλιτσντάρογλου σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση την περασμένη εβδομάδα. Αυτή η κίνηση θα στόχευε περισσότερους από τρία εκατομμύρια Σύρους που έχουν εγκαταλείψει τον πόλεμο στην πατρίδα τους. Είναι ένα μήνυμα εκλογών που φαίνεται να έχει αποδοχή στην Τουρκία. 
 

Πιθανή ασημένια σφαίρα για την αντιπολίτευση - Σύροι πρόσφυγες 

 

Τις εκλογές της Κυριακής παρακολουθούν στενά τα 3,5 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που έχουν προσωρινή προστασία στην Τουρκία. Η ανακοίνωση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να τους στείλει στα σπίτια τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τους Σύρους, οι οποίοι έφτασαν στην Τουρκία ειδικά κατά τα πρώτα έξι χρόνια του πολέμου στη Συρία, όπως αναφέρει το Politico Europe . 

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, οι εκλογές είναι σημαντικές για τους Σύρους, επειδή, αφού ο ηγέτης της αντιπολίτευσης απέτυχε να κερδίσει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο, έκανε τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες το νούμερο ένα θέμα της εκστρατείας του. Οι ειδικοί λένε ότι το κάνει αυτό επειδή χρειάζεται την ψήφο των σχεδόν 2,8 εκατομμυρίων Τούρκων που υποστήριξαν έναν υπερεθνικιστή υποψήφιο στον πρώτο γύρο.

Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Πρόεδρο Ερντογάν ότι έφερε 10 εκατομμύρια μετανάστες στην Τουρκία και δεν μιλά μόνο για Σύρους, αλλά και για Ιρανούς, Αφγανούς και Πακιστανούς.  Πάνω από το 80% των Τούρκων θέλουν οι Σύροι να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ωστόσο, περισσότεροι από 700.000 Σύροι είναι εγγεγραμμένοι στα τουρκικά σχολεία και περίπου 880.000 παιδιά από τη Συρία έχουν γεννηθεί στην Τουρκία από το 2011. «Δεν μπορώ να  καταλάβω πώς θα άφηναν αυτή τη ζωή και θα επέστρεφαν στη Συρία», λέει ο καθηγητής Μουράτ Ερντογάν, ο οποίος διευθύνει μια οργάνωση που κάνει τακτική επιτόπια εργασία για τους Σύρους στην Τουρκία. 

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λέει ότι θα διαπραγματευτεί την επιστροφή των Σύριων με την πολιτική ηγεσία στη Δαμασκό, αλλά καθώς η Συρία επιμένει να εγκαταλείψει την ουδέτερη ζώνη 30 χιλιομέτρων πέρα ​​από τα σύνορα, κινδυνεύει η Συρία να εξαπολύσει επιθέσεις στην περιοχή και να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα προσφύγων. 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης γνωρίζει καλά ότι μια συμφωνία θα διαρκούσε έως και δύο χρόνια και θα απαιτούσε από τα Ηνωμένα Έθνη να την επιβλέπουν. Αλλά ο Μουράτ Ερντογάν πιστεύει ότι η εφαρμογή μπορεί να διαρκέσει περίπου μια δεκαετία. 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπάθησε να εκτονώσει το ζήτημα, υποσχόμενος να επιταχύνει τον εθελοντικό επαναπατρισμό ενός εκατομμυρίου Σύριων μέσω μιας συμφωνίας με τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Η ιδέα των Σύριων να επιστρέψουν οικειοθελώς φαίνεται τραβηγμένη, αλλά τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι εργασίες για την κατασκευή 5.000 διαμερισμάτων στη Συρία έχουν ήδη ξεκινήσει.  Όποιος κι αν είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας, ο εθνικισμός είναι ήδη νικητής.

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι εξέλεξαν το πιο εθνικιστικό και συντηρητικό κοινοβούλιο στην τουρκική ιστορία στις 14 Μαΐου, με τον κυβερνώντα συνασπισμό AKP (Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη) του Ερντογάν να διατηρεί τον έλεγχο. 

 

Κούρδοι - βασιλιάδες  

 

Οι Κούρδοι της Τουρκίας αποτελούν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας των 85 εκατομμυρίων κατοίκων. Το φιλοκουρδικό κόμμα, το οποίο κέρδισε σχεδόν το 9 τοις εκατό των κοινοβουλευτικών ψήφων, ενέκρινε δημόσια τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για πρόεδρο και βλέπει την ψηφοφορία της Κυριακής ως μια ιστορική στιγμή για να απαλλαγούμε από ένα «καθεστώς ενός άνδρα » 

 Από την άλλη, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι παραδόθηκε στον «εκβιασμό» και στην ατζέντα τόσο του φιλοκουρδικού κόμματος όσο και των μαχητών του PKK, που θεωρούνται από την Τουρκία και τη Δύση τρομοκράτες.  Όμως οι Κούρδοι ψηφοφόροι ανησυχούν ότι ο ηγέτης της Τούρκου αντιπολίτευσης τάχθηκε στο πλευρό ενός ακροδεξιού ηγέτη στον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας».

Ο Κιλιτσντάρογλου συμφώνησε επίσης ότι οι Κούρδοι δήμαρχοι μπορούν να αντικατασταθούν από πληρεξούσιους που διορίζονται από την Άγκυρα στις λεγόμενες υποθέσεις «τρόμου».  Η συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος Περβίν Μπουλντάν έχει υποστηρίξει πλήρως τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι Κούρδοι ψηφοφόροι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. 

«Η απόκτηση της εθνικιστικής ψήφου είναι μια πιθανότητα, αλλά υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ψήφος των Κούρδων. είναι μια λεπτή ισορροπία. Πώς να προσελκύσετε τους εθνικιστές χωρίς να χάσετε τους Κούρδους;» διερωτάται ο Alp Yenen. 

 

Υψηλός πληθωρισμός ή δίκαιη οικονομία 

 

Εν όψει του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας, η κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο των ψηφοφόρων, πριν έρθει στο προσκήνιο το προσφυγικό. Ο πληθωρισμός είναι επίσημα 43,68% και οι Τούρκοι υφίστανται ήδη μια σοβαρή κρίση κόστους ζωής εδώ και πολύ καιρό. 

Τα πρώτα χρόνια στην εξουσία του Ερντογάν ήταν σύνθημα για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τεράστια κατασκευαστικά έργα. Όμως τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνησή του έχει εγκαταλείψει την υγιή οικονομική πολιτική. Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας έχει διαβρωθεί σταδιακά από την απόλυση τριών από τους διοικητές της σε γρήγορη διαδοχή, λέει ο Selva Demiralp, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Koc της Κωνσταντινούπολης. 

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε καθώς τα επιτόκια διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το εγχώριο νόμισμα υποτιμήθηκε για τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και την τόνωση των εξαγωγών. 

Ο Ερντογάν υπόσχεται οικονομική ανάπτυξη, έξι εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και μεγάλη ώθηση στον τουρισμό, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές του θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό στο 45% τους επόμενους μήνες. 

Εάν ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και οι σύμμαχοί του κερδίσουν την προεδρία, ο Selva Demiralp πιστεύει ότι η επιστροφή σε υγιείς οικονομικές πολιτικές και μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα θα μειώσει τον πληθωρισμό στο 30% μέχρι το τέλος του 2023 και θα συνεχίσει να μειώνεται στη συνέχεια.

 

Το μέλλον του Ερντογάν

 

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο σύνταγμα της Τουρκίας, το οποίο επιτρέπει μόνο δύο θητείες ως πρόεδρος, ο Ερντογάν θα έπρεπε να ολοκληρώσει τη θητεία του το 2028, εάν επρόκειτο να κερδίσει τον δεύτερο γύρο της Κυριακής. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για διάδοχο. 

 

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη υπηρετήσει δύο θητείες, αλλά το εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε ότι η πρώτη του θητεία θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ξεκινά όχι το 2014, αλλά το 2018, όταν τέθηκε σε ισχύ το νέο προεδρικό σύστημα, κάνοντας βουλευτικές και προεδρικές εκλογές την ίδια ημέρα. 

Υπό μια νέα προεδρία Ερντογάν, η Τουρκία μπορεί να αναμένει αυξημένο έλεγχο των κρατικών θεσμών και των μέσων ενημέρωσης, αλλά και μεγαλύτερη καταστολή των διαφωνούντων. Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός λόγω της προτίμησής του για χαμηλά επιτόκια.

Σε διεθνές επίπεδο, η Τουρκία του Ερντογάν μπορεί να συνεχίσει να εμποδίζει την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θα παρουσιαστεί ως μεσολαβητής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Οι Τούρκοι ψηφοφόροι μπορεί να μην δίνουν προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική στις κάλπες, αλλά η απόφαση του Ερντογάν να εντείνει την εθνικιστική ρητορική κατά τη διάρκεια της εκστρατείας φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς, τόσο για τον ίδιο όσο και για τη συντηρητική κοινοβουλευτική του συμμαχία.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Ερντογάν έφερε ένα πολεμικό πλοίο στην Κωνσταντινούπολη για να θαμπώθουν οι ψηφοφόροι. Έχει εντείνει την κριτική του για τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας την παραμονή των εκλογών ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί να τον εκδιώξει από την εξουσία.
 

Πέντε τρόποι με τους οποίους ο Κιλιτσντάρογλου προσπαθεί να νικήσει τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο

 

Μετά από ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου για πολλούς από τους υποστηρικτές του, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κιλιτσντάρογλου διεξάγει τώρα μια ισχυρότερη εκστρατεία για να νικήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 28ης Μαΐου. 

Η αλλαγή στη ρητορική έρχεται αφότου εθνικιστές και εξτρεμιστές κέρδισαν έδαφος στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 14 Μαΐου, μια τάση που, λένε οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters , βοηθά τον Ερντογάν και εξηγεί εν μέρει την εκλογική του επιτυχία παρά όλες τις άλλες ευπάθειές του.  

Το Al Jazeera παρουσιάζει πέντε στρατηγικές που χρησιμοποιεί ο Κιλιτσντάρογλου για να διαλύσει τον αντίπαλό του:

1. Διπλασιασμός της αντιμεταναστευτικής στάσης Η προεκλογική υπόσχεση του Κιλιτσντάρογλου περιλάμβανε πάντα την επιστροφή των Σύριων προσφύγων, αλλά η στάση του για το θέμα ενισχύθηκε μετά την ψηφοφορία στον πρώτο γύρο για να απευθυνθεί στους εθνικιστές.  Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης είπε επίσης ότι θα ζητήσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή κατοικιών, σχολείων, νοσοκομείων και άλλων εγκαταστάσεων στη Συρία και ενθαρρύνει τους Τούρκους επιχειρηματίες να ανοίξουν εργοστάσια και επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Ωστόσο, μετά την ψηφοφορία της 14ης Μαΐου, ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι επέτρεψε σε 10 εκατομμύρια μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα σε μια ομιλία του στις 17 Μαΐου. Ο Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε ότι ο αριθμός των μεταναστών μπορεί να φτάσει τα 30 εκατομμύρια, χωρίς να παρέχει κανένα στοιχείο για τα νούμερα που αναφέρθηκε. Μια μέρα αργότερα, ο Κιλιτσντάρογλου προχώρησε παραπέρα, λέγοντας ότι ο Ερντογάν «δεν προστάτεψε τα σύνορα και την τιμή της Τουρκίας» και ότι «θα έστελνε όλους τους πρόσφυγες στα σπίτια τους». Από τότε εμφανίστηκαν διαφημιστικές πινακίδες σε τουρκικές πόλεις που δείχνουν έναν χαμογελαστό Κιλιτσντάρογλου δίπλα στο σύνθημα «Οι Σύροι θα φύγουν!». Αν και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου δεν δημοσιοποίησε το ίδιο το σύνθημα, δεν αποστασιοποιήθηκε ούτε από αυτό.

2.  Υιοθέτηση αλλαγής εικόνας Η ήπια συμπεριφορά του Κιλιτσντάρογλου φάνηκε ως αντίθεση στο σκληρό ύφος του Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, έπαιξε με την πιο οικεία εικόνα του, τραβώντας βίντεο στο Twitter από την κουζίνα ή τη μελέτη του στην Άγκυρα με σηκωμένα τα μανίκια του πουκάμισου. Έμβλημα της εκστρατείας του ήταν ένα σημάδι της καρδιάς με τα χέρια του, μια χειρονομία που έκαναν οι υποστηρικτές του στις συγκεντρώσεις του. Δεδομένου ότι τα πήγε χειρότερα από τον Ερντογάν στην ψηφοφορία στον πρώτο γύρο, έχει μετατοπιστεί από την εικόνα του «παππού» σε μια εικόνα που τον κάνει να είναι «σκληρός ηγέτης», ιδιαίτερα μέσω της στάσης του για τους Σύρους πρόσφυγες.

3. Κερδίζοντας την υποστήριξη ενός αξιόλογου αντιπάλου του Ερντογάν Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ισχυρός δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ηγείται της εκλογικής εκστρατείας για τον Κιλιτσντάρογλου. Ο λαϊκιστής πολιτικός θεωρήθηκε ως ο πιθανός αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου 2023. Πολλοί ήθελαν να είναι υποψήφιος για την προεδρία του CHP έναντι του Κιλιτσντάρογλου. Ο Ιμάμογλου εξελέγη δήμαρχος τον Μάρτιο του 2019, ένα πλήγμα για τον Ερντογάν και το κόμμα του, που έλεγχε την Κωνσταντινούπολη για ένα τέταρτο του αιώνα. Ο εξαιρετικός δήμαρχος μπορεί να επιστρατεύτηκε για να σφετεριστεί την 20ετή πλέον ηγεσία της χώρας από τον Ερντογάν.

4. Αμφισβήτηση των ψηφοδελτίων Μετά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας ανέφεραν χιλιάδες ψηφοφορικές αποκλίσεις και παρατυπίες. Οι αποκλίσεις, ανέφεραν, ήταν μεταξύ εκείνων που καταγράφηκαν στα εκλογικά τμήματα και των ψήφων που εισήχθησαν στο σύστημα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK). Ο Μουχαρέμ Ερκέκ, αντιπρόεδρος του πολιτικού σχηματισμού CHP, ισχυρίστηκε ότι οι ψήφοι για τον Κιλιτσντάρογλου κατανεμήθηκαν λανθασμένα στον Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος αποχώρησε από την προεδρική κούρσα τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές. Ο Ερκέκ είπε ότι δόθηκαν επιπλέον ψήφοι στον Ερντογάν, αλλά δεν προσκόμισε στοιχεία. Ορκίστηκε να παρακολουθεί "κάθε ψηφοφορία", προτείνοντας ότι το κόμμα θα παρακολουθεί τις παρατυπίες στον γύρο των ψηφοφοριών της 28ης Μαΐου.

5. Ανανέωση της εκλογικής του βάσης Λίγο αφότου έγινε σαφές το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 14ης Μαΐου, ο Κιλιτσντάρογλου είπε στους υποστηρικτές του: «Μην απελπίζεστε. Θα σηκωθούμε όρθιοι και θα οργανώσουμε μαζί αυτές τις εκλογές». «Σίγουρα θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές στον δεύτερο γύρο. Θα το δουν όλοι», πρόσθεσε. Ο Κιλιτσντάρογλου κατάφερε να συσπειρώσει Τούρκους διαφόρων μορφών σε μια συμμαχία που περιλαμβάνει εθνικιστές, ισλαμιστές, κοσμικούς και φιλελεύθερους, μια βάση ψηφοφόρων στην οποία θα χρειαστεί να απευθυνθεί στο μέλλον, παρά το γεγονός ότι πολλοί απογοητεύτηκαν μετά την ψηφοφορία από τον πρώτο γύρο. Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του δεν απογοητεύονται από τη σκληρότερη στάση του κατά των μεταναστών. Ο Ερντογάν ενισχύει την υποστήριξη στις σεισμόπληκτες περιοχές Η απώλεια εδάφους από τους εθνικιστές δεν είναι το μόνο πρόβλημα της αντιπολίτευσης. Ο Ερντογάν και το κόμμα του επικράτησαν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, στις περισσότερες επαρχίες που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου. Κι αυτό παρά τους επικριτές που κατηγόρησαν την καθυστερημένη ανταπόκριση των αρχών μετά την καταστροφή, καθώς και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας για την αποτροπή της κατάρρευσης των κτιρίων. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων στις 11 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς υποστήριξε τον Ερντογάν επειδή τον έβλεπαν ως τον πλέον κατάλληλο για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων. Σύμφωνα με αρκετούς Τούρκους και διεθνείς αναλυτές, οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να ευνοούν τον σημερινό αρχηγό του κράτους και όχι τον αρχηγό της αντιπολίτευσης.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

"Εμετικό" - "Συγνώμη Χριστιανοί": Σάλος με την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου από drag queens στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων - Τα σχόλια στο διαδίκτυο (Βίντεο)

Η επίσημη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε ότι η παράσταση ήταν μια «ερμηνεία του ελληνικού θεού του κρασιού και της...