Μιρτσέα Γκεοάνα
Κόσμος

Μιρτσέα Γκεοάνα: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «ένα σημείο καμπής» που θα αλλάξει βαθιά τη γεωπολιτική και τη γεωοικονομία του κόσμου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «είναι ένα σημείο καμπής που θα αλλάξει βαθιά όχι μόνο τη γεωπολιτική του κόσμου, αλλά και τη γεωοικονομία του κόσμου», δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Γκεοάνα.

Το νέο παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο θα βάλει ένα τίμημα στην οικονομική ασφάλεια γιαυτό πρέπει όχι μόνο οι μεγάλες οικονομίες πρέπει να συμβάλουν σε αυτό, αλλά και οι μικρότερες οικονομίες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, είπε επίσης ο αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Χρειαζόμαστε Εσθονούς, Ρουμάνους, Αλβανούς. Χρειαζόμαστε τις μικρότερες οικονομίες, αυτές που δεν έχουν τη Silicon Valley ή το σύμπλεγμα βιοτεχνολογίας στη Βοστώνη, ή ακόμα και τη μαζική γερμανική οικονομία ή τη μεγάλη γαλλική, βρετανική ή καναδική βιομηχανία», δήλωσε ο Μιρτσέα Γκεοάνα, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Milken.

 «Η οικονομική ασφάλεια θα εκτιμηθεί. Αυτό θα κάνει τα επενδυτικά κεφάλαια πιο ελκυστικά. Αυτό θα κάνει τις κυβερνήσεις πιο ευέλικτες. Θα είναι απαραίτητο για εμάς, στην Ευρώπη, στο ΝΑΤΟ και στις δημοκρατίες, να καλλιεργήσουμε το οικοσύστημα καινοτομίας, που αποτελείται από την κυβέρνηση, τον ιδιωτικό τομέα, το ακαδημαϊκό περιβάλλον και την κοινωνία των πολιτών», δήλωσε ο Μιρτσέα Γκεοάνα.

Τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δημιούργησε για το σκοπό αυτό τον Defense Innovation Accelerator για τον Βόρειο Ατλαντικό (DIANA), μέσω του οποίου «έχουμε τους καλύτερους πυρήνες καινοτομίας που έχουν στη διάθεσή τους αυτές οι χώρες». Τέλος, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μίλησε για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας και των τεχνολογιών που σχετίζονται με την ασφάλεια, για «μια συγκεκριμένη μορφή αποθεματικού που είχαν μέχρι τώρα ορισμένοι χρηματοπιστωτικοί κλάδοι, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι για να επενδύσουν σε τεχνολογίες άμυνας και ασφάλειας ".

«Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε έναν νέο μηχανισμό για να πούμε ότι χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα εάν θέλουμε να ξεπεράσουμε την Κίνα ή άλλες χώρες που προτείνουν τη συγχώνευση μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων, κάτι που απλά δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά. Στη δεκαετία του 1970, το 90% όλων των αμυντικών καινοτομιών γινόταν από κυβερνήσεις, με κυβερνητικά εργαστήρια και χρήματα.

Σήμερα το 90% γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα. Αν θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να ανταγωνιστούμε τους μεγάλους, πρέπει να βρούμε έναν καλύτερο τρόπο ώστε η κυβέρνηση, ο ιδιωτικός τομέας και η κοινωνία των πολιτών να συνεργαστούν και να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν. Έχουμε τους απαραίτητους πόρους, ταλέντο και χρήματα», κατέληξε ο Μιρτσέα Γκεοάνα.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοάνα, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από τις 3 έως τις 14 Μαΐου 2023. Με την ευκαιρία αυτή, θα έχει συναντήσεις με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, εκπροσώπους της Προεδρικής Διοίκησης, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον, με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και τη Βιρτζίνια Tech, με μέλη του τη διοίκηση της εταιρείας Google, με επιχειρηματίες τεχνολογίας από τη Silicon Valley, καθώς και με εκπροσώπους ρουμανικών κοινοτήτων από αρκετές πόλεις των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ