Η αύξηση των τιμών των γαλλικών τροφίμων αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί από τον Σεπτέμβριο, δήλωσε η Ολίβια Γκρεγκουάρ, υπουργός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εμπορίου και τουρισμού της χώρας, απηχώντας τις προβλέψεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας.
"Μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, θα έχουμε ορατή μείωση των τιμών στα ράφια", δήλωσε ο Γκρεγκουάρ σχετικά με το κόστος των τροφίμων σε συνέντευξή του την Κυριακή στο ραδιόφωνο France Inter.
Η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων έχει επιδεινώσει τη χειρότερη κρίση του κόστους ζωής στη Γαλλία εδώ και μια γενιά, κατά την οποία η κυβέρνηση προέτρεψε τα καταστήματα να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους για να διατηρήσουν τα είδη διατροφής προσιτά.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλαρουά ντε Γκαλό δήλωσε στο RTL την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός της χώρας έχει πιθανότατα κορυφωθεί και ότι οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων θα πρέπει να αρχίσουν να επιβραδύνονται κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ο προσαρμοσμένος δείκτης τροφίμων του Bloomberg για τη Γαλλία, ο οποίος υπολογίζει το κόστος παρασκευής του παραδοσιακού coq au vin, παρέμεινε υψηλός τον Μάρτιο, ακόμη και όταν ο γενικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σημαντικά.