Μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς, στο Σουδάν, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες –αν όχι χιλιάδες– ανθρώπους.
Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) έπληξαν σήμερα τουρκικό αεροσκάφος το οποίο προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο Ουάντι Σεγίντνα, κοντά στο Χαρτούμ, για να απομακρύνει πολίτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα μέλος του πληρώματος και να προκληθεί ζημιά στην παροχή καυσίμων, ανακοίνωσε ο σουδανικός στρατός.
Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια και επισκευάζεται, πρόσθεσε ο στρατός στην ανακοίνωσή του.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε το περιστατικό, όμως πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες.
Διαψεύδουν οι παραστρατιωτικοί
Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης από την πλευρά τους διέψευσαν ότι έπληξαν το αεροσκάφος και κατήγγειλαν ότι ο στρατός «διαδίδει ψέματα».
«Οι δυνάμεις μας παραμένουν αυστηρά δεσμευμένες στην ανθρωπιστική εκεχειρία που αποφασίστηκε τα μεσάνυκτα και δεν είναι αλήθεια ότι στοχοθετήσαμε οποιοδήποτε αεροσκάφος στο Ουάντι Σεγίντνα στην Ομντουρμάν», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.
Κλιμακώνεται η βία
Οι συγκρούσεις στο Σουδάν, κλιμακώνονται παρά την υποτιθέμενη εκεχειρία. Οι ΔΤΥ και ο στρατός του Σουδάν συμφώνησαν αργά χθες Πέμπτη να παρατείνουν την κατάπαυση του πυρός κατά 72 ώρες προκειμένου να μπορέσει να φτάσει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα σε περιοχές του Χαρτούμ.
Η βία χθες πέρασε σε άλλο επίπεδο, με καταστροφές και λεηλασίες στο Νταρφούρ και εντατικούς βομβαρδισμούς στο Χαρτούμ.
Τις τελευταίες μέρες πολλές κυβερνήσεις οργάνωσαν την εσπευσμένη απομάκρυνση πολιτών τους από το Σουδάν με πλοία κι αεροπλάνα. Πάνω από 200 Ιρακινοί έφθασαν αεροπορικώς χθες στη Βαγδάτη με δυο αεροσκάφη που έστειλε η κυβέρνηση.
Κι άλλο σαουδαραβικό πλοίο έφθασε το βράδυ στο λιμάνι στην Τζέντα (δυτικά), αυξάνοντας στους 2.744 τον αριθμό των ανθρώπων που απομάκρυνε το βασίλειο. Ενώ ο Καναδάς ανακοίνωσε πως προχώρησε στην απομάκρυνση 118 πολιτών του και υπηκόων άλλων κρατών.
Όσοι παραμένουν σε εμπόλεμες ζώνες βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις τροφίμων, νερού, ηλεκτρισμού, διακοπές της πρόσβασης σε δίκτυα τηλεφωνίας και στο διαδίκτυο.
Ο μεταβατικός συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στο Σουδάν, ο Αμπού Ντιένγκ, δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος όσον αφορά τον εφοδιασμό με τρόφιμα» και κάλεσε να υπάρξει «συλλογική δράση».
Δεκατέσσερα νοσοκομεία έχουν βομβαρδιστεί, σύμφωνα με συνδικαλιστική ένωση γιατρών, ενώ άλλα 19 χρειάστηκε να εκκενωθούν εξαιτίας πυρών, έλλειψης υλικού ή προσωπικού, ή επειδή οι αντιμαχόμενοι τα κατέλαβαν.