Ουκρανοί αξιωματούχοι αποσαφηνίζουν τη στάση τους για τις διαπραγματεύσεις της Κριμαίας με τη Ρωσία, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά παλαιότερη θέση περί της ανακατάληψης της «αγαπημένης Κριμαίας» του Β. Πούτιν.
Ουκρανοί αξιωματούχοι αποσαφηνίζουν τη στάση τους για τις διαπραγματεύσεις της Κριμαίας με τη Ρωσία, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά παλαιότερη θέση περί της ανακατάληψης της «αγαπημένης Κριμαίας» του Β. Πούτιν.
Η Ουκρανία δεν έχει αλλάξει τα σχέδιά της για την επιστροφή των εδαφών που κατέχει η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
«Η Ουκρανία θα επιλέξει τον τρόπο να επαναφέρει την Κριμαία, χρησιμοποιώντας πολιτικά και στρατιωτικά μέσα», δήλωσε στο Politico η Ταμίλα Τασέβα, απεσταλμένη του Ουκρανού προέδρου για την Κριμαία.
«Για να ελαχιστοποιήσει τις ουκρανικές στρατιωτικές απώλειες, να ελαχιστοποιήσει τις απειλές για τους αμάχους που ζουν σε κατεχόμενα εδάφη, καθώς και την καταστροφή πολιτικών υποδομών, η Ουκρανία σχεδιάζει να δώσει στη Ρωσία τη δυνατότητα να επιλέξει πώς να εγκαταλείψει την Κριμαία. Εάν δεν συμφωνήσουν να φύγουν οικειοθελώς, η Ουκρανία θα συνεχίσει να απελευθερώνει τη γη της με στρατιωτικά μέσα», πρόσθεσε η Τασέβα.
Τα σχόλιά της έρχονται αφότου ο Andriy Sybiha, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, έδωσε συνέντευξη στους Financial Times στην οποία είπε ότι η Ουκρανία μπορεί να είναι έτοιμη να συζητήσει το μέλλον της Κριμαίας με τη Μόσχα εάν το Κίεβο καταφέρει να επιτύχει τους στρατηγικούς του στόχους στο πεδίο της μάχης.
«Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε [μια] διπλωματική σελίδα για να συζητήσουμε αυτό το θέμα», είπε ο Sybiha στη συνέντευξη, αναφερόμενος στην από καιρό σχεδιασμένη αντεπίθεση του Κιέβου. «Δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε τον τρόπο απελευθέρωσης [της Κριμαίας] από τον στρατό μας».
Οι τοποθετήσεις του Sybiha παρουσιάστηκαν καθώς η Ουκρανία εξέφρασε ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για πρώτη φορά από τότε που απέκλεισε επίσημα το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το περασμένο φθινόπωρο σε Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι εδραίωσε επίσης τον στόχο της Ουκρανίας να απελευθερώσει όλα τα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, στη φόρμουλα ειρήνης των 10 βημάτων που παρουσίασε στη σύνοδο κορυφής της G20. «Ο πρόεδρος δεν άλλαξε τη θέση του», δήλωσε στο Politico ο Ihor Zhovkva, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ενέκρινε ψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Πούτιν ήταν αδύνατη υπό το πρίσμα της απόπειρας προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία