Pantsir
Κόσμος

Τουρκική «μπαμπεσιά» με κλοπή και αντιγραφή ρωσικού πανίσχυρου συστήματος Pantsir-Μόνο σασί άλλαξαν οι Τούρκοι! (Εικόνες)

Οι Τούρκοι αποκάλυψαν το σχέδιο του εγχώριας παραγωγής αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματός τους, το οποίο αποτελεί αντιγραφή του ρωσικού συστήματος αεράμυνας Pantsir-S1.

Αφότου ο τουρκικός στρατός έλαβε τον έλεγχο ενός αντιαεροπορικού πυραυλικού και οπλικού συστήματος τύπου Pantsir-S1 στην Λιβύη, έγινε γνωστό πως η τουρκική εταιρεία Aselsan αντέγραψε τον σχεδιασμό του ρωσικού όπλου και πως τώρα αναπτύσσει το δικό της παρόμοιο σύστημα αεράμυνας.

Στις φωτογραφίες μπορούμε να δούμε το σχέδιο του αποκαλούμενου ZRPK της εταιρείας Aselsan των Τούρκων. Αν και διαφέρει το σασί, κρίνοντας από τον οπλισμό και την διάταξη διάφορων στοιχείων, η συστοιχία είναι σχεδόν ολόιδια με το σύστημα ρωσικού σχεδιασμού. Να μην μιλήσουμε για το παρόμοιο ραντάρ, την παρουσία ενός πυροβόλου και πυραύλων αέρος-αέρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τουρκικό σύστημα περιλαμβάνει το ραντάρ ελέγχου πυρός AKR, το οποίο λένε πως ανέπτυξε η Aselsan και επιδεικνύει εμβέλεια 80 χιλιομέτρων. Υπάρχουν τέσσερα ραντάρ κατηγορίας AESA (Active Phased Array) εγκατεστημένα στο ZRPK, και τα τέσσερα εκ των οποίων χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση στόχων.

Το τουρκικό σύστημα χρησιμοποιεί τους πυραύλους αέρος-αέρος πέρα οπτικού βεληνεκούς τύπου GÖKDOĞAN (κατηγορία BVRAAM). Οι πύραυλοι αυτοί αναπτύχθηκαν από την TÜBİTAK-SAGE και σύμφωνα με τους Τούρκους είναι σχεδιασμένοι να χτυπούν στόχους εκτός οπτικού πεδίου. Είναι μέρος του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος ZRPK, για το οποίο παρέχουν προστασία έναντι εναέριων στόχων.

Εκτός από τους πυραύλους, το ZRPK φαίνεται να είναι εξοπλισμένο με ένα οπλικό σύστημα πολλαπλού σκοπού διαμετρήματος 35 χιλιοστών τύπου GÖKER. Το σχέδιο αναφέρει πως τα βλήματα μπορούν να προγραμματιστούν να πυροδοτηθούν οποιαδήποτε χρονική στιγμή και για αυτό ίσως αποδειχτούν αποτελεσματικά και εναντίον drones σε κοντινή απόσταση.

Το Υπόβαθρο

Σχεδόν δύο χρόνια πριν, τον Μάιο του 2020, μάθαμε πως οι τουρκικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να αποκτήσουν ένα ρωσικής παραγωγής σύστημα τύπου Pantsir-S στην Λιβύη.

Ρώσοι στρατιωτικοί και εμπειρογνώμονες είχαν δηλώσει τότε πως όλα τα έγγραφα του συστήματος μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, όπου εκεί οι Τούρκοι θα συνέχιζαν με πλήρη μελέτη της συστοιχίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιθανολόγησαν επίσης πως τα δεδομένα που απέκτησαν οι Τούρκοι ίσως αποτελέσουν μελλοντικά προϊόντα μεταφοράς στρατιωτικής τεχνολογίας με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, όπως την Ιταλία. Βέβαια δύο χρόνια αργότερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στην συμμαχία και δεν υπάρχουν πληροφορίες κάποιας τουρκο-ιταλικής συμφωνίας.

Η Μόσχα ήταν ανήσυχη για αυτήν την «κλοπή», μιας και το Pantsir-S1 βασίζεται στο σχετικά νέο σύστημα Pantsir, το οποίο ξεκίνησε υπηρεσία με τον ρωσικό στρατό μόλις το 2007. Οι Ρώσοι κατασκευαστές είχαν αναφέρει πως το εν λόγω σύστημα μπορούσε να εμπλακεί με αεροσκάφη χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth), όπως το F-35 και το F-22 των ΗΠΑ.

GALLERY

Pantsir
Pantsir
Pantsir
Pantsir
Pantsir
Pantsir
Pantsir
Pantsir
Pantsir
Pantsir
Pantsir
Pantsir
Pantsir
Pantsir
Pantsir
Pantsir
Pantsir
Pantsir
Pantsir
Pantsir
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...