Κόσμος

ΠΟΥ: Κατηγορεί τον Έλον Μασκ για fake news - «Καμία χώρα δεν μας εκχωρεί εξουσίες»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγόρησε σήμερα τον Έλον Μασκ, χωρίς να τον κατονομάσει, για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» αφού ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας με ανάρτησή του στο Twitter, κάλεσε τις χώρες «να μην εκχωρήσουν την εξουσία τους» στον Οργανισμό με αφορμή το προσχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση των πανδημιών.

«Η δήλωση σύμφωνα με την οποία η συμφωνία θα εκχωρήσει εξουσίες στον ΠΟΥ είναι απλούστατα λανθασμένη. Είναι fake news» δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο Μασκ, ο λογαριασμός του οποίου στο Twitter έχει περισσότερους από 132 εκατομμύρια ακολούθους, σχολίαζε το βίντεο που είχε αναρτήσει ο ακροδεξιός Αυστραλός γερουσιαστής Μάλκολμ Ρόμπερτς, στο οποίο επέκρινε τον ΠΟΥ.

«Οι χώρες δεν εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα στον ΠΟΥ. Η Συμφωνία για τις Πανδημίες δεν θα το αλλάξει αυτό. Η συμφωνία θα βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις πανδημίες. Θα μας βοηθήσει να προστατεύουμε καλύτερα τους ανθρώπους, είτε ζουν σε πλούσιες είτε σε φτωχές χώρες», απάντησε με τη σειρά του ο Γκεμπρεγέσους. «Εάν κάποιος πολιτικός ή επιχειρηματίας ή οποιοσδήποτε έχει μπερδευτεί για το τι είναι και τι δεν είναι η συμφωνία για τις πανδημίες, θα χαρούμε πολύ να τη συζητήσουμε και να την εξηγήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Γκρεμπρεγέσους διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «οι χώρες και μόνον αυτές θα αποφασίσουν τι θα λέει η συμφωνία» και «θα την θέσουν σε εφαρμογή σύμφωνα με τους δικούς τους νόμους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφότου εμφανίστηκε η Covid-19, πριν από τρία και πλέον χρόνια, ο ΠΟΥ διαμαρτύρεται για την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς πληροφορίες γύρω από την πανδημία. Κατά καιρούς, η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έχει δεχτεί ευθέως επιθέσεις, με κάποιους σχολιαστές να την κατηγορούν ότι επιδιώκει να αποσπάσει από τις κυβερνήσεις την εξουσία τους αναφορικά με τη χάραξη πολιτικής για θέματα υγείας. Οι κατηγορίες εντάθηκαν αφότου ξεκίνησαν οι διεθνείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών μελών για τη νέα συμφωνία σχετικά με τον χειρισμό και την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών.

Οι 194 χώρες-μέλη του ΠΟΥ λαμβάνουν αποφάσεις για την πολιτική υγείας και τον προϋπολογισμό του Οργανισμού στις ετήσιες συνελεύσεις τους, όπου εκπροσωπούνται από τις κυβερνήσεις τους.

Ο ΠΟΥ ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάιο του 2024 και κάλεσε τις χώρες να «πάρουν μαθήματα από αυτήν την πανδημία» για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Η νέα συμφωνία κρίθηκε αναγκαία επειδή η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την Covid-19 και κάποιες χώρες, όπως και ο ίδιος ο ΠΟΥ, κατηγορούνται ότι καθυστέρησαν πολύ να αντιδράσουν και δεν έδειξαν αλληλεγγύη η μία στην άλλη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...