Η γερμανική εφημερίδα Die Welt υποστηρίζει σε άρθρο ότι η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η Ουγγαρία θέλει χρήματα από την ΕΕ με αντάλλαγμα την έγκριση της ένταξης και των δύο εθνών.
Ο συγγραφέας του άρθρου, Κλέμενς Βέργκιν, ισχυρίζεται επίσης ότι και τα δύο έθνη έχουν αναπτύξει «ανάρμοστους» δεσμούς με τη Ρωσία και στη συνέχεια ρωτά εάν το ΝΑΤΟ θα πρέπει ακόμη να μοιράζεται ευαίσθητα δεδομένα και με τις δύο χώρες.
« Η Άγκυρα και η Βουδαπέστη έχουν επίσης αποστασιοποιηθεί σημαντικά από την κοινότητα των αξιών για την οποία το ΝΑΤΟ πρεσβεύει. Ως εκ τούτου, συνιστάται στη συμμαχία να αντιμετωπίζει και τους δύο ως εταίρους με επιφύλαξη. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, να μην κοινοποιούνται πλέον απαραίτητα ορισμένα ευαίσθητα δεδομένα με την Τουρκία και την Ουγγαρία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», γράφει ο Wergin.
Όταν ο Wergin, ο επικεφαλής ανταποκριτής εξωτερικής πολιτικής της Die Welt, αναφέρεται στον «αυταρχισμό», δεν κάνει καμία αναφορά στο γεγονός ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα του, μετά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση χωρίς καν ψήφο στο κοινοβούλιο και ότι στη συνέχεια απαγόρευσε τις διαδηλώσεις σε ορισμένες περιοχές του Παρισιού μετά το διάταγμα.
Στην ίδια τη Γερμανία, η σημερινή κυβέρνηση επιδιώκει να απαγορεύσει ένα από τα κορυφαία κόμματα της αντιπολίτευσης της χώρας , το Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ακόμη και όταν το κόμμα αυξάνεται στα ύψη σε δημοτικότητα. Μια τέτοια αυταρχική κίνηση θα αντιμετώπιζε κατακραυγή από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, εάν ο Όρμπαν σκεφτόταν ακόμη και την απαγόρευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία.
Σχετικά με τον «εκβιασμό» στους οποίους ο Wergin ισχυρίζεται ότι η Ουγγαρία υποβάλλει το ΝΑΤΟ, πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΕ «εκβίασε» πρώτα την Ουγγαρία, απαιτώντας από τη χώρα να κάνει αλλαγές στο κράτος δικαίου προκειμένου να ξεκλειδώσει δισεκατομμύρια κονδύλια της ΕΕ. Αναμφισβήτητα, η ουγγρική κυβέρνηση έχει περισσότερη δημοκρατική εντολή από τη γερμανική κυβέρνηση, με το κόμμα Fidesz του Orbán να λαμβάνει τόσο υψηλά επίπεδα υποστήριξης που οδήγησε σε μια ακόμη συντριπτική νίκη πέρυσι και μια πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.
Ο Wergin υποστηρίζει ότι η Φινλανδία είναι πιθανό να ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ, καθώς ο Ερντογάν έχει εγκαταλείψει την αντίθεσή του στην ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία είναι πιθανό να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία. Υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει επειδή η τουρκική απόφαση ασκεί σημαντική πίεση στην ουγγρική κυβέρνηση, η οποία επίσης εμποδίζει την ένταξη, να συμφωνήσει τουλάχιστον με την ένταξη της Φινλανδίας.
«Ως αποτέλεσμα, είναι πλέον πιο πιθανό ότι τουλάχιστον η Φινλανδία , η οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω των μεγάλων χερσαίων συνόρων της με τη Ρωσία, θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον. Η Σουηδία, από την άλλη, μάλλον θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Η Βορειοανατολική Ευρώπη θα γινόταν έτσι μια περιοχή διχασμένης ασφάλειας προς το παρόν, με τους Φινλανδούς μέσα στην ομπρέλα του ΝΑΤΟ και τους Σουηδούς στο εξωτερικό», υποστηρίζει.
Συνεχίζει γράφοντας ότι και τα δύο κράτη είχαν μετατρέψει την επείγουσα αίτηση ένταξης των σκανδιναβικών χωρών, που προκλήθηκε από τον ρωσικό πόλεμο, σε «φάρσα» και απέτρεψαν την ένταξη για εξωγενείς λόγους. Ο Ερντογάν ήθελε η Σουηδία να επιβάλει μια σκληρότερη πολιτική στις τουρκικές αντιπολιτευόμενες ομάδες και είχε επίσης εξοργιστεί από μια αντι-ισλαμική ενέργεια του δεξιού προβοκάτορα Rasmus Paulson, ο οποίος είχε κάψει ένα Κοράνι στη Στοκχόλμη. Ισχυρίζεται ότι ο Paulson χρηματοδοτήθηκε από τη Ρωσία, αλλά δεν προσφέρει στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του.
Στο πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επανέλαβε τη θέση της χώρας του για άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ευρώπη πάσχει από