Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

ΣΟΚ: Η ΕΕ ενέκρινε τη διάθεση τροφών από έντομα

Το πράσινο φως έδωσε η ΕΕ για τη διάθεση προϊόντων  από έντομα σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθεί η επισιτιστική κρίση.


Χρήση αλεύρων από έντομα στα τρόφιμα! Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η απάντηση της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου.

Η απόφαση της Κομισιόν για χρήση εντόμων στον κλάδο των τροφίμων προκάλεσε την αντίδραση της Μαρίας Σπυράκη, η οποία ζήτησε διευκρινίσεις από την αρμόδια επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Η έγκριση κυκλοφορίας τροφίμων, που περιλαμβάνουν συστατικά από έντομα και ειδικότερα γρύλο (!), αλευροσκουλήκι (!) και ακρίδα (!) στην ΕΕ, «προκαλεί αναστάτωση στους καταναλωτές και εύλογη ανησυχία σε επιστημονικούς φορείς».

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, έθεσε το θέμα με γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν και έλαβε «μια καταρχήν διαβεβαίωση» από την Στέλλα Κυριακίδου, ότι «η αναγραφή των συστατικών των τροφίμων σε εμφανές σημείο είναι υποχρεωτική».

«Τα τρόφιμα πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις επισήμανσης του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 (για την ενημέρωση των καταναλωτών για τα τρόφιμα)», ο οποίος «απαιτεί την υποχρεωτική αναγραφή όλων των συστατικών στα προσυσκευασμένα τρόφιμα και προβλέπει ότι οι υποχρεωτικές πληροφορίες για τα τρόφιμα αναγράφονται σε εμφανές σημείο κατά τρόπο, ώστε να είναι ευδιάκριτες, ευανάγνωστες και, κατά περίπτωση, ανεξίτηλες», σημειώνει στην απάντησή της η κ. Κυριακίδου και αμέσως προσθέτει: «Στην περίπτωση τροφίμων που περιέχουν έντομα, η συγκεκριμένη ονομασία του εντόμου, όπως ορίζεται στους εκτελεστικούς κανονισμούς της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής για την έγκριση, πρέπει να περιλαμβάνεται στον κατάλογο των συστατικών».

Πώς θα ξέρουμε ότι τρώμε γρύλο!


Στην ερώτησή της, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη έθεσε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις ανησυχίες των καταναλωτών έπειτα από σειρά δημοσιευμάτων για τρόφιμα με βάση προϊόντα εντόμων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι με τον κανονισμό 2023/5 η ΕΕ «ενέκρινε τη διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων με συστατικό μερικώς απολιπασμένη σκόνη οικιακού γρύλου (Acheta domesticus)», ως «νέα τροφή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της επισιτιστικής κρίσης».

«Επιπρόσθετα», όπως σημείωνε στην ερώτησή της, «εγκρίθηκε και η κυκλοφορία τροφίμων με συστατικά κίτρινο αλευροσκουλήκι και μεταναστευτική ακρίδα» και «τα συγκεκριμένα συστατικά, πέραν του γεγονότος ότι βρίσκονται εκτός της διατροφικής κουλτούρας των Ευρωπαίων, μπορούν να προκαλέσουν πλήθος αλλεργικών αντιδράσεων στους καταναλωτές με αλλεργίες στα καρκινοειδή, στα μαλάκια και στα προϊόντα τους καθώς και στα ακάρεα της σκόνης».

Χρήση εντόμων σε προϊόντα ευρείας κυκλοφορίας
Σε αυτή τη βάση, η ευρωβουλευτής ζήτησε από την Κομισιόν να δώσει τις σχετικές διευκρινίσεις στους καταναλωτές και τους αρμόδιους επιστήμονες «δεδομένου ότι επιχειρείται η εισαγωγή εντομοφαγίας στην ΕΕ με την έγκριση πρώτων υλών προερχόμενων από έντομα σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης, όπως μπισκότα, ζύμες, κ.λπ., με μόνη υποχρέωση αναγραφής της παρουσίας εντόμου εντός του καταλόγου συστατικών, που συνήθως παρουσιάζεται με πολύ μικρή δυσδιάκριτη γραμματοσειρά στο πίσω μέρος των συσκευασιών».

Στην απάντησή της, η επίτροπος, αρμόδια για την Ασφάλεια των Τροφίμων, διευκρινίζει επίσης ότι «τα δεδομένα αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία ενεργεί με πλήρη ανεξαρτησία και ακολουθεί τα υψηλότερα επιστημονικά πρότυπα. Μόνο τα νέα τρόφιμα που έχουν αξιολογηθεί ως ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση εγκρίνονται για διάθεση στην αγορά της ΕΕ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ