Όπως αναφέρει το fxempire.com, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Βελιγράδι για να διαμαρτυρηθούν κατά της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, η οποία, με την υποστήριξη της Δύσης, θεωρείται ως αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
Το σύνταγμα της Σερβίας θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της, παρόλο που ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διμερείς δεσμοί πρέπει να αποκατασταθούν προκειμένου η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο να επιτύχουν τον στρατηγικό τους στόχο της ένταξης στην ΕΕ.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν σερβικές σημαίες και πανό που έγραφαν "Το Κοσσυφοπέδιο δεν πωλείται", "Σερβία, όχι Ευρωπαϊκή Ένωση" και "Όχι στη συνθηκολόγηση".
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι και αξιωματούχους της ΕΕ το Σάββατο στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας για να συζητήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων που συμφώνησαν τα δύο μέρη τον περασμένο μήνα.
"Νομίζω ότι η συμφωνία υπονοεί ότι αναγνωρίζουμε το Κοσσυφοπέδιο, κάτι που δεν είναι αποδεκτό", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μπόγκνταν, ένας 26χρονος διαδηλωτής φοιτητής που αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του.
Οι διαδηλωτές μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι περπάτησαν προς το κτίριο της προεδρίας.
"Αυτή είναι μόνο η αρχή της διαμαρτυρίας", δήλωσε ο Μίλος Γιοβάνοβιτς, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας, το οποίο ήταν ένας από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας.
"Είναι (η συμφωνία) σίγουρα μια αναγνώριση (του Κοσσυφοπεδίου), είτε το λέτε ρητά είτε το υπονοείτε έμμεσα, δεν παύει να είναι αναγνώριση και δεν είναι αποδεκτή".
Το 1999, ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) βομβάρδισε τη Σερβία ως απάντηση στην εκδίωξη της πλειοψηφίας των Αλβανών από τις σερβικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο.