Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tanjug, με αφορμή την επέτειο της έναρξης της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης" στην Ουκρανία, ο ίδιος εκτίμησε ότι ασκείται "άνευ προηγουμένου πίεση" στη Σερβία, λόγω της στάσης αρχής της να μην επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το b92.net ,ερωτηθείς το πώς βλέπει να επηρεάζεται η θέση της Σερβίας στην εξωτερική πολιτική από τη στάση της μη επιβολής κυρώσεων στη Μόσχα, υπενθυμίζει ότι η Σερβία δέχεται συνεχείς πιέσεις από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.
"Τώρα αυτή η πίεση αυξάνεται, μια άνευ προηγουμένου πίεση λόγω της στάσης αρχών και της αντοχής που δείχνει η Σερβία και ο πρόεδρος της Σερβίας, και το καταλαβαίνουμε αυτό", είπε.
Όπως είπε, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη για τη Σερβία, η οποία τον Φεβρουάριο του 2022 υιοθέτησε τη θέση ότι δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις.
"Η Δύση ζητά από τη Σερβία να συμμετάσχει στις κυρώσεις ή, όπως λένε, στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ, επαναλαμβάνουν ότι η ευρωπαϊκή πορεία εξαρτάται από αυτήν, αυτή η θέση είναι πολύ δύσκολη", είπε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επιθυμία της Δύσης να συνομιλήσει με το Βελιγράδι αφορά μόνο δύο πράγματα: τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και το λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο, και απαιτούν παραχωρήσεις από τη Σερβία.
Ερωτηθείς πώς βλέπει τις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας, απαντά ότι ελπίζει ότι η Σερβία θα παραμείνει προσηλωμένη στη στάση της όσον αφορά τις κυρώσεις, την οποία η Ρωσία εκτιμά πολύ.
Η Δύση υιοθετεί τώρα ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και υπήρχαν περίπου 14.000 κυρώσεις, κάτι που αποτελεί προηγούμενο στην ιστορία, δήλωσε ο Botsan-Kharchenko.
Μέσα σε ένα χρόνο δημιουργήθηκαν εμπόδια στη συνεργασία με τη Σερβία, όπως είπε, αλλά σε γενικές γραμμές εξελίχθηκε με ικανοποιητικό τρόπο. "Αναμένω ότι η διμερής συνεργασία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα", δήλωσε ο πρέσβης.
Ερωτηθείς πώς βλέπει τις δηλώσεις των Σέρβων αξιωματούχων που αναφέρονται σε πιθανή επιβολή κυρώσεων, απαντά ότι πάντα ξεκινούν από την πραγματικότητα, σεβόμενοι κάθε δήλωση.
"Ο Πρόεδρος Βούτσιτς είπε ότι δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δηλώνει ότι η σημερινή θέση ανταποκρίνεται στο εθνικό συμφέρον", είπε ο πρέσβης και εκτίμησε ότι τέτοιες δηλώσεις δείχνουν ότι ο Βούτσιτς δεν κρύβει τίποτα, ότι δείχνει ανοιχτά την ανησυχία του, κυρίως λόγω πιέσεων.
"Αλλά δεν πήρα την εντύπωση ότι αυτή η δήλωση είναι μια υπόδειξη για κυρώσεις που μπορεί να ακολουθήσουν σύντομα", δήλωσε ο Botsan-Kharchenko.
Όταν ρωτήθηκε αν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η Μόσχα δεν θα αλλάξει τη θέση της στο θέμα της λεγόμενης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, είπε: "Απολύτως βέβαιος".
"Η θέση είναι μέρος των αδελφικών μας σχέσεων και το δεύτερο είναι ότι η Ρωσία είναι προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και πιστεύει ότι το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί τη βάση για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου", δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η ρωσική θέση για τη μη αναγνώριση του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου είναι θέση αρχών.
"Τίποτα δεν αλλάζει εδώ, η συνεργασία μας σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο στους διεθνείς θεσμούς συνεχίζεται, κυρίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος".
Η Ρωσία τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων για τη σύγκρουση στην Ουκρανία
Ο πρέσβης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τους στόχους που έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος όταν ξεκίνησε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση πριν από ένα χρόνο, έτσι ώστε όλα τα καθήκοντα να εκπληρωθούν με αξιοπρεπή τρόπο.
Σχετικά με την εκτίμηση ότι και οι δύο πλευρές φαίνεται να μην έχουν τη βούληση να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σε συμφωνία, η Botsan-Kharchenko δηλώνει ότι η Ρωσία ήταν υπέρ των διαπραγματεύσεων από την αρχή και ότι η Ουκρανία εγκατέλειψε εν μία νυκτί την πλατφόρμα που εξετάστηκε στην Κωνσταντινούπολη την άνοιξη του 2022.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλύτερο πράγμα σχετικά με τη στάση της Ουκρανίας απέναντι στις διαπραγματεύσεις είναι ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky υπέγραψε διαταγή που απαγορεύει τις συνομιλίες.
"Σε κάθε περίπτωση, μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει καμία σοβαρή προσφορά για την επίλυση της σύγκρουσης", δήλωσε ο Μποτσάν-Χαρτσένκο και πρόσθεσε ότι η ειρήνη απαιτεί την πολιτική βούληση της Δύσης και του Κιέβου, κάτι που διαπιστώθηκε και στις συναντήσεις υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων με τον Κινέζο διπλωμάτη Γουάνγκ Γι στη Μόσχα.
Όσον αφορά την ειρηνευτική πρόταση του Ζελένσκι, είπε ότι δεν είναι ρεαλιστική και αποδεκτή ακόμη και για την έναρξη κάποιων σοβαρών συνομιλιών.
"Είχαμε ένα σχέδιο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά το καθεστώς του Κιέβου παραιτήθηκε εν μία νυκτί, επειδή η Δύση το διέταξε να μην διαπραγματευτεί περαιτέρω, με την υπόσχεση να αυξήσει την παροχή όπλων. Γι' αυτό ο πόλεμος διαρκεί τόσο πολύ", είπε και υπενθύμισε ότι η Τουρκία έπαιξε πολύ καλό διαμεσολαβητικό ρόλο.
Στόχος μας είναι να τερματιστεί η σύγκρουση που ξεκίνησε το 2014
Όταν ρωτήθηκε ποια είναι η κατάσταση στη Ρωσία σήμερα, ένα χρόνο μετά, λέει ότι στη Ρωσία υπάρχει κατανόηση των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, για την κατάσταση που ο Πρόεδρος της Ρωσίας δεν είχε άλλη επιλογή παρά να χρησιμοποιήσει βία για να προστατεύσει τα συμφέροντα του ρωσικού λαού, τα οποία επιβεβαιώνει η αλληλουχία των γεγονότων.
«Στόχος μας είναι να τερματίσουμε τη σύγκρουση που ξεκίνησε το 2014, με ένα αιματηρό πραξικόπημα, και διήρκεσε για περισσότερα από οκτώ χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η Ρωσία επιδίωξε σταθερά και επίμονα μια ειρηνική λύση, με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ», είπε.
Δήλωσε ότι υπήρχαν πολλά ψέματα από τη Δύση και το καθεστώς στο Κίεβο και ότι η Άνγκελα Μέρκελ, όπως υπενθύμισε, παραδέχτηκε ότι γι' αυτούς ήταν ένα διπλωματικό παιχνίδι που θα έδινε την ευκαιρία στο Κίεβο να προετοιμάσει τον στρατό του για την περαιτέρω κατάκτηση του Ντονμπάς.
Όπως πρόσθεσε, οι Ουκρανοί, σε αντίθεση με όλες τις συμφωνίες, ενίσχυσαν ξαφνικά τους βομβαρδισμούς του Ντονμπάς στις 17 Φεβρουαρίου 2022.
Η ρωσική οικονομία έχει γίνει πιο αποτελεσματική σε ορισμένους τομείς, παρά τις κυρώσεις.
Τόνισε ότι η ενότητα του στρατού και του λαού βασιλεύει στη Ρωσία, η οικονομία αναπτύσσεται, ιδιαίτερα ο αμυντικός τομέας και δεν υπάρχει καμία ζημιά στον κοινωνικό τομέα στον οποίο περιλαμβάνονται τα τέσσερα νέα υποκείμενα της Ομοσπονδίας.
«Ανακοίνωσαν ότι η ρωσική οικονομία θα καταστραφεί αμέσως μετά το πρώτο πακέτο κυρώσεων και έχει γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική σε ορισμένους τομείς», είπε ο πρέσβης.
Ερωτηθείς αν περίμεναν να διαρκέσει τόσο πολύ η επιχείρηση και πόσο απέχουμε από την ολοκλήρωσή της, λέει ότι δεν υπήρχαν χρονικά πλαίσια και ότι δεν εμπλέκεται σε εικασίες.
Ο στόχος της παράδοσης όπλων στο Κίεβο είναι να συνεχιστεί η σύγκρουση και να αποδυναμωθεί η Ρωσία
Όταν ρωτήθηκε πώς βλέπει τη σειρά των γεγονότων στην Ουκρανία και τις προβλέψεις των ειδικών ότι θα ακολουθήσουν ουκρανικές και ρωσικές επιθέσεις, λέει ότι υπάρχουν σχέδια που γνωρίζουν μόνο ο Ανώτατος Διοικητής, το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο.
«Ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο όλα παίρνουν περισσότερο χρόνο είναι οι παραδόσεις όπλων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και μια σειρά άλλες δυτικές χώρες, στόχος των οποίων είναι να συνεχίσουν τη σύγκρουση και να αποδυναμώσουν τη Ρωσία», είπε ο πρεσβευτής.
Όλα, λέει, γίνονται βάσει σχεδίων, ο ρωσικός στρατός θα πάει βήμα βήμα. Μεγάλες περιοχές έχουν ήδη απελευθερωθεί, οι υποδομές αποκαθίστανται, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών υποδομών.
Όταν ρωτήθηκε πόσοι Ρώσοι πολίτες ζουν στη Σερβία και αν είναι ικανοποιημένος με τη θέση τους, λέει ότι οι εκτιμήσεις είναι περίπου 150.000, αλλά ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία και προσθέτει ότι οι συνθήκες στη Σερβία είναι ευνοϊκές για τη ζωή και τις επιχειρήσεις.