Ο πρόεδρος της Τουρκίας συμπληρώνει σήμερα δύο δεκαετίες στην εξουσία και επιδιώκει μια τρίτη συνεχόμενη θητεία στις επερχόμενες εκλογές. Όμως, ο 69χρονος Ερντογάν, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2003 έως το 2014 και στη συνέχεια κυβερνά από την θέση του προέδρου, αντιμετωπίζει μια από τις πιο σκληρές δοκιμασίες στα χρόνια της εξουσίας του.
Η χώρα υποφέρει ακόμη από τον σεισμό του περασμένου μήνα που σκότωσε περισσότερους από 54.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια άλλους σε όλη την Τουρκία και τη Συρία, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει κρίση του κόστους ζωής.
Τώρα, δύο μήνες ακριβώς πριν την ψηφοφορία της 14ης Μαΐου, ο Ερντογάν βρίσκεται 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται από πολλούς η πιο κρίσιμη στην ιστορία της Τουρκίας.
Οι δημοσκοπήσεις «προβλέπουν» ήττα για τον Ερντογάν
Δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 6-7 Μαρτίου από την Alf Research έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται στο 55,1% και ο Ερντογάν στο 44,9%. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου ήταν το δημοφιλέστερο με 31,8%, ενώ το κόμμα ΑΚ υστερούσε με 31%. Το μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε το 43,5% των ψήφων, ενώ η συμμαχία της κυβέρνησης (ΑΚΡ και MHP) μαζί είχαν 37,5% υποστήριξη.
Σε άλλη έρευνα της Piar, ο Κιλιτσντάρογλου κέρδισε με 57,1%, με τον Ερντογάν να υστερεί με 42,9%. Το CHP πήρε 32,3%, το AKP 30,8% και το HDP 11,6%. Το μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 46,4%, ενώ το AKP και το MHP έλαβαν 37,8%, όπως έδειξε η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου.
Άλλη δημοσκόπηση του ORC που διενεργήθηκε στις 4-6 Μαρτίου -πριν ο Κιλιτσντάρογλου ανακοινωθεί επίσημα ως υποψήφιος της αντιπολίτευσης-έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείτο με 56,8% και ο Ερντογάν περιορίστηκε στο 43,2%.
Σε δημοσκόπηση της Metropoll, τέλος, το 34,4% των πολιτών κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις απώλειες κατά τη διάρκεια του σεισμού, ενώ το 26,9% κατηγόρησε τους εργολάβους. Οι δήμοι ήρθαν στην τρίτη θέση, με το 15,4% να τους αναφέρει ως υπεύθυνους, ενώ το 12,9% απάντησε ότι «φταίνει όλοι».
Οι πιο κρίσιμες εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας
Οι εκλογές θα αναδείξουν όχι μόνο ποιος θα ηγειθεί της Τουρκίας, αλλά και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, πού κατευθύνεται η οικονομία της και ποιο ρόλο μπορεί να παίξει για να αμβλύνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, καθώς και τις τύχες των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Πάντως, παρά τις δυσκολίες του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις, οι σχολιαστές προειδοποιούν να μην αποκλειστεί ακόμα από την κούρσα ο πολιτικός βετεράνος και ότι η ευθύνη για τα δεινά της Τουρκίας από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να τον «ρίξει»
Ο Wolfango Piccoli, πρόεδρος συμβουλευτικής πολιτικού κινδύνου στο Teneo, δήλωσε στη βρετανική Daily Mail πως η συμμαχία της αντιπολίτευσης πρέπει να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο και να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους ένα σχέδιο για να διατηρήσουν τη δυναμική τους προς τις εκλογές.
«Το να κατηγορείς απλώς τον Ερντογάν για όλα όσα είναι λάθος στην Τουρκία δεν θα τον ανατρέψει. Οι προηγούμενες εκλογές έδειξαν ότι ο Ερντογάν είναι ένας εκπληκτικός αγωνιστής, αλλά οι πρόσφατες παρατηρήσεις δείχνουν ότι έχει χάσει την επαφή του με τον λαό και την ικανότητά του να συνδέεται με τους ψηφοφόρους», είπε.