Κόσμος

Πολεμικές μπίζνες! Κορυφαίος εισαγωγέας όπλων το Κατάρ

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής παρέμειναν μεταξύ των μεγαλύτερων παγκόσμιων εισαγωγέων όπλων στον κόσμο το 2022, παρά την παγκόσμια προσοχή στις αποστολές όπλων στην Ουκρανία εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri ) , όπως αναφέρει το middleeasteye.net.

«Ακόμη και όταν οι μεταφορές όπλων έχουν μειωθεί παγκοσμίως, αυτές στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί απότομα λόγω των εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και των περισσότερων άλλων ευρωπαϊκών κρατών», δήλωσε ο Pieter D Wezeman, ανώτερος ερευνητής στο πρόγραμμα μεταφορών όπλων Sipri, σύμφωνα με δήλωση τύπου Sipri.

«Οι εισαγωγές όπλων στην Ανατολική Ασία έχουν αυξηθεί και αυτές στη Μέση Ανατολή παραμένουν σε υψηλό επίπεδο», είπε ο Wezeman.

Όπλα από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες ξεχύθηκαν στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία περίπου 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από την αρχή της κυβέρνησης Μπάιντεν. Το Κίεβο ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως το 2022.

Το Κατάρ, μια χώρα πλούσια σε φυσικό αέριο με μόλις τρία εκατομμύρια κατοίκους, κατέχει την πρώτη θέση ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο από πέρυσι. Οι αποστολές όπλων στη χώρα αυξήθηκαν κατά 311% μεταξύ 2013-17 και 2018-22.

Η Ντόχα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο. Μαζί με τα γειτονικά κράτη του Κόλπου, το παγκόσμιο βάρος του έχει διογκωθεί εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον Ιανουάριο, το Κατάρ ορίστηκε ως σημαντικός σύμμαχος εκτός του ΝΑΤΟ από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες αγορές όπλων από τις ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση ενός συστήματος αντι-drone 1 δισ. δολαρίων στο Κατάρ.

Άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής δεν έμειναν εκτός. Η Σαουδική Αραβία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο το 2018–2022, λαμβάνοντας το 9,6% του συνόλου των παγκόσμιων εισαγωγών όπλων. Η Αίγυπτος , η οποία αντιμετωπίζει μια εξουθενωτική οικονομική κρίση που έχει εμποδίσει την εισαγωγή βασικών αγαθών, κατέλαβε την έκτη θέση παγκοσμίως για τις εισαγωγές όπλων την ίδια περίοδο.

Η Μέση Ανατολή αγοράζει πολλά

Ο Σίπρι σημείωσε επίσης ότι ενώ τα δυτικά κράτη ήταν απρόθυμα να παράσχουν στην Ουκρανία μεγάλα όπλα από φόβο μήπως διευρύνουν τη σύγκρουσή της με τη Ρωσία, έχουν δείξει ελάχιστη επιφύλαξη στη Μέση Ανατολή.

Τα κράτη της Μέσης Ανατολής εισήγαγαν περισσότερα από 260 προηγμένα αεροσκάφη μάχης, 516 νέα άρματα μάχης και 13 φρεγάτες μεταξύ 2018-2022. Μόνο οι δυνάμεις του Κόλπου έχουν εκκρεμή παραγγελία για περισσότερα από 180 μαχητικά αεροσκάφη. Η κυβέρνηση Μπάιντεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών όπως το F-16 στην Ουκρανία από φόβο ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου.

«Λόγω ανησυχιών για το πώς η προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα κράτη του ΝΑΤΟ απέρριψαν τα αιτήματα της Ουκρανίας για αυτά το 2022. Ταυτόχρονα, παρείχαν τέτοια όπλα σε άλλα κράτη που εμπλέκονται σε σύγκρουση, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή», είπε ο Wezeman.

Η Sipri σημείωσε επίσης πτώση στις εξαγωγές όπλων της Ρωσίας, με μειώσεις σε οκτώ από τους 10 μεγαλύτερους αποδέκτες της μεταξύ 2013–17 και 2018–22. Οι εξαγωγές όπλων της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 31 τοις εκατό την ίδια περίοδο και το μερίδιό της στις παγκόσμιες εξαγωγές όπλων μειώθηκε από 22 τοις εκατό σε 16 τοις εκατό.

Η πτώση των ρωσικών εξαγωγών συνέπεσε με μια αύξηση από τις ΗΠΑ κατά 14% μεταξύ 2013-17 και 2018-22. Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων το 2018-22.

Ο Sipri, ωστόσο, σημείωσε ότι η Γαλλία ήταν ίσως ο μεγαλύτερος κερδισμένος από τις μειωμένες πωλήσεις της Ρωσίας, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 44% μεταξύ 2013-17 και 2018-22, κυρίως σε κράτη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Η Γαλλία κερδίζει μερίδιο αγοράς 

Η Middle East Eye ανέφερε προηγουμένως ότι η Ρωσία αντιμετώπιζε ελλείψεις εφοδιασμού ως αποτέλεσμα του πολέμου και ότι έπρεπε να καθυστερήσει την εξυπηρέτηση πελατών. Αναλυτές και διπλωμάτες είπαν στο MEE ότι η κακή στρατιωτική απόδοση της Μόσχας στην Ουκρανία έχει χτυπήσει την ικανότητά της να συλλέγει νέους πελάτες στην περιοχή του Κόλπου.

"Η έλλειψη ποιότητας των ρωσικών οπλικών συστημάτων έχει εκτεθεί στις πρωτεύουσες του ΣΣΚ. Υπάρχει σαφής μείωση του ενδιαφέροντος μεταξύ των χωρών του ΚΣΚ για ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Διπλασιάζουν τα όπλα του ΝΑΤΟ", ο Cinzia Bianco, επισκέπτης συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τις Εξωτερικές Σχέσεις, είπε προηγουμένως στο MEE.

Η Kirsten Fontenrose, πρώην ανώτερη διευθύντρια για τις υποθέσεις του Κόλπου στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, δήλωσε στο MEE ότι η βιομηχανία όπλων της Γαλλίας θα μπορούσε να είναι ο μεγάλος νικητής από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Fontenrose είπε ότι η αγορά από τη Γαλλία θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για τους κυβερνώντες στο Ριάντ και στο Άμπου Ντάμπι να ενισχύσουν τα οπλοστάσια τους «χωρίς να ανταμείβουν τις ΗΠΑ για αυτό που θεωρούν ως κακομεταχείριση».

Οι εξαγωγές όπλων της Ρωσίας στην Αίγυπτο αυξήθηκαν κατά 44% μεταξύ 2013-17 και 2018-22. Ωστόσο, το Κάιρο πρότεινε πιο πρόσφατα ότι αναζητά όπλα στην Ουάσιγκτον.

Πέρυσι, η Αίγυπτος υπαναχώρησε από την σχεδιαζόμενη αγορά του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-35 και αποφάσισε να αγοράσει το αμερικανικό F-15.

Τα στοιχεία Sipri υπογραμμίζουν επίσης τον αντίκτυπο της δύσκολης σχέσης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Το 2020, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας βάσει του νόμου Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (Caatsa) για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Οι εξαγωγές όπλων από την Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα μειώθηκαν δραματικά μεταξύ 2013-17 και 2018-22, με την Τουρκία να πέφτει από την έβδομη στην 27η θέση ως ο μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικών όπλων.

Πιο πρόσφατα, η Τουρκία άσκησε πιέσεις στις ΗΠΑ για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...