Το κράτος δημιούργησε έσοδα 1,457 δισεκατομμυρίων κορωνών (131 δισεκατομμύρια ευρώ) πέρυσι, τα οποία σχετίζονταν με τους υδρογονάνθρακες, «μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ», σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας (SSB), σύμφωνα με το AFP, σύμφωνα με την ερτ.
Συγκριτικά, πρόκειται για σχεδόν τριπλάσια έσοδα, από 498 δισεκατομμύρια κορώνες (45 δισεκατομμύρια ευρώ) που καταγράφηκαν το 2021.
Ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου και της αύξησης των δικών της εξαγωγών, η Νορβηγία έγινε το 2022 ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επωφελούμενος παράλληλα από το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το περασμένο καλοκαίρι. Αυτά τα εξαιρετικά έσοδα έκαναν τη σκανδιναβική χώρα να χαρακτηριστεί ως «κερδοσκόπος πολέμου», μια ετικέτα που απέρριψαν οι αρχές στο Όσλο.
Μετά από βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ πέρυσι, η νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει στην Ουκρανία πολιτική και στρατιωτική βοήθεια αξίας 75 δισεκατομμυρίων κορωνών (6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ) για την περίοδο 2023-2027, δηλαδή 15 δισεκατομμύρια κορώνες ετησίως.
Το νορβηγικό κράτος εισπράττει έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσω των φόρων που επιβάλλονται στις εταιρείες πετρελαίου, των άμεσων συμμετοχών που έχει σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και σε υποδομές (αγωγοί κ.λπ.), καθώς και από τα μερίσματα που καταβάλλει ο ενεργειακός όμιλος Equinor , στην οποία το νορβηγικό κράτος κατέχει το 67% των μετοχών.