Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ελληνική συμμετοχή στην μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Γαλλίας εδώ και δεκαετίες

Η Γαλλία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική της άσκηση εδώ και δεκαετίες. Η δεύτερη φάση της Άσκησης Orion περιλαμβάνει 7.000 προσωπικό από οκτώ Συμμάχους του ΝΑΤΟ -- συμπεριλαμβανομένης της χώρας υποδοχής της Γαλλίας -- και επικεντρώνεται σε αμυντικές επιχειρήσεις στη γη, στον αέρα, στη θάλασσα και στον κυβερνοχώρο.

Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση από το ΝΑΤΟ: «Η Γαλλία ξεκίνησε τη μεγαλύτερη στρατιωτική της άσκηση εδώ και δεκαετίες. Η δεύτερη φάση της Άσκησης Orion περιλαμβάνει 7.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων πόρων από τη χώρα υποδοχής, Γαλλία και ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και ναυτικά μέσα από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία, και επικεντρώνεται σε αμυντικές επιχειρήσεις στην ξηρά. στον αέρα, στη θάλασσα και στον κυβερνοχώρο.

Στο πλαίσιο της άσκησης, τρία μεταγωγικά αεροσκάφη της Γαλλικής Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης A400M έριξαν 700 Γάλλους στρατιώτες από το 8ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών Πεζικού Πεζοναυτών και μια συνδεδεμένη μονάδα από το 17 Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών Μηχανικών πάνω από ένα αεροδρόμιο στο Castres. Άλλα τρία αεροσκάφη έριξαν εξοπλισμό και προμήθειες 48 ωρών για τη δύναμη προκειμένου αυτή να ασφαλίσει και να κρατήσει την περιοχή.

Σε μια άλλη φάση, 700 αμφίβια στρατεύματα βγήκαν στην ξηρά από τα αμφίβια πλοία Tonnerre και Mistral του Γαλλικού Ναυτικού, μαζί με οχήματα και εξοπλισμό. Αποβιβάστηκαν στην παραλιακή πόλη Sète πριν κατευθυνθούν βορειότερα για να εξασκήσουν ελιγμούς και επιχειρήσεις.

«Οι αερομεταφορές μας επιτρέπουν να χτυπάμε γρήγορα, δυνατά και μακριά. Είναι ένα μοναδικό εργαλείο μάχης για τον Γαλλικό Στρατό, που μας επιτρέπει να απελευθερωθούμε από χωρικούς περιορισμούς και να χτυπήσουμε πίσω από τις γραμμές του εχθρού» αναφέρει ο λοχαγός Τιβάλτ του 8ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών του Γαλλικού Ναυτικού που συμπλήρωσε μιλώντας στην κάμερα της τηλεόρασης του ΝΑΤΟ: «Το πλεονέκτημα αυτών των ασκήσεων είναι ότι κινητοποιούν τους τρεις στρατούς: αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες δυνάμεις, καθώς και την κυβερνοάμυνα. Με άλλα λόγια, πολλές δυνάμεις προπονούνται ξεχωριστά όλο το χρόνο και σιγά σιγά αυξάνουμε τις απαιτήσεις προπόνησης μέχρι να δουλέψουμε όλοι μαζί. Είναι λίγο σαν ομάδα ράγκμπι ή ποδοσφαίρου, η επίθεση και η άμυνα πρέπει να συνεργαστούν, αφού έχουν προπονηθεί στις αντίστοιχες περιοχές τους».

Ο λοχαγός Τσαρλς του 1ου Συντάγματος του Γαλλικού Στρατού τονίζει: «Σήμερα αναπτύσσουμε χερσαίες δυνάμεις σε δύο αμφίβια ελικόπτερα και εδώ είμαι υπεύθυνος για μία από τις δύο τοποθεσίες, μετρώντας τον εξοπλισμό και βεβαιώνομαι ότι η τοποθεσία είναι ασφαλής» και προσθέτει: «Είναι μία από τις δεξιότητες του Γαλλικού Στρατού, είμαστε εδώ για να εκπαιδεύσουμε και να κάνουμε αποβατικές επιχειρήσεις, κάτι που είναι μια δεξιότητα που δεν εργαζόμαστε απαραίτητα πολύ συχνά, επομένως σήμερα είναι μια ειδική άσκηση που επιτρέπει σε 700 άτομα να εκπαιδεύονται».

Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση αυτή με την φρεγάτα «Αδρίας», που έχει συμμετάσχει και άλλες φορές σε ασκήσεις των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οπλισμός

1 πυροβόλο 76χιλ. ΟΤΟ Melara, 1 σύστημα εγγύς προστασίας Phalanx, σύστημα Κ/Β Ε.Ε. Harpoon και Ε/Α Sea Sparrow. Επίσης Α/Υ τορπίλες και σύστημα ΗΝ αντιμέτρων. Έχει δυνατότητα μεταφοράς δύο (2) Ε/Π AB 212 ASW ή ενός (1) Ε/Π S70 AEGEAN HAWK.

Ιστορικό

Η Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ F-459 είναι η τέταρτη τύπου STANDARD (Kortenaer – class Frigate) φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού. Κατασκευάστηκε στην Ολλανδία από την εταιρεία ROYAL SCHELDE και η σύμβαση για την πώληση του πλοίου στο Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και των Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ, Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ υπεγράφη στην Αθήνα το 1992 και η Ελληνική Σημαία υψώθηκε στο πλοίο την 30 Μαρτίου 1994 στο DEN HELDER της Ολλανδίας.

Το όνομα «ΑΔΡΙΑΣ» δόθηκε στην τέταρτη φρεγάτα τύπου “S” του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε ανάμνηση του χτυπημένου από νάρκη Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ. Η Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ είναι το τρίτο διαδοχικά πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο φέρει το όνομα “ΑΔΡΙΑΣ”. Πριν την παραλαβή του από το Π.Ν. το πλοίο υπηρετούσε στο Ολλανδικό Βασιλικό Ναυτικό με το όνομα HNLMS CALLENBURG (F-808).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ