Η Ιταλία συνέλαβε τρεις ανθρώπους που πιστεύεται ότι είναι οι διακινητές που έβαλαν έως και 200 ανθρώπους σε ξύλινο σκάφος το οποίο συνετρίβη τα ξημερώματα της Κυριακής στις νότιες ακτές της χώρας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι - ανάμεσά τους και παιδιά.
Ο αξιωματικός της αστυνομίας Αλμπέρτο Λίπολις δήλωσε ότι ένας Τούρκος και δύο Πακιστανοί έβαλαν τους μετανάστες στο σκάφος, το οποίο αναχώρησε από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία, παρά την κακοκαιρία.
Αυτοί ταυτοποιήθηκαν από τους επιζώντες ως «οι βασικοί ένοχοι για την τραγωδία».
Οι διασώστες δήλωσαν ότι οι περισσότεροι μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό κατάγονταν από το Αφγανιστάν, ενώ άλλοι είχαν καταγωγή από το Ιράν, τη Σομαλία και τη Συρία.
«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές έρευνες, φέρονται να ζήτησαν από κάθε έναν από τους μετανάστες περίπου 8.000 ευρώ για το θανατηφόρο ταξίδι», επεσήμανε ο Λίπολις. «Και οι τρεις έχουν συλληφθεί».
Τουλάχιστον 64 οι νεκροί
Το σκάφος αναχώρησε από τη Σμύρνη στη δυτική Τουρκία κάποια στιγμή προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
Το πλοιάριο έπεσε στα βράχια και διαλύθηκε νωρίς την Κυριακή στην περιοχή Στεκάτο ντι Κούτρο, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στις ανατολικές ακτές της Καλαβρίας, καθώς επικρατούσαν θυελλώδεις άνεμοι.
Διασώστες ανέσυραν σήμερα το πτώμα ενός ακόμη άνδρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 64, ανάμεσά τους περίπου 14 παιδιά. Από το ναυάγιο υπάρχουν 80 επιζώντες, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι στο σκάφος επέβαιναν 150 με 200 άνθρωποι.
«Θα συνεχίσουμε τις έρευνες (…) μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε βρει τους πάντες», δήλωσε ο Ρόκο Μαρτάτο, μέλος της ομάδας δυτών της πυροσβεστικής.
Η τραγωδία πυροδότησε και πάλι τη συζήτηση για τη μετανάστευση στην Ευρώπη και την Ιταλία, όπου η πρόσφατα εκλεγμένη δεξιά κυβέρνηση υιοθέτησε νέους σκληρούς κανόνες για τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τον ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε σε συνέντευξή της χθες Δευτέρα ότι έστειλε επιστολή προς τους θεσμούς της ΕΕ με την οποία ζητεί από το μπλοκ να αναλάβει άμεσα δράση για να σταματήσει τις αναχωρήσεις πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες.
«Όσο περισσότεροι άνθρωποι αναχωρούν, τόσο περισσότεροι κινδυνεύουν να πεθάνουν», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση RAI. «Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το θέμα σοβαρά, με ανθρωπιά, είναι να σταματήσουν οι αναχωρήσεις», πρόσθεσε η Μελόνι.
Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες έχουν φτάσει διά θαλάσσης στην Ιταλία την προηγούμενη δεκαετία.
Το Missing Migrants Project του ΟΗΕ έχει καταγράψει περισσότερους από 20.000 θανάτους και εξαφανίσεις στην κεντρική Μεσόγειο --την πιο φονική μεταναστευτική οδό παγκοσμίως-- από το 2014, εκ των οποίων περισσότεροι από 220 ήδη φέτος.