Δεν έλειψαν οι αντιδράσεις μετά τη συνάντηση του Βασιλιά Καρόλου με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, λίγο πριν την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Λονδίνου για την Β. Ιρλανδία.
Η ιδιωτική συνάντηση του μονάρχη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ουίνδσορ ήταν σαφώς κάτι περισσότερο από διπλωματική κυβίστηση, σχολιάζει η Daily Mail σε δημοσίευμά της, ενώ τόσο τα ανάκτορα, όσο και η Ντάουνινγκ Στριτ και η Κομισιόν αρνούνται να πουν τίνος πρωοτοβουλία ήταν η συγκεκριμένη κίνηση. Σε άλλο μάλιστα δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει την συνάντηση «συνταγματικά παράλλογη».
Χθες το βράδυ, καθώς οι πολιτικοί του Ουεστμίνστερ και του Ούλστερ της Β. Ιρλανδίας μελετούσαν τις λεπτομέρειες του πλαισίου του Ουίνδσορ, μιας συμφωνίας που χαιρετίστηκε τόσο από την Ντάουνινγκ Στριτ όσο και από την ΕΕ, ένα ερωτηματικό αιωρούνταν γύρω από την πολιτική εμφάνιση του Καρόλου στη φάση των συζητήσεων με τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν.
Το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία, με στόχο τη διόρθωση των προβλημάτων στη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, μια εξέλιξη που μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ- Λονδίνου.
Οι βασιλικοί κύκλοι και όχι μόνο, παρ' όλα αυτά ανησυχούν ότι η λεγόμενη συμφωνία «Windsor Framework» θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αυξανόμενη πολιτικοποίηση της μοναρχίας.
Αντιδράσεις για «εμπλοκή» του Καρόλου στην πολιτική
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Ντάουνινγκ Στριτ θα ζητούσε από τον βασιλιά να εμπλακεί στην οριστικοποίηση μιας τόσο αμφιλεγόμενης συμφωνίας όπως αυτή», έγραψε στο Twitter η πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ. Η «χοντροκομμένη» αυτή κίνηση, όπως είπε, θα «δεν θα αρέσει καθόλου» στη Βόρεια Ιρλανδία.
Τόσο η Ντάουνινγκ Στριτ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισαν ότι η επίσκεψη της φον ντερ Λάιεν δεν είχε σχέση με τις συνομιλίες για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Τόσο το BBC όσο και η Daily Mail ανέφεραν ότι οι δυο τους, οι οποίοι έχουν συναντηθεί και στο παρελθόν, θα συζητούσαν για την κλιματική αλλαγή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η συνάντηση της φον ντερ Λάιεν με τον βασιλιά «δεν αποτελεί μέρος» των συνομιλιών για το πρωτόκολλο του Brexit. Όμως το timing της συνάντησης μοιραία πυροδότησε αντιδράσεις.
«Νομίζω ότι ο Βασιλιάς θα πρέπει να εμπλέκεται μόνο όταν τα πράγματα έχουν ολοκληρωθεί και έχουν γίνει αποδεκτά», δήλωσε ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου, στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο GB News το πρωί της Δευτέρας.
Πρόσθεσε: «Ο βασιλιάς δίνει τη συγκατάθεσή του σε πράξεις του κοινοβουλίου όταν το κοινοβούλιο έχε αποφασίσει. Δεν εκφράζει την άποψή του για πράξεις του κοινοβουλίου όταν αυτές είναι ακόμα σε διαδικασία συζήτησης. Νομίζω ότι ισχύει το ίδιο, ότι η μεγαλειότητά του δεν πρέπει να εμπλακεί μέχρι να υπάρξει πλήρης υποστήριξη για τη συμφωνία αυτή».
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην ηγέτης του κόμματος Brexit και πρώην ευρωβουλευτής, δήλωσε ότι είναι «απολύτως επαίσχυντο» να «ζητείται ακόμη και από τον βασιλιά να εμπλακεί σε κάτι που είναι απροκάλυπτα πολιτικό με κάθε τρόπο», μεταδίδει το Politico.
Ο Κάρολος και το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας
Υπάρχει προβληματισμός γύρω από το γιατί έπρεπε ο Κάρολος να συναντήσει την Φον ντερ Λάιεν τώρα, ενώ θα ήταν ίσως πιο σωστό να τη συναντήσει μετά τα οργανωμένα ταξίδια του στη Γερμανία και τη Γαλλία, τις δύο πρώτες επίσημες κρατικές επισκέψεις του ως βασιλιάς.
Σίγουρα η εμπλοκή του βασιλιά θεωρήθηκε από ορισμένες πλευρές ως μια κίνηση που θα λειτουργούσε ως συγκολλητική ουσία στην επίτευξη συμφωνίας. Το μόνο πράγμα που ενώνει τους Βρετανούς Τόρηδες και τους συντηρητικούς του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Β. Ιρλανδίας είναι ο πατριωτισμός και η υποστήριξή τους προς το Στέμμα, σχολιάζει η Daily Mail.
Η κάλυψη του Καρόλου στη συμφωνία θα ισοδυναμούσε με πρόκληση για τους επικριτές της να διακινδυνεύσουν να θεωρηθούν αντιμοναρχικοί. «Θα τολμούσαν να αντιταχθούν σε μια συμφωνία που φαινόταν να έχει βασιλική υποστήριξη;» αναρωτήθηκε ένας πολιτικός παράγοντας.
Ως πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Κάρολος κατηγορήθηκε συχνά για την πιο άμεση εμπλοκή του στα πολιτικά πράγματα της χώρας, σε αντίθεση με το υπεράνω προφίλ της Βασίλισσας Ελισάβετ, που αποτελεί πλέον το μέτρο σύγκρισης για κάθε ηγεμόνα.
Το γεγονός ότι ο Βασιλιάς Κάρολος εντάχθηκε στο παρασκήνιο τη συμφωνίας μέσα από τη συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν και το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί νωρίτερα μέσα στην ημέρα ότι οι δύο τους θα συναντηθούν ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα του Σούνακ για την συμφωνία που ήθελε να επιτύχει. «Για να πείσει τους αμφισβητίες», όπως το έθεσε ένας άλλος πολιτικός παράγοντας.
Η ανάλυση της Daily Mail επισημαίνει ότι από τότε που διαδέχθηκε τη μητέρα του, ο Κάρολος έχει παίξει τον βασιλικό του ρόλο στην εντέλεια. Δεν υπήρξαν άκαιρες παρεμβάσεις. Όταν πρώτα η Λιζ Τρας και στη συνέχεια ο Ρίσι Σούνακ κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούσαν να παραστεί στη διάσκεψη Cop27 για την κλιματική αλλαγή στο Σαρμ Ελ Σέιχ τον περασμένο Νοέμβριο, το έπραξε χωρίς να ακουστεί δημόσια η παραμικρή διαφωνία.
Σύμφωνα με γνώστες, δεν θα χρειαζόταν μεγάλη ενθάρρυνση για να τον εμπλέξουν στις συζητήσεις για τη συμφωνία του Brexit, καθώς απολαμβάνει και εκτίμησης στην Β. Ιρλανδία ενώ διαθέτει επίσης και τις δικές του πολιτικές κεραίες, και όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα χθες, δεν μπορεί να μην είχε καταλάβει ότι η συμφωνία του Σούνακ είχε όλες τις πιθανότητες να είναι επιτυχής.