Όταν ρωτά κανείς τον δήμαρχο του Μπίλεφλεντ Πιτ Κλάουζεν πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση με τους πολλούς Ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου, παραμένει ψύχραιμος. "Η πραγματική κατάσταση είναι καλύτερη από τη διάθεση του κόσμου, αυτό το κλίμα καταγράφω στην πόλη μου. Αλλά η κατάσταση είναι διαφορετική στις 11.000 πόλεις και κοινότητες της χώρας". Είναι και αυτό ένα κομμάτι της πραγματικότητας. Γιατί, εκτός από τους Ουκρανούς πρόσφυγες που έφτασαν στη Γερμανία το 2022 και ξεπερνούν το εκατομμύριο, ήρθαν και άλλοι 244.000, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Τουρκία και το Ιράκ, ζητώντας άσυλο.
"΄Εχουμε φτάσει στα όριά μας"
Στο Μίλτενμπεργκ, περιφέρεια της Βαυαρίας με περίπου 130.000 κατοίκους, ο νομάρχης Μάρκο Σερφ από το κόμμα των Πρασίνων, υπολόγισε ότι δέχθηκε περισσότερους αιτούντες άσυλο από ό,τι στη διάρκεια του τελευταίου προσφυγικού κύματος το 2015. "Έχουμε φτάσει στα όριά μας, δεν μπορούμε να δεχθούμε περισσότερους", λέει. Από το περασμένο φθινόπωρο κάθε εβδομάδα ενοικιάζονται 1 με 2 επιπλέον καταλύματα από τις δημοτικές αρχές της πόλης, όπως έμαθε η DW. Δεδομένου ότι δύσκολα μπορεί κανείς πλέον να βρει σπίτι, οι πρόσφυγες μένουν σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης.
Ο Σερφ περιγράφει την κατάσταση ως επισφαλή και καλεί την κυβέρνηση στο Βερολίνο αλλά και τα κρατίδια να περιορίσουν τη μετανάστευση. Σε αυτό συμφώνησε η ΕΕ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής: να γίνει πιο αυστηρή η φύλαξη των συνόρων και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να απελαύνονται.
Αυτό δεν ισχύει για τους Ουκρανούς, για τους οποίους θεωρείται αυτονόητη η υποδοχή και η εξασφάλιση στέγης. Υποδοχή και ένταξη όμως σημαίνουν κάτι περισσότερο από μια στέγη πάνω από το κεφάλι. Οι πόροι λιγοστεύουν και για τους ίδιους τους πολίτες. "Εάν οι πρόσφυγες δεν στεγάζονται σωστά και δεν τους εξασφαλίζεται η κατάλληλη φροντίδα, οι δάσκαλοι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τα διδακτικά τους καθήκοντα, οι εκπαιδευτικοί λείπουν, τα γυμναστήρια δεν είναι πλέον διαθέσιμα για σχολικά και συλλογικά αθλήματα, το σύστημα είναι απλά υπερφορτωμένο", αναφέρει εκπρόσωπος από την νομαρχιακή υπηρεσία του Λίνταου στη Βαυαρία, που ζητά από την κεντρική κυβέρνηση επειγόντως χρήματα.
Υποσχέσεις
"Δεν θα σας αφήσουμε μόνους", υποσχέθηκε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στη Βουλή. "Η κυβέρνηση έχει στηρίξει τα ομόσπονδα κρατίδια και τους δήμους στην καταγραφή των προσφύγων. Και φέτος, όπως και πέρυσι, η κυβέρνηση θα βοηθήσει τα κρατίδια και τους δήμους με δισεκατομμύρια ευρώ για να διασφαλίσει ότι όσοι έρχονται βρίσκουν σωστή φροντίδα".
Συγκεκριμένες υποσχέσεις απέφυγε να δώσει ο καγκελάριος, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ "δείχνει" τα κρατίδια, με το επιχείρημα ότι εισέπραξαν περισσότερα και είναι ο ισχυρός εταίρος στο ομοσπονδιακό σύστημα. Αυτά και πολλά άλλα θα συζητηθούν στη λεγόμενη σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες, που καλεί σε λίγες ημέρες στο Βερολίνο η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Μπίλεφελντ Πιτ Κλάουζεν δηλώνει ότι θα ήταν καλύτερο όσοι ζητούν άσυλο να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι Ουκρανοί πρόσφυγες πολέμου, όχι μόνο στην εύρεση καταλυμάτων, αλλά και σε όλες τις άλλες πτυχές.