Αυτές οι συνομιλίες έχουν ως στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή στο θέμα του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία που συνοδεύει τη συμφωνία του Brexit, το οποίο αποτελεί επί χρόνια πηγή έντασης στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Το ρεπορτάζ της Telegraph συμφωνεί με τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί και από άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες έχει βρεθεί συναίνεση όσον αφορά τους ελέγχους σε προϊόντα που διακινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά και στην έκταση της δικαιοδοσίας που πρέπει να έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε θέματα που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία.
Ως προς το πρώτο σκέλος, πιστεύεται ότι η συμφωνία θα ορίζει πως δε θα γίνονται τελωνειακοί έλεγχοι στα προϊόντα που προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία και έχουν τελικό προορισμό τη Βόρεια Ιρλανδία. Οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να γίνονται στα βρετανικά προϊόντα που θα κατευθύνονται μέσω Βόρειας Ιρλανδίας στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, δηλαδή σε έδαφος της ενιαίας αγοράς.
Το σύστημα αυτό συμφωνεί με την πρόταση του Λονδίνου περί «πράσινων» και «κόκκινων» εμπορικών λωρίδων.
Ως προς το θέμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, φαίνεται πως η συμφωνία θα ορίζει ότι θα πρόκειται για το έσχατο δικαστήριο επίλυσης διαφωνιών που προκύπτουν στη Βόρεια Ιρλανδία και άπτονται του ευρωπαϊκού νόμου.
Ο συμβιβασμός έγκειται στο ότι οι περισσότερες υποθέσεις στη Βόρεια Ιρλανδία αναφορικά με θέματα που άπτονται του Brexit θα δίνεται αρχικά η ευκαιρία να επιλύονται από τα τοπικά δικαστήρια. Μέχρι τώρα η κοινοτική θέση ήταν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαίωμα να προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οποτεδήποτε η ίδια το έκρινε σκόπιμο.
Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ φέρεται να έχει προγραμματίσει συνομιλίες με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες τις επόμενες ημέρες, με πιθανότερο χρονικό σημείο ανακοίνωσης της συμφωνίας την ερχόμενη εβδομάδα.
Η ανησυχία της βρετανικής κυβέρνησης, όπως έχουν εξηγήσει όλα τα σχετικά δημοσιεύματα, είναι το κατά πόσο μια τέτοια συμφωνία θα γινόταν αποδεκτή από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας, που θεωρεί ότι οι έλεγχοι στα προϊόντα που διασχίζουν τη Θάλασσα της Ιρλανδίας και η οποιαδήποτε ανάμιξη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπονομεύουν την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.