Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μια ώρα μετά την έναρξη της συζήτησης η πρόεδρος του σώματος Γιαέλ Μπραούν Πιβέ απευθυνόμενη προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης έθεσε το ερώτημα αν «η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για δεκαπέντε μέρες», εισέπραξε την απάντηση «ναι». Τόσο από τον χώρο της άκρας δεξιάς όσο και από τον χώρο της αριστεράς έχουν υποβληθεί προτάσεις για την διενέργεια δημοψηφίσματος επι του συνταξιοδοτικού, καθώς επίσης και περίπου 20.000 τροπολογίες επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου.
Εκ παραλλήλου τα εργατικά συνδικάτα έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις τόσο για αύριο Τρίτη, όσο και για το ερχόμενο Σάββατο με βασικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου που προβλέπει την σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία από τα 62 χρόνια που είναι σήμερα στα 64 χρόνια. Ωστόσο η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εμφανίζεται να αποδέχεται την πρόταση οι Γάλλοι που άρχισαν να ασφαλίζονται πριν την ηλικία των 21 ετών να συνταξιοδοτούνται στα 63 χρόνια. Γεγονός που ερμηνεύτηκε από τους πολιτικές αναλυτές ως διάθεση συμβιβασμού της κυβέρνησης με ορισμένα αιτήματα της αντιπολίτευσης.
Λαμβάνοντας πάντως τον λόγο σήμερα ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης τόσο ο υπουργός εργασίας Ολιβιέ Ντισόπτ όσο και ο υπουργός για τους προϋπολογισμούς Γκαμπριέλ Ατάλ κατέστησαν σαφές ότι αν δεν υπάρξει αναμόρφωση τότε το συνταξιοδοτικό σύστημα θα βρεθεί σε λίγα χρόνια σε αδιέξοδο και η μείωση του ύψους των συντάξεων θα είναι αναπόφευκτη.