Μακρόν
Κόσμος

Γαλλία-Συνταξιοδοτικό: Υπογράφει μόνος του την καταδίκη του ο Μακρόν;

Η Γαλλία φαίνεται πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με κοινωνική αναταραχή διαρκείας πολλών μηνών, εξαιτίας της απόφασης του προέδρου της να προχωρήσει με την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ήδη, την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων στις 19 Ιανουαρίου περίπου 2 εκατομμύρια Γάλλοι κατέκλυσαν τους δρόμους της χώρας, ενώ ανάλογος εκτιμάται ότι είναι και ο σημερινός αριθμός των διαδηλωτών εναντίον της.

Το στοίχημα του Μακρόν

«Είναι η στιγμή που θα ανυψώσει ή θα καταβαραθρώσει τον Μακρόν, η κληρονομιά του οποίου βασίζεται στην ικανότητα του να προσπεράσει τα παντοδύναμα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας και να επιβάλει ένα διόλου δημοφιλές νομοσχέδιο, που θα αναγκάσει τους Γάλλους να δουλέψουν περισσότερο», έγραψε αυτές τις ημέρες το περιοδικό Foreign Policy.

Και παρότι πρόκειται για ένα κοινό δίλλημα στις περισσότερες χώρες της Δύσης, που παλεύουν με τη γήρανση του πληθυσμού και την αυξανόμενη υπογεννητικότητα, ο στόχος του Μακρόν είναι να περάσει στην ιστορία ως αυτός που άλλαξε τη γαλλική κοινωνία.

Κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα, όπως η ενίσχυση των κατώτατων συντάξεων και η συγχώνευση δεκάδων διαφορετικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων βρίσκουν σύμφωνους τους Γάλλους πολίτες. Ωστόσο η πρόθεση του Γάλλου προέδρου να αυξήσει σταδιακά το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια μέχρι το 2030 δεν γίνεται αποδεκτή από κανέναν. Τα συνδικάτα, που αυτή τη φορά έχουν πρωτοφανή ενότητα, διαμαρτύρονται ότι αυτοί που θα πληγούν περισσότερο είναι οι χαμηλόμισθοι εργάτες, που δεν διαθέτουν ακαδημαϊκή μόρφωση και βγήκαν στην αγορά εργασίας νωρίς.

Προνομιούχοι συνταξιούχοι

Οι Γάλλοι συνταξιούχοι τυγχάνουν ενός προνομιακού συστήματος σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες του κόσμου, γράφει το αμερικανικό περιοδικό. Περνούν περισσότερα χρόνια στη σύνταξη από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο, εκτός από τους πολίτες του Λουξεμβούργου, και έχουν παρόμοιες απολαβές σε ποσοστό σχεδόν 90%.

Για του λόγου το ασφαλές μόνο το 4.4% των Γάλλων άνω των 65 ετών ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε σύγκριση με το 9% των συνταξιούχων στη Γερμανία και το 23% στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση στη Γαλλία απέναντι στα σχέδια του Μακρόν είναι καθολική, αφού πρόσφατη δημοσκόπηση της OpinionWay για λογαριασμό της εφημερίδας «Les Echos» και του Radio Classique επιβεβαιώνει ότι το 61% των Γάλλων φέρεται να εγκρίνει την κινητοποίηση ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η πρόκληση για τα συνδικάτα

Το γεγονός μάλιστα ότι από το 58% που ήταν στην αρχή του μήνα έφτασε στις 12 Ιανουαρίου στο 66% και σήμερα στο 61%, δείχνει ότι, «πίσω από την επιτυχημένη κινητοποίηση της 19ης Ιανουαρίου υπήρχε μια πολύ ισχυρή συναίνεση της κοινής γνώμης», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρίας δημοσκόπησης, Μπρούνο Ζαμπάρ.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η πρόκληση τώρα είναι «εάν το κίνημα θα συνεχίσει να είναι τόσο ισχυρό ή ακόμα και ανοδικό» τις επόμενες εβδομάδες.

Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης μπροστά στη λαϊκή αντίδραση, είναι να φτιάξει το συνταξιοδοτικό σύστημα, ώστε να επιβιώσει απέναντι στο αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής των ευεργετούντων του. Η αναλογία ανάμεσα στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους προβλέπεται να αυξηθεί από 37 -100 που ήταν το 2020  σε 55-1000 το 2050.

«Δεν μιλούν την ίδια γλώσσα»

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι τμήμα της γενικότερης οικονομικής προσπάθειας της κυβέρνησης για φορολογική αποτελεσματικότητα και δημοσιονομική εξυγίανση και θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προεδρικής θητείας του Μακρόν.

«Το πρόβλημα όμως είναι ότι η κυβέρνηση εστιάζει στους αριθμούς, ενώ οι Γάλλοι στα κοινωνικά δικαιώματα. «Απλά δεν μιλούν την ίδια γλώσσα», καταλήγει το Foreign Policy.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...
Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...