Η Γερμανία και οι άλλες χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία, στην προσπάθειά της να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, θα πρέπει να αποφασίσουν η κάθε μία ξεχωριστά αν θα εφοδιάσουν το Κίεβο με βαρέα άρματα μάχης, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός πρόεδρος του Στρατιωτικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ.
Και αυτό, καθώς νωρίτερα σήμερα, στη σύνοδο των Δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας στην Αεροπορική Βάση του Ράμσταϊν, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράδοση γερμανικών αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι προσπάθειες των χωρών τελικά θα καρποφορήσουν.
«Πρόκειται για μια κυρίαρχη απόφαση από ένα κυρίαρχο κράτος, όπως είναι η Γερμανία» είπε ο Μπάουερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα. Πρόσθεσε ότι είναι εξίσου σημαντικό να συζητηθεί η παράδοση και άλλων οπλικών συστημάτων που ζητά η Ουκρανία. «Το να δωρίσουμε τώρα πυρομαχικά κοστίζει χρήματα αλλά το κόστος για όλους μας θα είναι υψηλότερο αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία… Πρέπει να δούμε σοβαρά τι ζητά η Ουκρανία και, αν είναι εφικτό, να τους δώσουμε αυτά που ζητούν», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «εγκαίρως».
Ο Μπάουερ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά για τη Μόσχα, καθώς «δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής κανένας από τους στρατηγικούς στόχους της».
Από την πλευρά του, σχολιάζοντας την αποτυχία των συμμάχων του Κιέβου να συμφωνήσουν στην αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση», παρά μόνο η αποστολή βαρέων αρμάτων από τη Δύση στη χώρα του.
«Ναι, θα χρειαστεί να αγωνιστούμε για τον εφοδιασμό με σύγχρονα άρματα, όμως καθημερινά καθιστούμε προφανές το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά μόνο η λήψη μιας απόφασης για τα άρματα» ανέφερε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο, νυχτερινό διάγγελμά του.
«Οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν! Με άρματα ή χωρίς αυτά. Αλλά κάθε άρμα από το Ράμσταϊν σημαίνει ζωές Ουκρανών που θα σωθούν» έγραψε εξάλλου στο Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεσουκ.
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, πάντως, οι ΗΠΑ, η Σουηδία και η Δανία ανακοίνωσαν την παροχή νέου εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Η Ουάσινγκτον θα αποδεσμεύσει νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, στην οποία θα περιλαμβάνονται 59 τεθωρακισμένα Bradley, τα οποία θα προστεθούν στα 50 ελαφρά τεθωρακισμένα αυτού του είδους τα οποία έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα δώσει στην Ουκρανία, και 90 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού Stryker, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Ο αμερικανικός στρατός θα στείλει επίσης στον ουκρανικό 53 τεθωρακισμένα οχήματα ικανά να αντέξουν πλήγματα από νάρκες (MRAP) και 350 οχήματα M998, πιο γνωστά ως Humvee.
Το νέο πακέτο αυξάνει στα 26,7 δισεκατομμύρια δολάρια την αξία της στρατιωτικής βοήθειας που έχει ανακοινωθεί από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία, αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στην επικράτειά της την 24η Φεβρουαρίου 2022. Όμως, σε αυτό δεν περιλαμβάνονται βαρέα άρματα μάχης, όπως τα Abrams, τα οποία, όπως λένε οι ΗΠΑ, δεν μπορούν να δοθούν στο Κίεβο για λόγους συντήρησης και εκπαίδευσης.
Από την πλευρά της, η Βρετανία έχει δεσμευθεί να στείλει στην Ουκρανία επιπλέον 600 πυραύλους Brimstone, η Δανία 19 αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar γαλλικής κατασκευής και η Σουηδία συστήματα πυροβολικού Archer. Τα συστήματα αυτά έχουν μικρότερο βεληνεκές κατά πολλές δεκάδες χιλιόμετρα από αυτό που ζητούν οι Ουκρανοί.
Το Λονδίνο έχει επίσης δεσμευθεί να στείλει 14 βαρέα άρματα μάχης Challenger 2, ενώ η Πολωνία είναι έτοιμη να παραδώσει στο Κίεβο 14 άρματα μάχης Leopard 2 γερμανικής κατασκευής. Ο συνολικός αριθμός αυτών των αρμάτων μάχης είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που ζητά η Ουκρανία.
Άκαρπη η Σύνοδος στο Ράμσταϊν! Απέτυχαν οι σύμμαχοι του Κιέβου να συμφωνήσουν στην αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news