Λάβρος ήταν ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, κατηγόρησε τον Φούμιο Κισίντα, για «επαίσχυντη υποταγή» στις Ηνωμένες Πολιτείες και του πρότεινε να προχωρήσει σε τελετουργική αυτοκτονία (γνωστή στα ιαπωνικά ως σεπούκου ή χαρακίρι).
Ήταν η τελευταία σε μια μακρά σειρά σοκαριστικών και προκλητικών δηλώσεων του Μεντβέντεφ, ο οποίος κάποτε θεωρούταν μεταρρυθμιστής και με τάση προς τη Δύση. Ο Μεντβέντεφ είναι εξέχων σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ενός οργάνου που εποπτεύει την αμυντική βιομηχανία.
«Ο Κισίντα έδειξε ότι ήταν απλώς ένας υπηρεσιακός υπάλληλος για τους Αμερικανούς»
Τα σχόλια αυτά έγιναν με αφορμή τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο Κισίντα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά την οποία οι δύο ηγέτες εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία ανέφεραν: «Δηλώνουμε απερίφραστα ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα ήταν μια πράξη που δηλώνει εχθρότητα κατά της ανθρωπότητας και αδικαιολόγητη με οποιονδήποτε τρόπο».
Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι η δήλωση δείχνει «παράνοια» απέναντι στη Ρωσία και «προδίδει τη μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ιαπώνων που κάηκαν στην πυρηνική φωτιά της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι». Αντί να απαιτήσει τη μετάνοια των ΗΠΑ γι’ αυτό, ο Κισίντα είχε δείξει ότι ήταν «απλώς ένας υπηρεσιακός υπάλληλος για τους Αμερικανούς».
Τον παρότρυνε να κάνει χαρακίρι
Είπε ότι μια τέτοια ντροπή θα μπορούσε να ξεπλυθεί μόνο με την τέλεση «σεπούκου», μια μορφή τελετουργικής αυτοκτονίας η οποία περιλαμβάνει την κοπή της κοιλιακής χώρας με μαχαίρι με τον ταυτόχρονο αποκεφαλισμό του αυτόχειρα, γνωστή και ως χαρακίρι.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η ανάμειξη της Δύσης στην κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο, και έχει αναφερθεί στους Ουκρανούς ως «κατσαρίδες» σε μια γλώσσα που το Κίεβο χαρακτηρίζει «ανοιχτά γενοκτονική».
Ο Πούτιν έχει πει ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται, αλλά επέμεινε ότι η Ρωσία δεν έχει «τρελαθεί» και ότι θεωρεί το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο ως καθαρά αμυντικό αποτρεπτικό μέσο.