Οι εσωτερικές εξελίξεις στο Ισραήλ ύστερα από τις χθεσινές μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, σχετίζονται άμεσα με την διαχείριση της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης του Βενιαμίν Νετανιάχου, γεγονός που κατέδειξε η χθεσινή συνέντευξη τύπου διάρκειας μεγαλύτερης της μίας ώρας προς τους ισραηλινούς δημοσιογράφους. Με αφορμή τον απόηχο της γενικής απεργίας που κηρύχθηκε χθες στο Ισραήλ με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως μετά την πρόσφατη δολοφονία έξι από αυτών από την Χαμάς, φιλοξενήθηκε ο επισκέπτης καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ για ζητήματα Μέσης Ανατολής και ανταποκριτής της ελληνικής εκπομπής της Deutsche Welle στην Ιερουσαλήμ, Γαβριήλ Χαρίτος, στη σημερινή εκπομπή NewsRoom του ERTNews με τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα και τον Μάκη Προβατά.
Οι διαδηλώσεις στο Ισραήλ χρησίμευσαν ως «βαλβίδα εκτόνωσης»
Σχολιάζοντας τις χθεσινές εικόνες των δεκάδων χιλιάδων ισραηλινών διαδηλωτών, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι ήταν εξαρχής γνωστό πως η γενική απεργία που κήρυξε ο μεγαλύτερος συνδικαλιστικός φορέας της χώρας δεν πληρούσε τις νομικές προϋποθέσεις μίας νόμιμης – κατά την ισραηλινή νομοθεσία – απεργίας, καθότι το τοπικό νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις με πολιτικά αιτήματα. Αποτιμώντας τις χθεσινές εικόνες, ο κ. Χαρίτος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ουσιαστικά, οι χθεσινές διαδηλώσεις χρησίμευσαν ως «βαλβίδα εκτόνωσης» της έντασης που βιώνει η ισραηλινή κοινωνία εδώ και ένδεκα μήνες πολέμου, επισημαίνοντας ότι «οποτεδήποτε τα ξένα ΜΜΕ αναφέρονται σε μία επικείμενη συμφωνία εκεχειρίας, την ίδια στιγμή, στον δημόσιο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ίδιο το Ισραήλ, στο επίκεντρο βρίσκεται το περιεχόμενο μίας επικείμενης συμφωνίας ‘απελευθέρωσης των απαχθέντων’, ενώ η εκεχειρία καθαυτή τίθεται πάντοτε σε δεύτερο πλάνο».
Μάλιστα, τόνισε ότι οι συγκεκριμένοι έξι όμηροι που δολοφονήθηκαν, από την έναρξη του πολέμου και επί τόσους μήνες, είναι πρόσωπα εξαιρετικά οικεία στην τοπική κοινή γνώμη και η είδηση της δολοφονίας τους προκάλεσε ισχυρό αίσθημα απογοήτευσης και ανησυχίας για την τύχη όσων ομήρων είναι ακόμα ζωντανοί, καλώντας την κυβέρνηση να επισπεύσει μία συμφωνία που θα τους απελευθερώσει.
Η επικείμενη «τελική» πρόταση των ΗΠΑ και οι διμερείς διαφορές Ισραήλ – Αιγύπτου
Σε απάντηση αυτής της λαϊκής κινητοποίησης, ο Βενιαμίν Νετανιάχου, σε μία ασυνήθιστη για τα δεδομένα κίνηση, παραχώρησε χθες το βράδυ μία συνέντευξη τύπου, απευθυνόμενος στην εσωτερική κοινή γνώμη, με στόχο να επεξηγήσει την επιμονή του για την ανάγκη διατήρησης υπό ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο του «Άξονα Φιλαδέλφειας», στην μεθόριο Γάζας-Αιγύπτου – επιμονή που, όπως φαίνεται, εμποδίζει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή του «πλαισίου Μπάιντεν» για εκεχειρία στη Γάζα.
Ο Γαβριήλ Χαρίτος ανέφερε ότι πληθαίνουν οι πληροφορίες που φέρουν την Ουάσιγκτον να προτείνει στο Ισραήλ και στην Χαμάς μία «νέα τελική πρόταση», που δεν θα επιδέχεται αλλαγές και που θα ρυθμίζει καίρια ζητήματα σχετικά με το καθεστώς ασφαλείας και κυριαρχίας στον «Άξονα Φιλαδέλφειας». Μάλιστα, επικαλούμενος σημερινές πληροφορίες που μεταδίδει το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο, χθες στην Ντόχα συναντήθηκε ο διοικητής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμμαντ Αλ-Θάνι, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του, με τον οποίον συζήτησε πτυχές αυτής της νέας επικαιροποιημένης αμερικανικής «τελικής» πρότασης, η οποία προφανώς αποτέλεσε ακόμα μία σοβαρή αιτία για τον Νετανιάχου να απευθυνθεί στην κοινή γνώμη της χώρας του.
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Χαρίτος, ο ισραηλινός πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον διοικητή της Μοσάντ ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να απαιτήσουν από τους Ισραηλινούς να αποσυρθούν πλήρως όχι μόνο από την Γάζα, αλλά και από τον «Άξονα Φιλαδέλφειας», σε μία προσπάθεια να επιλύσουν μία σοβαρή διαφορά που φέρνει αντιμέτωπες δύο χώρες-στρατηγικούς εταίρους της Δύσης στην περιοχή, αφ’ ενός το Ισραήλ και αφ’ ετέρου την Αίγυπτο, η οποία κατηγορείται ότι δεν έπραξε τα δέοντα για να εμποδίσει την λαθραία ενίσχυση του οπλοστασίου της Χαμάς στη Γάζα, ούτε έλεγξε όπως έπρεπε τις υπόγειες σήραγγες που κατασκεύασε η παλαιστινιακή οργάνωση ακριβώς από κάτω από τον «Άξονα Φιλαδέλφειας». Επεσήμανε, τέλος, ότι ο Νετανιάχου, μη θέλοντας να οξύνει ακόμα περισσότερο το δυσάρεστο κλίμα που επικρατεί μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, φρόντισε να επιρρίψει ευθύνες στο Ιράν για όσα δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν στην μεθόριο Γάζας-Αιγύπτου. Με άλλα λόγια, ο Γαβριήλ Χαρίτος επεσήμανε ότι η ισραηλινή επιμονή να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του τον «Άξονα Φιλαδέλφειας», φέρνει σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν αρμονική συνεργασία σε διμερές επίπεδο μεταξύ των δύο στρατηγικών εταίρων τους στην περιοχή, δηλαδή του Ισραήλ και της Αιγύπτου.
Ισραηλινή άρνηση να εγκαταλείψει τον «Άξονα Φιλαδέλφειας» και το μέτωπο με την Χεζμπολάχ
Κατά την χθεσινή συνέντευξή του, ο Νετανιάχου συνέδεσε την κρίσιμη κατάσταση στη Γάζα με το ενεργό μέτωπο στον βορρά, μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Ο Γαβριήλ Χαρίτος, αφού ανέλυσε το περιεχόμενο της απόφασης 1701/2006 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ορίζει ότι η Χεζμπολάχ οφείλει να αποχωρήσει από τον Νότιο Λίβανο, κατέδειξε παράλληλα την πολιτική πίεση που καλείται να αντιμετωπίσει η ισραηλινή κυβέρνηση, ενόψει της επικείμενης συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη του πολέμου. Συγκεκριμένα, σύντομα η κυβέρνηση Νετανιάχου θα κληθεί να «δώσει λογαριασμό» στην ισραηλινή κοινωνία γιατί δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατή η επιστροφή χιλιάδων πολιτών στις εστίες τους, που βρίσκονται στην μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου. Μέσα σε αυτό το περίπλοκο πλαίσιο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός απέστειλε χθες το βράδυ τα δικά του μηνύματα προς τα κέντρα λήψεως αποφάσεων του Λευκού Οίκου, επιδιώκοντας ουσιαστικά να προειδοποιήσει την διακυβέρνηση Μπάιντεν να μην απαιτήσει ισραηλινές υποχωρήσεις, που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αιτιολογηθούν σε εσωτερικό, ενδοϊσραηλινό, επίπεδο, τόσο όσον αφορά την ‘επόμενη μέρα’ της μεταπολεμικής Γάζας, όσο και στα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα, το κυριότερο από τα οποία παραμένει το μέτωπο Ισραήλ-Χεζμπολάχ.