Η Άγκυρα ξεκίνησε τον Νοέμβριο τις παραδόσεις βελτιωμένων συμβατικών πυρομαχικών διπλής χρήσης (DPICM) στην Ουκρανία κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον, έγραψε το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy σε άρθρο της 10ης Ιανουαρίου.
Τα DPICM έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν άρματα μάχης διασπώντας σε μικρότερα υποπυρομαχικά. Η αμερικανικής σχεδίασης οβίδα οβίδας 155 χιλιοστών σκορπίζει περίπου 88 αντιαρματικές βόμβες. Αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του 2008 για τα Πυρομαχικά Διασποράς, ο νόμος των ΗΠΑ απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες να εξάγουν DPICM λόγω του υψηλού ποσοστού σκουπιδιών του όπλου και του κινδύνου που ενδέχεται να θέτουν τα υποπυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί για τους πολίτες.
Τα περισσότερα έθνη της δυτικής Ευρώπης έχουν υπογράψει τη σύμβαση του 2008 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η Ρωσία, η Ουκρανία και η Τουρκία δεν έχουν υπογράψει.
Η Ουκρανία σχεδόν εξαντλήθηκε από πυρομαχικά πυροβολικού σοβιετικού προτύπου τον Απρίλιο, αναγκάζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) να ενσωματώσουν βιαστικά οβίδες και οβίδες 155 χιλιοστών του ΝΑΤΟ στο απόθεμά της και να εκπαιδεύσουν τους πυροβολητές να χρησιμοποιήσουν τα όπλα.
Κατά τη διάρκεια περιόδων έντονων μαχών το καλοκαίρι, οι πυροβολητές της AFU εκτόξευαν 2-3.000 οβίδες των 155 χιλιοστών καθημερινά, οδηγώντας τους επιμελητές του ΝΑΤΟ να ψάξουν τις παγκόσμιες αγορές όπλων για περισσότερα πυρομαχικά. Το άρθρο της Foreign Policy δεν ανέφερε αριθμούς τουρκικών οβίδων που έχουν ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθούν στην Ουκρανία.
Ερωτηθείς για σχόλια σχετικά με τις αποστολές τουρκικών οβίδων στην Ουκρανία από δημοσιογράφους στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος της Ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είπε «Είναι δύσκολο να σχολιάσουμε την αξιοπιστία τέτοιων αναφορών, αλλά τις παρακολουθούμε στενά».
Η έκθεση Foreign Policy των ΗΠΑ δημοσιοποιήθηκε 48 ώρες αφότου η εφημερίδα Economic Times της Ινδίας , σε άρθρο της 8ης Ιανουαρίου, ανέφερε ότι το Πακιστάν σύντομα θα αποστείλει 159 εμπορευματοκιβώτια με οβίδες οβίδων 155 χιλιοστών, σάκους προωθητικού, αστάρια και ασφάλειες στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας. Τα πυρομαχικά διασποράς δεν αναφέρθηκαν. Το φορτηγό πλοίο BBC Vesuvius θα προσγειώσει τα πυρομαχικά στο λιμάνι του Γκντανσκ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, ανέφερε το άρθρο.
Η αμυντική βιομηχανία του Ισλαμαμπάντ «μπορεί» σε αντάλλαγμα να λάβει ουκρανική βοήθεια για την αναβάθμιση των πακιστανικών ελικοπτέρων Mi-17, ανέφερε η εφημερίδα. Η Ουκρανία στο παρελθόν ήταν σημαντικός προμηθευτής όπλων στο Πακιστάν, από το 1991 έως το 2020, παρέχοντας όπλα 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αρμάτων μάχης T-80UD. Πιο πρόσφατα, το Ισλαμαμπάντ βοήθησε την Ουκρανία ανοίγοντας την αεροπορική βάση Nur Khan στο Rawalpindi σε βρετανικά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη που πετούν με όπλα στην Ουκρανία στην Ευρώπη, ανέφερε το άρθρο.
Η Τουρκία, από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβ. 2022, προσπάθησε να κατευθύνει έναν πιο ουδέτερο δρόμο μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και των συμμάχων της, παρέχοντας τα απαραίτητα όπλα στο Κίεβο, επιτρέποντας ταυτόχρονα σε Ρώσους τουρίστες και κεφάλαια να εισέλθουν στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Κίεβο και τη Μόσχα να αποδεχθούν την κατάπαυση του πυρός και να επιλύσουν τις διαφορές τους στις συνομιλίες, ενδεχομένως με την Άγκυρα να ενεργεί ως έντιμος μεσολαβητής.
Τούρκος υπουργός ΕξωτερικώνΟ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα σχόλια της 11ης Ιανουαρίου που ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Andolu, φάνηκε να πλησιάζει περισσότερο το Κίεβο για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις, λέγοντας σε Τούρκο δημοσιογράφο «Πιστεύουμε ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν όμως νέες παράμετροι και πραγματικότητες. Η Ρωσία δηλώνει ότι είναι πλέον έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι πρότεινε ένα «ειρηνευτικό σχέδιο» 10 σημείων. Εμείς, η Τουρκία, υποστηρίζουμε αυτό το σχέδιο».
Ο Πεσκόφ και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι η βασική προϋπόθεση του ειρηνευτικού σχεδίου Ζελένσκι είναι η πλήρης υποχώρηση των Ρώσων από όλα τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας και των περιοχών του Ντονμπάς που κατέλαβε το Κρεμλίνο το 2014 - είναι απολύτως απαράδεκτη. Ο Πεσκόφ δήλωσε στις 11 Ιανουαρίου «Δεν υπάρχουν προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία».