Σε αύξηση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο κατά 25% αντί της αρχικής εξαγγελίας του 55% προχωρά ο Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό γίνεται, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε περίπου στο 64%.
Μιλώντας στη διάρκεια τελετής στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος έφθασε τον Οκτώβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, θα μειωθεί περαιτέρω το 2023.
Οι λόγοι για την αύξηση των μισθών κατά 25%
Η μέτρηση του Δεκεμβρίου για τον πληθωρισμό ήταν χαμηλότερη από το 66,8% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters. Τα επίσημα στοιχεία επωφελήθηκαν από τη θετική «επίδραση της βάσης σύγκρισης» (με τον υψηλό δείκτη πριν από ένα χρόνο να μειώνει στατιστικά τον ρυθμό πληθωρισμού φέτος) καθώς τον Δεκέμβριο του 2021- με τον οποίο συγκρίνεται ο φετινός Δεκέμβριος- η νομισματική κρίση της τουρκικής λίρας είχε ανεβάσει απότομα το κόστος των εισαγωγών.
Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου τον Δεκέμβριο, που προκλήθηκαν από τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση, συνέβαλαν επίσης στη μείωση της αύξησης των τιμών. Οι τιμές των μεταφορών μειώθηκαν κατά 4,14%.
Το «πακέτο διάσωσης» για τους εργοδότες
Στα κυβερνητικά σχέδια υπάρχει ακόμη και ένα «πακέτο διάσωσης» για τους εργοδότες που θα πρέπει να χορηγήσουν αποζημίωση απόλυσης (στην πραγματικότητα εφάπαξ) στους υπαλλήλους. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Τουρκίας για το 2023 προβλέπει δαπάνες 4,47 τρισ. λιρών. Το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι περίπου 2,3 εκατ. υπάλληλοι θα μπορούσαν να βγουν σε πρόωρη σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας, στον βαθμό που πληρούν ορισμένα κριτήρια. Μεταξύ αυτών είναι να είχαν ενταχθεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έως και τον Σεπτέμβριο του 1999 και έκτοτε να έχουν συμπληρώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων. Κατά τον προεκλογικό κύκλο, ο Ερντογάν έχει εξάλλου διακηρύξει την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50%, αλλά και τη χορήγηση φθηνών δανείων με την εγγύηση του τουρκικού κράτους.
«Η απόφαση για την πρόωρη συνταξιοδότηση δημιουργεί το πλέον μόνιμο και ασήκωτο βάρος στον προϋπολογισμό μεταξύ όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια», δηλώνει ο Χακάν Καρά, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας και σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ στην Άγκυρα. «Σίγουρα θα έχει αρνητική επίδραση στο ασφάλιστρο κίνδύνου της χώρας, καθώς και στον πληθωρισμό», συμπληρώνει.