Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον πιστεύει ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αμφισβητηθεί λόγω της θέσης της για την Ρωσία, ενώ προδικάζει ευρεία νοθεία στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην χώρα αυτή.
Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε τη γνώμη τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση το 2023.
Αυτό οφείλεται στη σαφή απροθυμία των τουρκικών αρχών να τηρήσουν μια σκληρή αντιρωσική στάση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, πρόσθεσε στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην Daily Telegraph το βράδυ της Δευτέρας.
Τους επόμενους μήνες, ο Μπόλτον είπε ότι πιστεύει ότι: «η ενότητα και η αποφασιστικότητα της Δύσης θα δοκιμαστούν πραγματικά στην πράξη. Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν λάβει την εκπληκτική απόφαση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά οι “οικονομικοί και στρατιωτικοί” εταίροι της Ρωσίας, δεν την έχουν εγκαταλείψει ακόμη σε μια ακόμη ώρα ανάγκης.
Δυστυχώς, αυτό περιλαμβάνει και την Τουρκία, της οποίας η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αμφισβητηθεί το 2023, εάν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιθανότατα μέσω νοθείας, θα επανεκλεγεί στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο».
Σημείωσε επίσης ότι η ανακοίνωση της Γερμανίας για την πρόθεσή της να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.
«Ο τακτικός αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας το 2023 θα είναι χαμηλότερος από το 2022», τόνισε ο Μπόλτον.
Χρήματα από ένα ειδικά δημιουργημένο ταμείο για τον γερμανικό στρατό (Bundeswehr) ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και του στρατιωτικού εξοπλισμού, τόνισε ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή, ο πρώην βοηθός του Τραμπ σημείωσε ότι η παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα συνέβαλε στην αύξηση της δυσαρέσκειας στη Δύση.
Η Τουρκία τροφοδοτείται με φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο σε αντίθεση με την Ευρώπη που στενάζει ενεργειακά
“Οι συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου της Τουρκίας με τη Ρωσία είναι μακροπρόθεσμες, λαμβάνουν υπόψη τις παγκόσμιες τιμές και όγκους”, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές φυσικού αερίου στην Τουρκία (περίπου 44%).
«Έχουμε μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τη Ρωσία. Λόγω των συνθηκών της αγοράς, δεν μπορώ να αποκαλύψω την τιμή, αλλά λαμβάνουν υπόψη τις παγκόσμιες τιμές και ποσότητες», είπε ο Ντονμέζ σε συνέντευξή του στο TVnet, απαντώντας στο ερώτημα εάν η Τουρκία έχει προνόμια στην τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται από τη Ρωσία.
Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει ενταχθεί στην πολιτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας και, από αυτή την άποψη, «σήμερα δεν αναζητά εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου».
Οι Τούρκοι ήδη παίζουν σε διπλό ταμπλό, ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, κάτι που πολλά “ τσακάλια” τεχνοκράτες σε ΕΕ και Αμερική είτε αρνούνται να το αποδεχθούν, είτε το έχουν αποδεχθεί “σιωπηλά”.
Τι θα γίνει στην συνέχεια με την Τουρκία;
Ο Ερντογάν θα κερδίσει τις εκλογές πιθανότατα με ευρεία καλπονοθεία, έχοντας στην φυλακή τους ηγέτες του κουρδικού κόμματος, εκτός υποψηφιότητας τον Ε.Ιμάμογλου. Έπειτα η Άγκυρα θα παίζει επίσημα σε τριπλό ταμπλό και με την Κίνα, γράφοντας στα "παλαιότερα των υποδημάτων της" την δύση.