Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι υποσχέθηκε την Τρίτη ότι δεν θα έχει «κανένα έλεος» για όσους επιδεικνύουν την εχθρότητά τους προς την Ισλαμική Δημοκρατία στις διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος του Mahsa Amini υπό κράτηση.
Αυτές οι διαδηλώσεις, που γενικά χαρακτηρίζονται από τις αρχές ως «ταραχές», ξεκίνησαν μετά τον θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου, αυτού του 22χρονου Ιρανού Κούρδου, μετά τη σύλληψή του στην Τεχεράνη με την κατηγορία της παραβίασης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που ισχύει στη χώρα. για γυναίκες. «Υποκριτές, μοναρχικοί, αντεπαναστατικά ρεύματα και όλοι όσοι βλάπτονται από την επανάσταση συμμετείχαν στις διαδηλώσεις», είπε ο Ραΐσι σε πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης για να αποτίσει φόρο τιμής στους 200 στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν. -Ιράκ (1980-1988 ).
«Η αγκαλιά του έθνους είναι ανοιχτή σε όλους όσους έχουν εξαπατηθεί. Η νεολαία είναι τα παιδιά μας», είπε, αλλά «δεν θα έχουμε κανένα έλεος στα εχθρικά στοιχεία». Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους «εχθρούς» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη, ότι προκάλεσαν τις διαδηλώσεις. «Αν νομίζετε ότι θα πετύχετε τους στόχους σας διαδίδοντας φήμες και διχάζοντας την κοινωνία, κάνετε λάθος», είπε ο Raisi.
«Θέλετε να μας εξαπατήσετε, αλλά εμείς σας γνωρίζουμε και γνωρίζουμε το έθνος μας», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Agerpres, το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Ιρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων δεκάδες μέλη του προσωπικού ασφαλείας, ενώ χιλιάδες έχουν συλληφθεί σε διαδηλώσεις στις οποίες κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν οι γυναίκες και οι νέοι.
Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτός Ιράν εκτιμούν ότι περισσότεροι από 450 διαδηλωτές σκοτώθηκαν. Το δικαστικό σώμα έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής την θανατική ποινή σε 11 άτομα για τον ρόλο τους στις διαδηλώσεις. Δύο από αυτά τα άτομα έχουν ήδη εκτελεστεί, ενώ δύο άτομα που καταδικάστηκαν σε θάνατο θα επωφεληθούν από την επανάληψη της δίκης. Οι μαχητές διαβεβαιώνουν ότι περίπου δώδεκα άλλοι άνθρωποι κινδυνεύουν με θανατική ποινή για τον ρόλο τους στις διαδηλώσεις.