Άστραψε και βρόντηξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκ μέρους της Σουηδίας, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Στοκχόλμης απέρριψε το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του δημοσιογράφου Μπουλέντ Κενές.
Την έκδοση του δημοσιογράφου είχε ζητήσει προσωπικά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα ζήτησε την απέλαση ορισμένων αντιπάλων για να δώσει το πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Η απόρριψη του αιτήματός μας για έκδοση του Μπουλέντ Κένες είναι ένα πολύ αρνητικό βήμα. Οι συμμετέχοντες στο πραξικόπημα πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τρίτη, αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.
«Δεν θέλουμε να ακούσουμε άλλα λόγια από τη Σουηδία ή τη Φινλανδία, αυτό που θέλουμε είναι συγκεκριμένα μέτρα», τόνισε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε επίσης την επίσκεψη του Σουηδού ομολόγου του, Τόμπιας Μπίλστρομ, στην Άγκυρα την Πέμπτη. Η Σουηδία απέλασε στις αρχές Δεκεμβρίου ένα μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν τρομοκρατικό κίνημα. Αυτή η απέλαση θεωρήθηκε από την Άγκυρα ως «αρχή».
«Αν νόμιζαν ότι μετά (αυτή την απέλαση) θα εγκαταλείπαμε τα αιτήματά μας,έκαναν λάθος», είπε ο Τσαβούσογλου την Τρίτη. Τη Δευτέρα, το Σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έχει την εξουσία να κρίνει προσφυγές κατά των εκδόσεων, διατήρησε «αρκετά εμπόδια» στον τρόπο παράδοσης του πρώην αρχισυντάκτη της εφημερίδας Zaman στις τουρκικές αρχές.
Ο Μπουλέντ Κένες κατηγορείται από την Άγκυρα για συνέργεια στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και ότι ανήκει στο κίνημα του Γκιουλεν. Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες δύο χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
.