Για το σκάνδαλο διαφθοράς στο ίδρυμα που ηγείται και για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες περιπτώσεις μίλησε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
« Ήταν δύσκολο για μένα, για τους συναδέλφους μου, για έναν θεσμό που βασίζεται στη δημοκρατία και την εμπιστοσύνη. Γιατί η εμπιστοσύνη μπορεί να χαθεί σε ένα δευτερόλεπτο. Πρέπει να αποκαταστήσω όλη αυτή την εμπιστοσύνη σε όλους όσους εργάζονται σκληρά. Και χαιρετίζω τους Ρουμάνους ευρωβουλευτές , οι οποίοι εργάζονται σκληρά για σημαντικά θέματα .
Εκατοντάδες ευρωβουλευτές προσπαθούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα. Η εμπιστοσύνη πρέπει να ξαναχτιστεί. Αυτή είναι η πρόκληση δική μου και των συναδέλφων μου. Περιμένουν από εμένα να δημιουργήσω ισχυρότερους κανόνες », είπε ο Μέτσολα στην Evening Journal . « Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα μπαίνουν στον πειρασμό από μια εύκολη στην πρόσβαση τσάντα με χρήματα. Πέρα από αυτό, θέλω να κερδίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο .
Όχι μόνο να μιλάμε για δημοκρατία, αλλά και να την ασκούμε » , εξήγησε. Η Μέτσολα είπε ότι όταν έμαθε για το σκάνδαλο ένιωσε «σαν να της είχαν χτυπήσει μια γροθιά στο στομάχι». « Ήταν ένας πολύπλοκος ιστός, που οδήγησε στην έρευνα πολλών επιπέδων του κοινοβουλίου. Το έχουν αυτό πάνω μου, για να μάθουν πώς έγινε. Θέλω να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο . Δεν θέλω οι χώρες του τρίτου κόσμου να πιστεύουν ότι έχουν εύκολη πρόσβαση στους πολιτικούς και στο ΕΚ, θέλω να βεβαιωθώ ότι το κοινοβούλιο δεν είναι προς πώληση. Θα το κάνω τον Ιανουάριο, με μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσω ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Δεν είναι μόνο ευθύνη, αφορά όλη την Ευρώπη » , εξήγησε .
Η Μέτσολα είπε επίσης ότι θα πρέπει να ελεγχθούν τα ταξίδια των ευρωβουλευτών. « Είχα ανεπίσημες προσκλήσεις. Ακόμα κι εγώ είχα προσκλήσεις που αρνήθηκα. Θα πρέπει να κοιτάξουμε καλά τα ανθρώπινα δικαιώματα, να φροντίσουμε να το εφαρμόζουμε στο σπίτι και όταν φεύγουμε από το σπίτι. Να δούμε ποιος έχει πρόσβαση στη Βουλή , ποιος ήταν μέσα, ποιος προσπάθησε να επηρεάσει, πώς, με τι, με ποια εργαλεία » , εξήγησε.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να αναστείλει τη συζήτηση για όλους τους νομοθετικούς φακέλους που σχετίζονται με την πολιτεία του Κατάρ αλλά και τις επισκέψεις στη χώρα αυτή, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο, μεταξύ άλλων, ερευνάται η πρώην αντιπρόεδρος του ΕΚ Εύα Καϊλή. .
Το ψήφισμα αναφέρει τη «σοβαρή ανησυχία» του κοινοτικού νομοθέτη σχετικά με τις κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σύσταση οργανωμένης εγκληματικής ομάδας σε αυτήν την ανοιχτή υπόθεση που σχετίζεται με προσπάθειες του κράτους του Κατάρ να επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή τη χώρα.
Αυτές είναι οι κατηγορίες της βελγικής δικαιοσύνης στην ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, η οποία αυτή τη στιγμή έχει συλληφθεί και έχει απολυθεί από τη θέση της αντιπροέδρου του ΕΚ. Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο σύντροφος της Εύα Καϊλά, Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λομπίστες από τις Βρυξέλλες και ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντζέρι κατηγορήθηκαν και κρατήθηκαν για τα ίδια αδικήματα. Μετά από έρευνες στα σπίτια τους, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό που ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ.