Στον καλοκαιρινό παράδεισο της Πάρου και στο χειμερινό θέρετρο της Τσερβίνια φτάνει η Corriere della Serra αναζητώντας τις διαδρομές για πιθανό ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Στο ρεπορτάζ της αναφέρεται η επένδυση 300.000 ευρώ του ζεύγους Καϊλή-Τζόρτζι σε οικόπεδο 7 στρεμμάτων στο ελληνικό νησί και η αγορά διαμερίσματος 215.000 ευρώ από τον Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα τον Απρίλιο στην Τσερβίνια στις Άλπεις. Η έρευνα συνεχίζεται για το αν τα χρήματα προέρχονται από την ΜΚΟ Fight Impunity του Παντσέρι ή απευθείας από το Κατάρ και το Μαρόκο.
Τις πληροφορίες που διακινήθηκαν μέσω διαδικτύου για καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ της Εύας Καϊλή σε υπεράκτιες εταιρείες διέψευσε ο δικηγόρος της στην Ελλάδα.
«Πρόκειται για προδήλως πλαστό έγγραφο , θα πάω στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σήμερα κιόλας για να εντοπιστεί αυτός που το πλαστογράφησε ενώ ζητώ επίσης από τον κ. Βουρλιώτη να παρέμβει αυτεπαγγέλτως. Δεν χρειάζεται να είσαι Σέρλοκ Χολμς για να το καταλάβεις. Τι μας λένε? Ότι το Κατάρ επέλεξε την εθνική του τράπεζα για να δωροδοκήσει την κ. Καϊλή και την οικογένειά της? Είναι αθώα χωρίς αστερίσκους», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Οι διαρροές για τις υποκλοπές των συνομιλιών του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι αποκαλύπτουν τον τρόπο δράσης του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή. Συνήθιζε – σύμφωνα με την Repubblica– να δωροδοκεί παραδίδοντας τα μετρητά μέσα σε φακέλους εκτυπωμένους με την εικόνα του Άγιου Βασίλη. Σε ένα περιστατικό, καθώς παρέδιδε 3 φακέλους με 50.000 ευρώ στον Λούκα Βιζεντίνι συνέκρινε την κλίκα τους με την κινηματογραφική συμμορία του Τζορτζ Κλούνει.
O Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντά στα δημοσιεύματα περί αμοιβής του ως επίτιμο μέλος της ΜΚΟ Fight Impunity, θέση από την οποία παραιτήθηκε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. Η La Stampa σημειώνει ότι η αμοιβή ήταν επίσημη και απολύτως νόμιμη, διερωτάται ωστόσο αν μπορεί εν αγνοία του να προερχόταν από το Κατάρ, τη στιγμή που είναι υποψήφιος για το ρόλο του ειδικού εκπροσώπου της Ένωσης για τις χώρες του Κόλπου, με αντίπαλο τον Λουίτζι Ντι Μάιο.
«Η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ελληνικό νόμο. (τελικό ποσό:3.750€) . Μετά από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει, ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση. Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει», αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι είχε ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία.
Όσον αφορά τη σκληρή ανακοίνωση του Κατάρ και τις απειλές για το φυσικό αέριο η Κομισιόν τονίζει ότι αρνείται να σχολιάσει δηλώσεις τρίτων και σημειώνει ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα.
Την Πέμπτη η ώρα της κρίσης για την Καϊλή
Αντίστροφη μέχρι την Πέμπτη καθ την εμφάνιση της Εύας Καϊλή ενώπιον των δικαστών. Εάν η ακρόασή της είναι νωρίς το πρωί, μπορεί και μέχρι τις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας να έχει ολοκληρωθεί και να αναμένουμε αποτελέσματα, αλλιώς μπορεί να πάει μέχρι πολύ αργά.
Ωστόσο, η επικοινωνία μαζί της είναι δύσκολη εώς ανέφικτη από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ εκείνη την ημέρα, το πρωί επικοινώνησε με τους συνεργάτες της και τους ζήτησε να ακυρώσουν όλα της τα ραντεβού και από τότε έχασαν κάθε επικοινωνία μαζί της. Όπως λένε, όπως φαίνεται η επικοινωνία αυτή ήρθε αμέσως μετά την σύλληψη του συζύγου της σε μια προσπάθεια να δει πώς θα κινηθεί μέχρι το απόγευμα που τελικά έπεσε στα χέρια των αρχών.
ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Ο ανταποκριτής της La Repubblica στις Βρυξέλλες στην ΕΡΤ
Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Κρίστιαν Μαυρής μίλησε με τον Κλαούντιο Τίτο, ανταποκριτή της Ιταλικής εφημερίδας La Repubblilca στις Βρυξέλλες, για τις μεγάλες αποκαλύψεις που έχει κάνει για το πολύκροτο σκάνδαλο Qatargate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή.
Ο κ. Τίτο πιστεύει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση η έρευνα να επεκταθεί και σε άλλες χώρες πέραν του Μαρόκου και του Κατάρ, ενώ εκφράζει την άποψη ότι το Qatargate προκάλεσε ένα σημαντικό άλμα προς τα πίσω στη φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.