Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Το Ηνωμένο Βασίλειο αγοράζει «πολλές χιλιάδες» αντιαρματικούς πυραύλους NLAW σε συμφωνία 280 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Saab

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD) και ο Σουηδός κατασκευαστής Saab συνήψαν μια νέα σύμβαση Ελαφρoύ Αντιαρματικού Όπλου επόμενης γενιάς (NLAW) αξίας 280 εκατομμυρίων δολαρίων που θα δει τον βρετανικό στρατό να αποκτά «αρκετές χιλιάδες» από τα πυρομαχικά που εκτοξεύονται από τον ώμο.

Το όπλο ήταν δημοφιλές για μεταφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία ως μέρος της αμυντικής προσπάθειας ενάντια στην παράνομη εισβολή της Ρωσίας. Από τον Φεβρουάριο, η Βρετανία έχει προμηθεύσει 10.000 αντιαρματικά όπλα στο Κίεβο, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση.

Οι παραδόσεις της NLAW σύμφωνα με την τελευταία παραγγελία έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν μεταξύ 2024-2026 με τη συναρμολόγηση να πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις παραγωγής της Thales στο Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στις 7 Δεκεμβρίου.

Αυτός ο χρόνος παράδοσης φαίνεται να δείχνει ότι οι προσπάθειες για ταχεία αποκατάσταση των αποθεμάτων πυρομαχικών δεν πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο, αν και 500 μονάδες NLAW, που έχουν ήδη εγκριθεί σε «ξεχωριστή προμήθεια», πρόκειται να παραδοθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το σύστημα NLAW προσφέρει προστασία από τα κύρια άρματα μάχης που μπορούν να στοχευθούν σε βεληνεκές έως και 800 μέτρα και συνδυάζει «την απλότητα των ελαφρών αντιθωρακικών όπλων με τα πλεονεκτήματα των βαρέων συστημάτων κατευθυνόμενων πυραύλων που λειτουργούν από το πλήρωμα», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το NLAW καθιστά το έργο της «προώθησης δυνάμεων» που παρακολουθεί διμοιρίες αντιαρματικών πολύ πιο δύσκολο επειδή οι στρατιώτες που είναι εξοπλισμένοι με το όπλο των 12,5 κιλών είναι «πιο δύσκολο να εντοπιστούν», σύμφωνα με τη βιβλιογραφία της εταιρείας Saab. Σε αντίθεση με τα ανταγωνιστικά συστήματα, τα πυρομαχικά χρησιμοποιούν μια «προβλεπόμενη» ικανότητα στόχευσης οπτικής επαφής σε αντίθεση με μια ενεργή στόχευση, ούτε απαιτεί κλείδωμα στην υπογραφή ανίχνευσης ραντάρ πριν από την εκτόξευση. Με απλά λόγια, αυτό επιτρέπει στον χειριστή να παρακολουθεί έναν στόχο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και να πυροβολεί.

Αυτή η ευκολία χρήσης έχει προκαλέσει μεγάλη ζήτηση για το όπλο από την Ουκρανία, με καταστροφικές συνέπειες κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να ενισχύσει τη συμβολή του στον πόλεμο στην Ουκρανία στέλνοντας πρόσθετα όπλα, το Υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει τον εξοπλισμό «με ρυθμό» που «χορηγείται σε είδος από βρετανικά αποθέματα». Αυτή η θέση έχει επικριθεί ανοιχτά από το Εργατικό Κόμμα, την πολιτική αντιπολίτευση του Ηνωμένου Βασιλείου στους κυβερνώντες Συντηρητικούς.

«Δεν είναι σαφές πότε το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου θα υπογράψει συμβόλαια για την ανανέωση άλλων όπλων και πυρομαχικών που χρειάζονται για τον βρετανικό στρατό και για την υποστήριξη της Ουκρανίας», δήλωσε ο Τζον Χίλι, σκιώδης υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...