Κόσμος

Σαρλ Μισέλ: H ΕΕ πληρώνει έναν εξαιρετικά βαρύ λογαριασμό για την ενεργειακή κρίση

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και όχι γενικός εταίρος, αλλά ικανός να υπερασπιστεί τα οικονομικά της συμφέροντα», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Η κατάσταση στις δύο ηπείρους δεν είναι η ίδια: οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαγωγέας ενεργειακών πόρων. Η Ευρώπη πληρώνει έναν εξαιρετικά βαρύ λογαριασμό για την ενεργειακή κρίση που οδηγεί στη φτωχοποίηση και τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης».

Ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι το παράπλευρο θύμα των εντάσεων που προκαλεί ο ανταγωνισμός μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών. «Έχουμε σημεία σύγκλισης με τους Αμερικανούς συμμάχους μας απέναντι στην Κίνα, τα οποία είναι πιο δυναμικά, πιο επιθετικά. Και με τον ίδιο τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να επιβεβαιώσει τη δική της μοίρα, τις δικές της οικονομικές πραγματικότητες».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζει ότι «χρειαζόμαστε  μια Ευρώπη πιο κυρίαρχη, πιο ενεργή σε διεθνές επίπεδο και που προωθεί τα συμφέροντά της.Ο πειρασμός να αποσυρθεί κανείς στον εαυτό του είναι γκροτέσκος και παράλογος! Ας σηκώσουμε τα μανίκια, ας λερώσουμε τα χέρια μας, ας πάμε μάτια με μάτια για να υπερασπιστούμε τις αξίες μας. Μπορούμε να κάνουμε tweets και βίντεο από τις Βρυξέλλες, αλλά στη διεθνή πολιτική, το διπλωματικό σώμα είναι αυτό που σταδιακά έχει αντίκτυπο.

Ο Σαρλ Μισέλ ερωτηθείς για το αμφιλεγόμενο ταξίδι του στην Κίνα και αν η επίσκεψη αυτή στέλνει λάθος μήνυμα, εξηγεί: «Η διπλωματία είναι μια μακροχρόνια δουλειά. Αυτά είναι μικρά βήματα που έχουν μεγάλη αξία, όπως η καταδίκη της πυρηνικής απειλής από τον  Κινέζο πρόεδρο , το γεγονός  η Κίνα δεν υποστηρίζει τυφλά τη Ρωσία ή ακόμη και η δέσμευση για επανέναρξη ενός θεσμικού διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως εξέφρασε το κινεζικό κόμμα. Αυτή η αποστολή ήταν ουσιαστική : υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία, πυρηνική απειλή και απειλή Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ΕΕ έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα με την Κίνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμοιβαιότητα στους κανόνες του παιχνιδιού

Αναφορικά με τον νόμο Μπάιντεν για «τη μείωση του πληθωρισμού» που ανησυχεί πολύ τους Ευρωπαίους, καθώς χορηγεί μεγάλες επιδοτήσεις στις πράσινες βιομηχανίες στην Αμερική,ο Σαρλ Μισέλ, υπογραμμίζει: «Τονίσαμε στη G20 την ανάγκη συντονισμού των οικονομικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου. Αυτή η συζήτηση δεν είναι νέα: είναι πολύ δύσκολο, για παράδειγμα, για τις ευρωπαϊκές εταιρείες να συμμετέχουν σε δημόσιες συμβάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει θέμα αμοιβαιότητας των κανόνων του παιχνιδιού για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειαζόμαστε μια δικαιότερη παγκοσμιοποίηση με πιο κοινά πρότυπα….Σήμερα, υπάρχουν δύο απόψεις γύρω από το τραπέζι: εκείνοι που πιστεύουν ότι η προτεραιότητα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα εργαλεία και άλλοι που υποστηρίζουν τη χρήση πρόσθετων μέσων. Κάποιοι, ξέρετε, θέλουν κάτι παρόμοιο με αυτό που κάναμε με το SURE – το ταμείο ανάκαμψης μετά τον Covid προικισμένο με 100 δισεκατομμύρια ευρώ.Έχω τις δικές μου σκέψεις για αυτό, φυσικά. Ωστόσο, η ευθύνη μου είναι να βοηθήσω τα κράτη μέλη να λαμβάνουν αποφάσεις ομόφωνα.Τέλος πάντων, θα πρέπει να αποφασίσουμε γρήγορα. Έχουμε ισχυρά όργανα. Πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε. Και το ζήτημα της ταχύτητας είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πολύ λίγο, πολύ μικρό, πολύ μικρό, πολύ αργά»

Οι σχέσεις με την φον ντερ Λάιεν

Οι σχέσεις με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα  φον ντερ Λάιεν, δεν φαίνονται καλές. Είναι θέμα προσωπικότητας ή άμιλλας, ρωτήθηκε ο Μισέλ. «Δεν έχω αυτή την εντύπωση. Έχουμε επαγγελματικές σχέσεις και λειτουργεί πολύ καλά όταν είμαστε στους αντίστοιχους ρόλους μας. Δείξαμε ενότητα στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στη στήριξη της Ουκρανίας, για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά και λιπάσματα…

Οι Ευρωπαίοι συμφωνησαν στο ανώτατο όριο της τιμής του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια.

Η αξιοπιστία της Ε.Ε. συνδέεται με την ικανότητά μας να αποδεικνύουμε ότι είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας σε δύσκολες συνθήκες. Έκτοτε, η Επιτροπή έχει υποβάλει προτάσεις στο τραπέζι. Εναπόκειται στο Συμβούλιο να αποφασίσει, ελπίζω ότι αυτό θα είναι δυνατό πριν από την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα. Είναι επείγον. Δεν αιφνιδιαζόμαστε. Ξέραμε από τον Φεβρουάριο ότι θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες λόγω της ενεργειακής κρίσης».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ