Η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειές της να χαράξει μια νομική οδό, μέσω της οποίας μπορεί να δεσμεύσει τα ήδη παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής κεντρικής τράπεζας και να τα διαθέσει για την χρηματοδότηση στην ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, ωστόσο όμως παραμένουν αρκετά μεγάλα νομικά εμπόδια που μέχρι στιγμής έχουν ματαιώσει τα σχέδια της.
«Μπλοκάραμε 300 δισεκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και παγώσαμε 19 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών», υπερηφανεύτηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δήλωση που έκανε αυτή την εβδομάδα. Και μιλώντας για τον στόχο της να χρησιμοποιήσει τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ουκρανία, είπε περαιτέρω: "Θα εργαστούμε για μια διεθνή συμφωνία με τους εταίρους μας για να γίνει αυτό δυνατό. Και μαζί, μπορούμε να βρούμε νομικούς τρόπους για να το πετύχουμε σε αυτό ."
"Η Ρωσία και οι ολιγάρχες της πρέπει να αποζημιώσουν την Ουκρανία για τη ζημιά και να καλύψουν το κόστος για την ανοικοδόμηση της χώρας. Και έχουμε τα μέσα να κάνουμε τη Ρωσία να το πληρώσει", συνέχισε.
Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε νομικές επιλογές που πρέπει να διερευνηθούν για να καταστεί «η Ρωσία πληρώνει», η οποία είναι μια προσπάθεια «διευκρίνισης του διεθνούς πλαισίου, εντοπισμού τρόπων ενίσχυσης του εντοπισμού και ταυτοποίησης περιουσιακών στοιχείων ως προκαταρκτικά βήματα για πιθανή δήμευση και διερεύνηση οδών που θα μπορούσαν να οδηγήσει στη δήμευση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων».
Η Wall Street Journal εξέτασε ορισμένες από τις οικοδομικές πιέσεις για την ΕΕ να ενεργήσει πιο αποφασιστικά και σε ένα ενιαίο μέτωπο ως εξής :
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι το μπλοκ δεν μπορεί να κατασχέσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ παγωμένα ρωσικά κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας για να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας , ενώ το εκτελεστικό της όργανο έστειλε προτάσεις στα κράτη μέλη για τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη Ρώσων αξιωματούχων για αυτό. εισβολή του έτους.
Εδώ και μήνες είχε αυξηθεί η πίεση από ορισμένα κράτη μέλη ώστε οι Βρυξέλλες να βρουν τρόπους για να αρπάξουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να ζητήσουν από τους κορυφαίους Ρώσους ηγέτες να λογοδοτήσουν για τον πόλεμο.
Ωστόσο, το ζήτημα παραμένει ότι μεταξύ των περισσότερων κρατών μελών, υπάρχουν σαφή νομικά οδοφράγματα που καθιστούν δύσκολη ή αδύνατη την κατάσχεση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων εάν το εν λόγω άτομο ή οντότητα δεν έχει καταδικαστεί πρώτα ποινικά.
Σε αυτό το ερώτημα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν επεσήμανε πριν από μήνες ότι η κατάσχεση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων «δεν πρέπει να γίνεται επιπόλαια, θα πρέπει να γίνεται μόνο σε συντονισμό με τους συμμάχους και μπορεί να απαιτεί νομοθεσία στις ΗΠΑ» - όπως παραφράζουν οι FT των λόγων της.
Επιπλέον, όπως σημειώνουν οι FT , "Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, το ρωσικό κράτος θα είχε το δικαίωμα να ζητήσει την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων εάν υπήρχε μια ειρηνευτική συμφωνία, ενδεχομένως μαζί με κάποιους ελάχιστους δεδουλευμένους τόκους. Εν τω μεταξύ, τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία του ρωσικού κράτους θα να επενδυθεί για να δημιουργήσει αποδόσεις για να πληρώσει για την ανοικοδόμηση » - όπως λέει ο τρόπος σκέψης στις Βρυξέλλες.
Απευθυνόμενος στο πολύ μεγαλύτερο χρηματικό δοχείο των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ένας αξιωματούχος της ΕΕ αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ότι είπε : "Πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια δομή που θα μας επιτρέψει να διαχειριζόμαστε ενεργά αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και να χρησιμοποιούμε τα έσοδα από τη διαχείριση αυτών περιουσιακά στοιχεία, με τις αποδόσεις να μπορούν να υποστηρίξουν την Ουκρανία».