Η «χρυσή εποχή» στις σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου έχει φτάσει στο τέλος της, δήλωσε ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ζητώντας να επανεξεταστούν οι προσεγγίσεις της πολιτικής της χώρας του για την Κίνα.
«Ας είμαστε ειλικρινείς, η λεγόμενη "χρυσή εποχή" τελείωσε μαζί με την αφελή ιδέα ότι το εμπόριο θα οδηγούσε σε κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά δεν πρέπει επίσης να βασιζόμαστε στην απλοϊκή ρητορική του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο Σουνάκ, στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε ο δήμαρχος του Λονδίνου.
«Αναγνωρίζουμε ότι η Κίνα αποτελεί μια συστηματική πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντά μας, μια πρόκληση που γίνεται πιο έντονη καθώς η χώρα κινείται προς ακόμη μεγαλύτερο αυταρχισμό», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ακόμη, επέκρινε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της Κίνας, ενώ τόνισε ότι η Βρετανία «δεν μπορεί απλώς να αγνοήσει τη σημασία της Κίνας στις παγκόσμιες υποθέσεις» για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα ή θέματα όπως η κλιματική αλλαγή.
Επιπλέον, είπε ότι «οι αντίπαλοι και οι ανταγωνιστές της Βρετανίας σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα», αναφερόμενος σε Ρωσία και Κίνα, τονίζοντας ότι το Λονδίνο θα κάνει «ένα εξελικτικό άλμα στην προσέγγισή του» απέναντι στις χώρες αυτές.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα του «θα στηρίξει την Ουκρανία όσο χρειαστεί».