Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Dailymail, ειδικοί σε όλο τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την «γρίπη της καμήλας», ένας ιός που τον χαρακτηρίζουν ως το «θανατηφόρο ξαδερφάκι» του κορωνοϊού και μάλιστα υποστηρίζουν πως μπορεί να αποβεί μοιραίος για το 1/3 των ανθρώπων που θα τον κολλήσουν.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα κρούσματα του συγκεκριμένου ιού την τελευταία δεκαετία δεν είναι πολλά, ωστόσο τα στοιχεία θνησιμότητας είναι αυτά που τρομάζουν τους ειδικούς.
Κατάρ: Η γρίπη της καμήλας ένας από τους 8 υγειονομικούς κινδύνους στο Μουντιάλ
Μάλιστα, η «γρίπη της καμήλας» ή αλλιώς «Mers» είναι ένας από τους 8 πιθανούς κινδύνους μόλυνσης που θεωρητικά θα μπορούσαν να εξαπλωθούν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν καθημερινά για να δουν από κοντά αγώνες της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης
Κορωνοϊός και ευλογιά των πιθήκων είναι σύμφωνα με τους ειδικούς οι μεγαλύτερες υγειονομικές απειλές σε αυτό το παγκόσμιο κύπελλο.
Η καθηγήτρια Patricia Schlagenhauf, επιδημιολόγος από το Συνεργαζόμενο Κέντρο για την Υγεία των Ταξιδιωτών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η ομάδα είπε ότι αυτό ισχύει για το Κατάρ και τις γειτονικές χώρες. Το Κατάρ συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία, όπου αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο MERS πριν από μια δεκαετία.
Οι ασθένειες θα μπορούσαν επίσης να εξαχθούν σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, λόγω του τεράστιου αριθμού οπαδών που έχουν ταξιδέψει στο Κατάρ για να παρακολουθήσουν το τουρνουά, αναφέρουν οι ειδικοί.
Κατάρ: 1,2 εκατομμύρια οπαδοί αναμένεται να βρεθούν στη χώρα -Μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς διαφόρων ιών
Περίπου 5.000 οπαδοί της Αγγλίας και της Ουαλίας πιστεύεται ότι κατευθύνονται στο αραβικό κράτος για τη φάση των ομίλων. Αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος από τα 1,2 εκατομμύρια οπαδών που αναμένεται να φτάσουν στο Κατάρ για να δουν από κοντά τις καλύτερες εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου του κόσμου.
Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι δυνατή σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Οι καμήλες πιστεύεται ότι είναι ο φυσικός ξενιστής του ιού, ο οποίος προέρχεται από την ίδια οικογένεια με τον κορωνοϊό και εξαιτίας αυτού οι ειδικοί συνιστούν ήδη σε όλους τους ταξιδιώτες στην περιοχή να αποφεύγουν να αγγίζουν τα θηλαστικά, όπως και να πίνουν γάλα ή να τρώνε κρέας από καμήλες.
Τα συμπτώματα του Mers ξεκινούν όπως αυτά της κλασικής γρίπης, ωστόσο με τα λίγα δεδομένα που υπάρχουν δείχνει πως σκοτώνει το 35% όσων νοσήσουν, καθώς δεν έχει βρεθεί θεραπεία.