Κόσμος

Η Γαλλία χάνει την κούρσα για την επισκευή των αντιδραστήρων που χρειάζεται η Ευρώπη

Η πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας καθυστερεί στις προσπάθειες να θέσει σε λειτουργία τους αδρανείς αντιδραστήρες εγκαίρως, ώστε να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος και να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την απώλεια των ρωσικών προμηθειών αυτόν τον χειμώνα, αναφέρει το Bloomberg.

 
Η Γαλλία, που κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας στην Ευρώπη,
έχει κάνει μια κακή κατάσταση ακόμη χειρότερη και η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης θα μπορούσε να ενταθεί εάν η Electricite de France δεν ανταποκριθεί στο σχέδιο για την επανεκκίνηση του 1/4 των πυρηνικών της σταθμών μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Oι πρόσφατες εξελίξεις δεν φαίνονται ελπιδοφόρες και ο διαχειριστής του δικτύου RTE προειδοποίησε την Παρασκευή ότι ο κίνδυνος ελλείψεων τον Ιανουάριο αυξάνεται.

Ενώ η ελεγχόμενη από το κράτος εταιρεία κοινής ωφέλειας έχει φέρει συνεργεία συγκόλλησης έκτακτης ανάγκης από τις ΗΠΑ και τον Καναδά για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση απροσδόκητων ρωγμών σε δώδεκα μονάδες, το χρονοδιάγραμμα είναι ήδη πολύ πίσω από το σχέδιο που είχε καταρτιστεί πριν από λίγες εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσει παγωμένες θερμοκρασίες χωρίς τη ραχοκοκαλιά του ενεργειακού του συστήματος να είναι άθικτη. 

"Γνωρίζω ότι οι ομάδες της EDF είναι εξαιρετικά κινητοποιημένες", δήλωσε η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη. "Πρέπει ωστόσο να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε κατάσταση", συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας στοχευμένων διακοπών ρεύματος αυτόν τον χειμώνα.

Τα ζητήματα αυτά έχουν καταστήσει τη Γαλλία - η οποία συνήθως βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια για περισσότερα από τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής της ενέργειας - ευάλωτη, παρά τη μικρότερη έκθεση στις ρωσικές παραδόσεις φυσικού αερίου από ό,τι η Γερμανία. Οι πιθανές επιπτώσεις από τις ελλείψεις που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια στη Γαλλία κρατούν τους διαχειριστές του δικτύου σε όλη την ήπειρο σε επιφυλακή, σε περίπτωση που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειαστεί επιπλέον ενέργεια.

Το ενεργειακό σύστημα της Γαλλίας είναι "αναμφισβήτητα πιο σφιχτό από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια", δήλωσε ο Εμερίκ ντε Βιγκάν, αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Kpler. Η επαναφορά περισσότερων από δώδεκα αντιδραστήρων στο δίκτυο σε τέσσερις εβδομάδες "φαίνεται αδύνατη από πλευράς πόρων, τόσο για την EDF όσο και για την αρχή πυρηνικής ασφάλειας".

Για να περιορίσει τις ζημιές στην οικονομία και να αποτρέψει τις κοινωνικές αναταραχές, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει προβλέψει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ (103 δισεκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τις δημόσιες αρχές να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και της βενζίνης μέχρι το επόμενο έτος.

Καθώς η Ρωσία συμπίεσε τις παραδόσεις καυσίμων και δεδομένης της χρόνιας αποτυχίας της EDF να τηρήσει τις προθεσμίες συντήρησης, η Γαλλία εισήγαγε σαρωτικά σχέδια με στόχο τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% σε διάστημα δύο ετών. Η προσπάθεια περιλαμβάνει τη μείωση των εσωτερικών θερμοκρασιών και του φωτισμού παντού, από τα κυβερνητικά γραφεία και τα μουσεία μέχρι τα εργοστάσια και τα σούπερ μάρκετ. 

Με τις πυρηνικές ελλείψεις να διαφαίνονται, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρυθμιστικά μέτρα για να αυξήσει τα ανώτατα όρια παραγωγής των υφιστάμενων υδροηλεκτρικών και αιολικών εγκαταστάσεων και βρίσκεται σε συνομιλίες με τους Γερμανούς ομολόγους της για μια συμφωνία που θα μπορούσε να αυξήσει την ικανότητα εισαγωγής της, δήλωσαν αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους την Παρασκευή. 

Η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να ενθαρρύνει ή να αναγκάσει τις εταιρείες να χρησιμοποιούν εφεδρικές μπαταρίες και γεννήτριες ντίζελ. Μόνο τα συστήματα εφεδρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσαν να απελευθερώσουν έως και 1 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν μπορούν να κατονομαστούν σύμφωνα με τους κανόνες ενημέρωσης. 

Με 25 από τους 56 αντιδραστήρες της εκτός λειτουργίας την Παρασκευή, η ατομική παραγωγή της EDF είναι περίπου 25% κάτω από τα ιστορικά επίπεδα, ωθώντας τις τοπικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη υψηλότερα από ό,τι σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. 

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υψηλότερα επιτόκια καταστρέφουν τη ζήτηση. Προσαρμοσμένη για τις καιρικές επιπτώσεις, η κατανάλωση κατά τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 13 Νοεμβρίου μειώθηκε κατά 6,6% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, κυρίως λόγω της μείωσης της χρήσης από τους κατασκευαστές, σύμφωνα με τον διαχειριστή δικτύου RTE.

Οι σχετικά θερμές θερμοκρασίες και η πλήρης αποθήκευση φυσικού αερίου σε όλη την περιοχή έχουν διατηρήσει την κατάσταση υπό έλεγχο, αλλά η πραγματική δοκιμασία έρχεται. Τις κρύες μέρες του χειμώνα, οι οποίες δεν έχουν φτάσει ακόμη σε πλήρη ισχύ, η ηλεκτρική θέρμανση των σπιτιών και των γραφείων μπορεί να απορροφήσει έως και το 40% της παροχής.

Η EDF συντηρεί συνήθως 40 αντιδραστήρες το χρόνο, τους οποίους απενεργοποιεί για γρήγορο ανεφοδιασμό ή εκτεταμένους ελέγχους ασφαλείας και αναβαθμίσεις. Αλλά το χρονοδιάγραμμα ανατράπηκε από την πανδημία Covid-19 και στη συνέχεια η αταξία επιδεινώθηκε όταν η εταιρεία άρχισε να ανακαλύπτει ρωγμές σε σωλήνες στα συστήματα ψύξης στα τέλη του περασμένου έτους. Οι απεργίες των εργαζομένων τον Οκτώβριο επιδείνωσαν το χάος

Τον Μάιο, η EDF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σωλήνες σε 16 από τους 56 γαλλικούς αντιδραστήρες της είναι επιρρεπείς σε ρωγμές λόγω διάβρωσης λόγω τάσης, λόγω του πολύπλοκου σχεδιασμού των συστημάτων έγχυσης ασφαλείας, ενώ οι παλαιότερες μονάδες επηρεάζονται λιγότερο. Τα απροσδόκητα ευρήματα ανάγκασαν την εταιρεία να σταματήσει δώδεκα αντιδραστήρες και να αντικαταστήσει δεκάδες ραδιενεργά εξαρτήματα σωλήνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για να επιταχυνθούν οι επιδιορθώσεις, η μονάδα Framatome της EDF και η εταιρεία συντήρησης Westinghouse έφεραν αεροπορικώς περίπου 100 συγκολλητές από τη Βόρεια Αμερική για να βοηθήσουν τους 500 μεταλλουργούς και μηχανικούς της περιοχής. 

Η RTE βλέπει τώρα μεγαλύτερους κινδύνους να κατευθυνθεί προς τον Ιανουάριο με ατομική παραγωγή 3 έως 4 γιγαβάτ χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 45 γιγαβάτ, καθώς η συντήρηση τείνει να διαρκεί περισσότερο από το προγραμματισμένο, δήλωσε ο διαχειριστής του δικτύου.

Η επίτευξη του στόχου του Ιανουαρίου είναι "απίθανη, αν και δεν είναι αδύνατη", δήλωσε ο Thomas Veyrenc, εκτελεστικός διευθυντής του διαχειριστή δικτύου. "Θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των εργασιών βαριάς συντήρησης και των επισκευών".

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...