Κοινωνία

Κιβωτός του Κόσμου: «Χωρίς φαΐ και νερό η τιμωρία για παιδιά στον Βόλο»

Οι μέχρι τώρα αποκαλύψεις για τα όσα συνέβησαν στη Δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο φαίνεται πως λειτουργούν ως αλυσίδα για νέες καταγγελίες που αφορούν και άλλες Δομές

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το βλέπετε αυτό το... κλουβί;»
-Ναι, τι ακριβώς είναι;

«Εδώ κλείδωναν για τιμωρία παιδιά στη Δομή του Βόλου. Δίχως φαί, δίχως νερό...»

Η γυναίκα που έχω απέναντι μου γνωρίζει πολλά. Τα όσα περιγράφει για έναν Φορέα που το ένα και μοναδικό του μέλημα ήταν και είναι τα παιδιά, είναι σκληρά. Κάποια παραπέμπουν σε πρακτικές του... Μεσαίωνα!

Οι μέχρι τώρα αποκαλύψεις για τα όσα συνέβησαν στη Δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο φαίνεται πως λειτουργούν ως αλυσίδα για νέες καταγγελίες που αφορούν και άλλες Δομές.

Παιδιά που κακοποιούνταν, που έμεναν νηστικά για τιμωρία ή υποσιτίζονταν, για γονείς που τιμωρητικά έχαναν το επισκεπτήριο μαζί τους για άλλους γονείς οι οποίοι απειλούνταν, για κάποιους εξ αυτών που εναγωνίως αναζητούσαν τον Πατέρα Αντώνιο να του περιγράψουν ότι τα παιδιά τους έχουν χτυπηθεί... Γονείς και συγγενείς που έβρισκαν κλειστές πόρτες και αντιμετώπιζαν απαξιωτική συμπεριφορά και απειλούνταν... όταν ζόριζαν τα πράγματα.

 

Από τον Βόλο, στην Αττική, στα Ιωάννινα...

Τι γνώριζαν, τι γνωρίζουν οι επίσημες αρχές για όσα τις τελευταίες ημέρες περιφέρονται ακόμη και στα Κοινωνικά Δίκτυα και όχι ανώνυμα;
Γνώριζαν και γνωρίζουν.

Πριν από μερικούς μήνες η μητέρα ενός 8χρονου αγοριού από Δομή της «Κιβωτού» στην Αττική κατέθετε για πέντε ώρες στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας τα όσα έκαναν εργαζόμενοι σε βάρος του παιδιού. Μάλιστα, είχε προσκομίσει και φωτογραφίες όπου το παιδί της φαίνονταν χτυπημένο και μελανιασμένο.

Δεν το χωράει ο νους ότι όλα αυτά συνέβησαν σε έναν Φορέα τον πλέον προβεβλημένο και προστατευμένο από Δημόσιο και Ιδιώτες και κυρίως αγκαλιασμένο από την πλειονότητα του κόσμου.

Δυστυχώς, όμως, ενώ θα περίμενε κάποιος ότι καταγγελίες σε Αστυνομικά Τμήματα, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Εισαγγελείς, Συνήγορο του Πολίτη και Συνήγορο του Παιδιού θα διαλευκάνονταν, κάποιες έμειναν στο συρτάρι ως μεμονωμένες περιπτώσεις. Ενώ η πολιτεία όφειλε και οφείλει να ξεκαθαρίσει τι είναι αλήθεια και τι όχι προστατεύοντας ανήλικα παιδιά και όχι αφήνοντας τον «βόθρο» να ξεχειλίσει.

Η ιστορία της μητέρας Γ.Μ., από μεγάλο Δήμο της Αττικής είναι αποκαλυπτική. Η γυναίκα έμεινε χωρισμένη με τρία παιδιά. Πάλευε να τα ζήσει. Μέχρι που κάποια στιγμή με εισαγγελική εντολή της πήραν τα δύο από τα τρία παιδιά, 8 και 14 ετών. Γιατί; Τι γράφουν τα επίσημα χαρτιά; «Ήταν ζωηρά, δεν είχαν όρια...».

Ξεκίνησε ένας γραφειοκρατικός κυκεώνας, εισαγγελέας, κοινωνικός λειτουργός Δήμου και μετά στο Παίδων Αγία Σοφία. Και μετά δικηγόροι για να βγάλουν μια άκρη στον παραλογισμό ή στο να καταφέρουν να δουν τι πραγματικά συνέβη και αν όντως τα παιδιά ήταν παραμελημένα. Η γυναίκα γυρνούσε από γραφείο σε γραφείο. Δεν άφησε γιατρό ή νοσοκόμα – όσο τα παιδιά ήταν στο Παίδων- δίχως να ρωτήσει, να πιέσει. Στο τέλος τα παιδιά κατέληξαν σε Δομή της Κιβωτού.

Από κει και πέρα ξεκίνησε ένας δεύτερος αγώνας. Να βλέπει τα παιδιά της, να συνεχίζει την προσπάθεια να τα πάρει πίσω και να εργάζεται για να έχει οικονομικούς πόρους. Όταν σε ένα από τα λιγοστά επισκεπτήρια που μπορούσε να κάνει -μόνον καθημερινές 09:00 με 05:00 το απόγευμα και όχι τα Σαββατοκύριακα διότι όπως της έλεγαν «Δεν έχουμε προσωπικό γι'αυτό», είδε το 8χρονο παιδί της χτυπημένο και μελανιασμένο, η γυναίκα τρελάθηκε. Τράβηξε φωτογραφίες το παιδί στην κατάσταση που ήταν και μετά ζήτησε να δει τον Πατέρα Αντώνιο. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν πολλά, αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας και κατήγγειλε το περιστατικό. Προσκόμισε και τις φωτογραφίες. Αστυνομικοί του ΑΤ Ομόνοιας παρέλαβαν με περιπολικό το 8χρονο παιδί από τη Δομή της «Κιβωτού» όπου έμενε, για κατάθεση. Επεστράφη πίσω με την γυναίκα πια μέσω δικηγόρων να προσπαθεί να πάρει τα παιδιά της πίσω. Τα παιδιά της τα πήρε, τελικά, ζουν μαζί της, εκείνη εργάζεται κανονικά, αλλά οι σκληρές και βάναυσες πληγές του παρελθόντος έχουν μείνει ανοιχτές...

Και για τη Δομή των Ιωαννίνων υπάρχουν καταγγελίες.

«Δεν με αφήνουν να δω το παιδί μου εδώ και τρία χρόνια...» περιγράφει ο πατέρας της ανήλικης Ν. Οι άνθρωποι μιλούν. Οι καταγγελίες είναι δεκάδες. Οι επίσημες αρχές είναι αντιμέτωπες με μία πολύ μεγάλη έρευνα για ένα θέμα στο οποίο εμπλέκονται πολλοί, υπηρεσίες του Δημοσίου αλλά και ιδιώτες.

Από την πλευρά του ο πατέρας Αντώνιος, σε μία από τις πρόσφατες εμφανίσεις του (ΕΡΤ) δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Είμαστε λυπημένοι και στεναχωρημένοι για όλο αυτό το μεγάλο κύματα καταγγελιών. Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι αγανακτισμένος»

Σε νωρίτερη εμφάνισή του στην Κατερίνα Καινούργιου ο πατέρας Αντώνιος είπε κάποια στιγμή πως: «Αυτά τα παιδιά δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ακριβώς αυτό, ότι εμείς είμαστε στη ζωή τους και όχι ο γονιός τους»...

Έχει, όμως, σημασία να αναφέρουμε τα όσα υποστήριξε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών, εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου. Οπως είπε, όταν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών θέλησε να βοηθήσει τον πατέρα Αντώνιο και την «Κιβωτό του Κόσμου», εκείνος αρνήθηκε. Η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Τελικά ποιος και ποιοι ήξεραν είναι πολύ σοβαρό θέμα. Τι συνέβη στην «Κιβωτό του Κόσμου» και τι όχι απαιτεί άμεση διερεύνηση. Μιλάμε για ΠΑΙΔΙΑ.
Κι επειδή μιλάμε για παιδιά, η αναφορά της πρεσβυτέρας... Για τον επίλογο κρατάμε μια αναφορά της πρεσβυτέρας Σταματίας Λεβέντη στην ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη: «Είναι απαράδεκτο τα όσα λέγονται και όσα λέγονται συκοφαντικά και όσα έχουν βγάλει όλα τα κανάλια, εγώ θεωρώ ότι είναι ανυπόστατα και πήραν αφορμή από ένα δημοσίευμα, δεν ξέρω, βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός επειδή κάποιο παιδί είχε την κακία και δεν ξέρω τι άλλο να πάει να καταθέσει αυτά τα πράγματα».

Επειδή κάποιο παιδί είχε την κακία...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ