Κόσμος

Η πλειοψηφία των μελών της G20 ζητά την αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία

Η Ρωσία μιλάει για ειρήνη, αλλά απαντά με πυραύλους. Μιλούν για τις παγκόσμιες κρίσεις που έχει προκαλέσει η Ρωσία και ως απάντηση εκτοξεύουν ιρανικά drones, είπε ο Volodymyr Zelensky. Χθες, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν την πιο ισχυρή ρωσική επίθεση τον τελευταίο μήνα και κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, βρισκόταν στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο και τους ομολόγους του στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Από την άλλη, οι Τσέχοι βουλευτές ενέκριναν ψήφισμα που χαρακτηρίζει το σημερινό καθεστώς στη Ρωσία ως «τρομοκρατικό». Σήμερα, οι χώρες της ομάδας G20, που συγκεντρώθηκαν στη σύνοδο κορυφής στο Μπαλί, επικρίνουν σκληρά τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας.

 

Ο ΟΗΕ εγκρίνει νέο ψήφισμα κατά της Ρωσίας
 

Η επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενέκρινε την Τετάρτη ψήφισμα που καταγγέλλει την κατοχή της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία ως παράνομη και «καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που διαπράττονται κατά του πληθυσμού στην περιοχή. Το κείμενο επικεντρώθηκε στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία και προωθήθηκε από την Ουκρανία και ορισμένους από τους συμμάχους της, εγκρίθηκε με 78 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 79 αποχές.


 

Οι Ρώσοι που έφυγαν από τη Χερσώνα άφησαν πίσω τους λίστες με πράκτορες που στρατολογήθηκαν από την FSB

 

Πράκτορες της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, SBU, βρήκαν λίστες πρακτόρων που στρατολογήθηκαν από την FSB (Ρωσική μυστική υπηρεσία), οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους Ρώσους κατακτητές της Χερσώνας. Τα έγγραφα τα άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι κατά τη χαοτική υποχώρηση τους από την περιοχή.

Μεταξύ των εγγράφων που ανακαλύφθηκαν από πράκτορες της SBU στη Χερσώνα είναι χειρόγραφες "δεσμεύσεις" εμπιστευτικότητας από νεοσύλλεκτους σχετικά με τη συνεργασία τους με την FSB, αρχεία πρακτόρων, σημειώσεις ρωσικής αποστολής, "πρωτόκολλα αναζήτησης" στα σπίτια των κατοίκων της Χερσώνας, ανέφερε σε δελτίο τύπου της SBU.

 

Σύνοδος κορυφής G20: Η τελική απόφαση επικρίνει τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας

Οι χώρες της ομάδας G20, που συγκεντρώθηκαν στη σύνοδο κορυφής του Μπαλί, υιοθέτησαν κοινή απόφαση στην οποία τα περισσότερα από τα κράτη μέλη επικρίνουν σκληρά τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το BBC, η διακήρυξη υπογράφεται από την «πλειονότητα» των κρατών-μελών της ομάδας των 20 των πιο ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου και τονίζει ότι ο πόλεμος επιτείνει τις αδυναμίες της παγκόσμιας οικονομίας. «Η πλειονότητα των μελών καταδίκασε έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισε ότι προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία - αυξάνοντας τον πληθωρισμό, διακόπτοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, αυξάνοντας την ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια και αυξάνοντας τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα»

 «Υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις», αναφέρει επίσης η απόφαση που στάλθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής. Η θέση της Μόσχας συμπεριλήφθηκε με τη σειρά της στο κείμενο της τελικής δήλωσης. Η διακήρυξη χαρακτηρίζει την επίθεση της Ρωσίας κατά της γειτονικής Ουκρανίας ως πόλεμο και όχι ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως ήθελε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που απουσίαζε από τη σύνοδο κορυφής.

Οι συμμετέχοντες στη διήμερη σύνοδο κορυφής της G20 είναι η Νότια Αφρική, η Σαουδική Αραβία, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Μεγάλη Βρετανία, το Μεξικό, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και Η Τουρκία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ρωσία εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αποχώρησε ήδη από τη συνεδρίαση την Τρίτη, λίγες ώρες πριν από την έγκριση της τελικής δήλωσης.

Δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες προσπάθησαν να «πολιτικοποιήσουν» την κοινή διακήρυξη της συνόδου κορυφής. Η τελική δήλωση της συνόδου κορυφής της G20 ζητά την παράταση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών. Η συμφωνία, που διαπραγματεύτηκε τον Ιούλιο υπό την αιγίδα της Τουρκίας και η οποία επέτρεπε την εξαγωγή περίπου 10 εκατομμυρίων τόνων ουκρανικού σιτηρού, λήγει την Παρασκευή και η Ρωσία αφήνει αμφιβολίες για τις προθέσεις της. 

Η Ουκρανία παρέτεινε τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση του στρατού κατά 3 μήνες

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας παρέτεινε την Τετάρτη κατά 90 ημέρες την προθεσμία για την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου και την κινητοποίηση του στρατού, αναφέρει ο τοπικός Τύπος. Η προθεσμία για τις δύο διατάξεις είναι πλέον η 19η Φεβρουαρίου 2023.

Σχεδόν 300 βουλευτές ψήφισαν για την τέταρτη παράταση ισχύος της αντίστοιχης νομοθεσίας, έναντι 226, που θα ήταν το ελάχιστο απαιτούμενο. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο, μετά τη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περισσότερα δικαιώματα από ό,τι σε καιρό ειρήνης, ενώ ορισμένα πολιτικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα διαδήλωσης, είναι περιορισμένα.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τρομερές αποκαλύψεις στην τουρκική βουλή για Ελλάδα-Ο Χουλουσί Ακάρ ούρλιαζε για την ανύπαρκτη “Γαλάζια Πατρίδα” και τελικά λιποθύμησε (Βίντεο)

Ανύπαρκτη η Γαλάζια Πατρίδα και το Τουρκολιβυκό μνημόνιο με τους ισλαμιστές να επιχειρήσουν να τα επιβάλλουν ακόμα και...
Μέση Ανατολή 0

Οδεύουμε σε μετωπική σύγκρουση; Ισραηλινός αξιωματούχος: Ο Ερντογάν θα στείλει τουρκικές δυνάμεις στο Λίβανο εάν του επιτεθεί το Ισραήλ

Χ. Ακάρ: “Οι «Σιωνιστές ναζί» και η συμμορία του Νετανιάχου δολοφονούν μωρά”-Τούρκοι και Ισραηλινοί ετοιμάζονται για...